Mozes (Moshe) splijt de rode zee.Mozes (Moshe) splijt de rode zee.

Over mijn lijk …

Gepubliceerd Wednesday, 7 March, 2007 in Columns · Publicaties 1 Comment

Mozes was door God uitgenodigd op de berg voor een persoonlijk onderhoud. Daar moest hij wachten en werden hem de stenen platen overhandigd met God’s wetten en geboden ‘om het volk te onderrichten’.

Mozes bleef lang weg. Aaron werd onder druk gezet door het volk en besloot een gouden beeld te maken in de vorm van een stier. Die onbezonnen daad wekte de toorn van God. Hij sprak tot Mozes:

”Ik weet hoe onhandelbaar dit volk is. Houd Mij niet tegen: mijn brandende toorn zal hen verteren. Maar uit jou zal Ik een groot volk laten voortkomen.”

Mozes nam het op voor Israel en zei:

”Wilt U dan uw toorn laten woeden tegen uw eigen volk, HEER, dat U met sterke hand en grote macht uit Egypte hebt bevrijd?” Exodus 32:10,11

Later sprong Mozes nogmaals in de bres en zei:

”Ach HEER, dit volk heeft zwaar gezondigd: ze hebben een god van goud gemaakt. Schenk hun vergeving voor die zonde. Wilt U dat niet, schrap mij dan maar uit het boek dat U geschreven hebt.” (Exodus 32:31,32)

Je leest het goed, Mozes zegt daar eigenlijk; als U uw volk niet vergeeft, dan hoef ik niet verder te leven… Mozes staat vierkant voor zijn volk. En met succes; Israel wordt gestraft maar als volk gespaard. God laat zich vermurwen. De roep van Mozes wordt gehonoreerd! Waarom zou dat vandaag ook niet kunnen? Ik zal het nog sterker vertellen, God is juist op zoek naar mensen die in de bres willen staan. Ezechiël 22:30

“Ik heb gezocht naar iemand die een muur om de stad kon bouwen, die voor het land in de bres wilde springen opdat het niet zou worden vernietigd – maar zo iemand heb ik niet gevonden. Dus vervloekte Ik hen… ”

Wat een gevolgen! God verwoestte het land Israel omdat er niemand was die in de bres wilde staan…

Vandaag bevinden we ons weer in een heel spannende situatie. Weer zien we dat de dreiging rond Israel angstaanjagende vormen aanneemt. Achmadinejad, de duistere leider van Iran, maakt er geen geheim van dat hij Israel het liefst van de aardbodem zou willen vegen. De vrije wereld reageert gelaten en mat op die woorden. Maar hoe zit het met de kerken en gemeenten? Springen zij verontwaardigd op om in de bres te staan voor hun Joodse broer? Sturen zij boodschappers naar Israel met berichten van troost, ondersteuning en vriendschap? Bestormen zij als wachters de hemel en trekken zij de God van Israel aan zijn mantel en roepen; ”Heer, dat gaat zomaar niet… over mijn lijk…!”

Klinkt wat cru misschien, maar dat is wel wat Mozes deed. En God honoreert die oprechte stellingname. Ook de apostel Paulus weet hierover mee te praten;

“Omwille van mijn (Joodse) volksgenoten, ( ) zou ik bijna bidden zelf vervloekt te worden en van de Messias gescheiden te zijn…” (Romeinen 9:3)

Het zou zomaar kunnen dat deze ‘over-mijn-lijk-mentaliteit’ onmisbaar is voor de ‘eindstrijd’kerk. Een leger van gelovigen dat het opneemt voor hun Joodse broer in de knel. Toen Yeshua (eigenlijke naam van Jezus) aan het kruis hing, “waren alle mensen die Hem gekend hadden op een afstand blijven staan, ook de vrouwen die Hem vanuit Galilea gevolgd waren…” (Lucas 23:49) Het zal toch niet gebeuren dat wij, ‘gelovigen uit de heidenen’ van een afstandje blijven toekijken hoe het onze Joodse broer Israel zal vergaan?

God zoekt wachters die in de bres springen. Wachters, die niet langer zullen zwijgen… wachters op de muren van Jeruzalem.

Eén reactie op “Over mijn lijk …

  1. 1
    LOES VAN DEN NOORT zei: op 12 March 2007 om 11:07

    Tamiem is het woord dat mij in nederland zo trof, en ook nu denk ik er weer aan wees vasthoudend, onverschrokken en zeer duidelijk zo heb ik dit woord begrepen, plus dat het verblijf van mij in jerusalem als vollunteer dit wel heeft duidelijk gemaakt als jij niet voor je keuze gaat halen allerlei situaties jewel onderuit, tot spoedig op de muren loes.

    Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>