Herdenking Israël

Gepubliceerd Thursday, 26 April, 2007 in Weblogs Gastschrijvers 2 Comments

Jeruzalem 25 april 2007.

Op 15 april vond de de herdenking van de 6.000.000 slachtoffers van de Shoa (Holocaust) plaats. Een week later, op 22 april ‘s avonds begon Jom HaZikaron (herdenking slachtoffers Israël.

Twee minuten lang loeiden de sirenes in heel Israël. Het verkeer stond stil, pagagiers stapten uit en stonden stil naast hun voertuigen en gedachten twee minuten lang de verschrikkingen die hebben plaatsgevonden. Het aanhoudende geloei van de sirenes ging door merg en been. Het hele land staat dan letterlijk stil bij alle slachtoffers die omgekomen zijn. Indrukwekkend, om die eenheid te zien in een land dat uit zoveel verschillende volken bestaat.

Op de avond van Jom HaZikaron werd stil gestaan bij al die (vaak jonge) levens die door terreur of door oorlogen omgekomen zijn. Alle Israëlische televisiezenders hadden aangepaste programma’s. Er waren vele genodigden bij de Kotel (Klaagmuur) o.a. parlementsleden en vertegenwoordigers van het leger. Een hoge militair zong een gebed. Koude rillingen… zo ontroerend. Vele aanwezigen konden hun tranen niet bedwingen.

Een speciaal herdenkingsconcert in Tel Aviv werd uitgezonden afgewisseld door interviews met ouders, broers en zussen van omgekomen soldaten. Je zag moeders die het leven bijna niet meer aankunnen, doordat hun zoon of dochter er niet meer is. Moeders die elkaar ontmoeten op begraafplaatsen en bij elkaar troost zoeken. Moeders die de slaapkamers van hun kind nog helemaal in de zelfde staat hebben gelaten zoals het was toen hun zoon of dochter nog leefde. Moeders met een in-en-in diep verdriet. (Jer.31:15-17) En niet te vergeten de vaders. Het was opvallend hoe moeilijk de vaders hun verdriet konden uiten. Ik stelde me voor dat mijn eigen zoon of dochter door terreur of oorlog om zou zijn gekomen. De hele avond heb ik met pijn in mijn hart en tranen in mijn ogen zitten kijken.

Ik kwam tot de conclusie dat het tijd wordt dat wij, gelovigen uit de heidenen, op moeten gaan staan om de verbrokenen van hart te troosten en in de bres te gaan staan voor het Joodse volk. (Jes.40:1,2 en Joël 2:17) De bevolking hier in Israël is moe van terreur en oorlog. De mensen willen in rust en vrede in hun eigen land Israël wonen. Als wij heel Jeremia 31 lezen, ontdekken wij de liefde van God voor Zijn volk en die liefde willen wij laten zien aan de mensen hier.

Dit moest ik even kwijt….Tot ziens in Jeruzalem,

Shalom Joke.

2 reacties op “Herdenking Israël

 1. 1

  He Joke

  Wanneer ga je weer es af en toe een blogje schrijven ??? Ik mis je blogjes wel hoor :)

  Goede reis naar NL (‘t komt weer es met bakken uit de hemel)

  remi@

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Marjon en Michel zei: op 29 April 2007 om 10:31

  Ik snap nu dat je dit even kwijt wilde en snap het verdriet heel goed. Het is verschikkelijk om zo een kind te verliezen. Veel liefs Marjon

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>