Jan van Barneveld met groepJan van Barneveld met groep

Drukke periode

Gepubliceerd Tuesday, 27 March, 2007 in Weblogs · Weblogs Bart 3 Comments

Jeruzalem, 27 maart 2007. We beleven een heel drukke periode. Alleen deze week al wandelen zo’n 200 mensen met ons mee over de muren. Grote groepen vergezellen ons. Samen proclameren we God’s beloften over de stad. Voor mij is dat wel even wennen. In de winter liepen Joke en ik soms met z’n tweetjes over de muur. Ik heb wel even tijd nodig om me aan te passen aan deze nieuwe realiteit. Ik ben ‘wachter’, geen gids… Toch genieten we van al die mooie mensen op de muur. We ervaren dat velen in de gaten hebben dat we in heel belangrijke, en beslissende dagen leven. Een periode waarin keuzes worden gemaakt. Mensen staan op binnen hun kerk/ gemeente om Israël op de kaart te zetten. Israël niet meer in de kantlijn van de kerk maar ‘in het midden der gemeente’. Geen exclusieve “Israël kliekjes” maar een volwaardige plek voor onze Joodse ‘oudere’ broer in de gemeente!

Jan van Barneveld

Bijzonder voor mij was het bezoek van Jan van Barneveld met zijn groep op de muur. Jarenlang schrijft Jan met hartstocht over zijn geliefde Israël. Zijn artikelen hebben voor mij altijd een belangrijke rol gespeeld. (zie onder ‘publicaties’ op deze site). Om samen met hem over de muren van Jeruzalem te lopen deed me heel goed.

Meiden uit Mokum

Wat ook een enorme indruk op me maakte was de aanwezigheid van twee meiden uit Mokum. Ze hadden gespaard om naar Jeruzalem te komen met maar een doel voor ogen; wandelen en proclameren op de muren van Jeruzalem. Veertien dagen lang liepen ze trouw mee. De eerste wandeling in een jagende sneeuwbui… Dat brengt me bij een belangrijk aspect. Ik heb de indruk dat juist de jong volwassenen een enorme rol kunnen gaan vervullen in deze beslissende fase van de geschiedenis. Waar wij, ‘ouders’ de kerk in slaap hebben laten dommelen. (zie ‘we zijn er in getuind’ onder kopje ‘publicaties’.) Heb ik de overtuiging dat juist de jongeren geroepen zullen worden om hun plek in te nemen. Zij zullen in de bres gaan staan. Zij zullen gehoorzamen. Zij zullen bereid zijn om de prijs te betalen… Wij, ‘ouders’ mogen hen ondersteunen. Geestelijk maar ook materieel. Kom op, (groot)ouders, bemoedig uw (klein)kinderen om naar Israël te komen. Stuur ze als wachter de muren op. Prachtig toch? Laat hen Jesaja 62 in praktijk brengen. Ik noem dat profetische hoofdstuk uit Jesaja het hoofdstuk van de ‘herkansing’. Alsnog krijgt de kerk de kans om in de bres te gaan staan. Om ‘niet langer te zwijgen’ om als wachter de muren op te gaan en ‘onszelf en Hem geen rust te gunnen’. Om ‘stenen op te ruimen’. Marisele en Chichi, de Mokumse meiden vliegen vannacht weer terug naar Nederland. Traantjes vloeiden …

Meiden, bedankt voor jullie fantastische inbreng. Blijf een wachter, ook in jullie gemeente! En … tot (weer) ziens op de muren van Jeruzalem.

3 reacties op “Drukke periode

 1. 1
  Anneke van Maasdam zei: op 29 March 2007 om 01:29

  Fijn Bart, dat er al zoveel wachters bijkomen, ook al begrijp ik, dat het je tegelijkertijd overweldigt. Maar als de HERE zegt dat Hij ze “dag en nacht aanstelt”, w

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Ruth zei: op 27 March 2007 om 09:56

  Fijn om weer wat van jullie te horen!
  Tot over een weekje!! =)

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  remi zei: op 27 March 2007 om 04:25

  Leuke log Bart!!

  Tot over een paar weken!!

  remi@

  Ja, neem mijn laptop mee ;) Hopelijk komt die deze keer wel ongeschonden door de security :)

  Bless you!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>