Nieuwe Thora rol

Gepubliceerd Wednesday, 7 March, 2007 in Weblogs · Weblogs Bart 2 Comments

Jeruzalem, 5 Maart 2007. Terwijl we van de week wat zaten na te tafelen, hoorden we buiten op straat opeens gezang en muziek opklinken. Feestje zeker, dacht ik. Het geluid kwam steeds dichterbij. Nieuwsgierig geworden ging ik het balkon op.

Buiten reed een busje met helverlichte, bont versierde trailer onze straat in. Daarachter danste een aantal orthodoxe Joden vol vuur terwijl ze Thora rollen in hun armen geklemd hielden. Buren en belangstellenden liepen er, op de maat klappend, omheen. Het gezelschap was uitgelaten. Ik kon het niet laten en voegde me bij het feestvierende clupje. Onder een Choepa (baldakijn) liep een Joodse man, ook met een schitterende Thorarol in zijn armen geklemd alsof hij een baby vasthield… Over de enorme herrie van de luidspiekers heen probeerde ik er achter te komen wat er precies aan de hand was. Een buurvrouw schreeuwde me toe dat er in de synagoge (tegenover ons appartement) een oude man was overleden en die beste man had in zijn testament laten optekenen dat deze synagoge een nieuwe Thorarol geschonken zou worden. Dat is mooi natuurlijk. Die Thorarol werd vandaag afgeleverd. Maar dat gaat zomaar niet; als de nieuwe Thorarol wordt aangeboden dan wordt hij feestelijk ingehaald. De reeds aanwezige Thorarollen worden uit de synagoge gehaald, mee naar buiten genomen en zingend en dansend wordt de nieuwe rol (die wel zo’n $ 100.000 kost) de synagoge binnengehaald. Een enorm spektakel. De vreugde is enorm groot en oprecht. Het maakte een grote indruk op me.

Ik zag het al voor me; stel dat je in Nederland een nieuwe bijbel aanschaft. Alle gemeenteleden krijgen een mailtje; Jongens, op donderdagavond organiseren we een speciaal feestje, Bart heeft een nieuwe bijbel gekocht. Neem allemaal je bijbel mee, dan gaan we dansend en zingend over straat, terwijl we onze bijbel in de lucht zwaaien. Bart loopt met z’n nieuwe bijbel onder een baldakijn en zo verwelkomen we deze nieuwe bijbel in de gemeente.

Zo doen ze dat in Israël…Daar word je wel even stil van.

2 reacties op “Nieuwe Thora rol

 1. 1
  Susanne Moning zei: op 17 March 2007 om 04:10

  Beste bart,

  Ik heb je site al heel lang als beginsite. Elke dag kijk ik even bij de Kotel… Vorig jaar zijn mijn man en ik voor het eerst in Israël geweest. Fantastisch!! Ik kijk uit naar de volgende keer. En dan gaan we absoluut mee de muur op met jullie. We zijn aan het zoeken naar Gods weg met ons, betreffende het Joodse volk. Zou graag willen weten hoe jullie tot deze stap, om daar te gaan wonen, zijn gekomen.
  (Ik zag een foto met Cees Vork op de weblog, we komen bij hem in de gemeente :)) Shalom!! Hine lo yanum, ve lo yishan, shomer Israël!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  John Howard zei: op 12 March 2007 om 21:00

  Leuk Bart, zo’n spontaan feestje waar de vreugde om Gods woord nog zo vurig en levendig is. Je had zeker je fotoschieter gelijk bij de hand.
  Ja, als de sluier wordt weggenomen, zullen deze Joodse broeders ons nog voorgaan…

  De tijden van de heidenen zijn haast voorbij!

  Veel kracht en zegen!
  John

  Mee eens, lees m’n komende column in Charisma eens en geef commentaar….John, wat zou het geweldig zijn om jou en Jacqueline hier te ontmoeten, op de muren. Je zult ervaren dat we in bijzonder beslissende dagen leven. Liefs, Bart

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>