Shana Tova (Gelukkig Nieuwjaar)

Gepubliceerd Wednesday, 20 September, 2006 in Weblogs · Weblogs Bart

Jeruzalem, 20 September, 2006. We bevinden ons in de laatste dagen van het Joodse jaar. Een bewogen jaar. De stemming hier is best bedrukt.

De Libanon kater is nog niet uitgewerkt. Voor het eerst voelt Israël zich niet de overwinnaar in een conflict. Positief effect is dat er wel een herbezinning plaatsvindt. Er deugde heel veel niet. De oplossing van het conflict ligt niet in een efficient en zwaar bewapend leger. De sleutel ligt ergens anders; Israël zal zich tot ‘Ha Shem’ tot ‘De Naam van God’ moeten wenden. Makkelijk geconcludeerd. Hoe zal dat in z’n werk gaan? Ik weet het niet.

Afgelopen week was wel weer interessant; de Paus dacht langs z’n neus weg even wat kritische opmerkingen te maken richting Islam. Dat heeft-ie geweten. De hele Moslimwereld staat op haar achterste benen. Waar haalt de Paus de moed vandaan. De Islam deelt uit. Incasseren is er niet bij. Kritisch zelfonderzoek past niet in hun leefwereld. Dat kan nog leuk worden. Maak je borst maar nat. Cartoons durven we niet meer te publiceren, kritische kanttekeningen niet meer te plaatsen. Heeft de kerk nog de moed om zich ferm en krachtig uit te spreken? Angst wordt een hot issue. Ook binnen de degelijke kerkmuren. Wie durft zich volmondig achter Israël op te stellen?

Een goede vriend zei me kortgeleden: “ Israël zou wel eens het slaghout kunnen zijn dat het koren van het kaf zal scheiden”. Interessante gedachte.

Verder gaat alles goed hier in Jeruzalem. Joke is inmiddels naar Nederland voor een korte onderbreking. Ik volg haar volgende week. We hebben een aantal interessante ontmoetingen in NL.

Wie weet zien we elkaar binnenkort!

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>