Honorarium

Gepubliceerd Monday, 25 September, 2006 in Weblogs · Weblogs Bart 3 Comments

Jeruzalem, 26 September, 2006. Gisterochtend om een uur of 9 verzamelde zich een groepje medewandelaars bij de Jaffa Poort. Het is elke morgen weer spannend om te zien of er mensen opduiken die met je meelopen. Deze keer bestond het gezelschap uit Duitse, Indonesische, Australische, Amerikaanse en een paar Nederlandse wachters. We beleefden een mooie wandeling. Prachtige teksten van hoop en herstel voor Israël geproclameerd. Ik heb een korte inleiding gehouden over het verschil tussen een regulier gebed en een proclamatie.

Na een wandeling van ruim twee uur namen we afscheid van elkaar. Een aantal deelnemers voelde de behoefte om mij, als leider van deze club, een gift te geven. Een dame drukte een muntstuk van 10 shekel in m'n hand, een andere gaf me, begeleid door een bemoedigend knikje 1 (een) shekel en nog een zuster schonk 4 shekel. Bijelkaar 15 shekel. Omgerekend in Euro's is dat € 2,70. Voldaan en dankbaar namen ze afscheid. Daar stond ik, met 15 shekel in m'n hand. Ik zag de humor er wel van in. Ik dacht: "Heer, dit is echt prachtig…zie mij nou eens staan….een paar jaar geleden onderhandelde ik nog over een 'dagdeel' (morgen of middag) tarief van zo'n € 250 (1375 shekel) en nu sta ik hier met 15 shekel in m'n hand. Prachtig vond ik het. Glimlachend vervolgde ik m'n weg naar een gezellig restaurant om een kopje cappucino te drinken. (Kon ik er ruim van betalen). Wel bleef deze gebeurtenis de hele dag in mijn hoofd hangen. Wat zou God hier nou mee willen zeggen? Eerlijk gezegd weet ik het nog niet. Ik wil zeker het kleine niet geringschatten. Ik moet wel steeds glimlachen als ik er aan terugdenk. Wat zijn Joke en ik toch in een andere wereld terecht gekomen. We hebben nog geen dag spijt gehad., maar het is niet te vergelijken met ons oude leven. Heel avontuurlijk maar ook best vermoeiend. Ik wilde dit voorval niet vergeten vandaar dat ik er maar een blog aan wijd.

Overmorgen keer ik weer terug naar huis voor twee weken. Friso, mijn broer zal dan een gedeelte waarnemen in Jeruzalem. Prachtig dat je besloten hebt om te komen! Sjaak, een goede vriend van hem zal met Friso meegaan. Halverwege oktober keren Joke en ik weer terug naar Israël. Groet en fijne dag!!

3 reacties op “Honorarium

 1. 1
  Anneke Roose zei: op 13 October 2006 om 12:18

  Vanmorgen besloten we mee te doen met de gebedswandeling op de muur van Jeruzalem, helaas waren we de enigen! Ook bleek de ingang Jaffapoort richting Damascuspoort gesloten vanwege sabbat. Hebben wij nu iets gemist of gaan jullie niet elke dag?
  Het zou fijn zijn als we een reactie kregen, volgende week hopen we ook nog hier te zijn.
  In elk geval, we hebben de gebedswandeling met elkaar gemaakt, was erg goed! Sabbath Shalom, familie Roose.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  hans van dalen zei: op 1 October 2006 om 12:48

  Beste Bart en Joke,
  Deze zondag was het ‘Israël-zondag’ in ieder geval in de PKN-kerken. Blijkens de predikant vond dit al plaats vanaf 1949.
  Hij sprak over Genesis 12 en Romeinen 11. Na een dik uur preken, echt ouderwets, en een geanimeerde preek over Israël vatte hij de boel samen met: zending is een woord met een geschiedenis en misplaatst, omdat de Joden geen heidenen zijn. Nee, na alles wat er in de gescheidenis is gebeurd, zal alleen een ‘tot jaloersheid wekkend leven’ van de christenen de Joden bij de Messias kunnen brengen.
  Harma en ik dachten aan jou en Joke. Ga door met dat ‘jaloezie-leven’,
  ‘k Zie jullie.

  Harma en Hans

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  Anneke Roose zei: op 27 September 2006 om 14:32

  Prachtverhaal over de shekels, we hebben er hartelijk om gelachen!
  Ben benieuwd of de Heer je nog meer gedachten geeft over deze gebeurtenis.
  Wij hopen volgende week naar Jeruzalem te gaan en willen graag meegaan met jullie gebedswandeling. Klopt het dat jullie elke dag rong kwart voor negen verzamelen? Gezegende tijd in Nederland en misschien tot ziens op de muur!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>