Holocaust Herdenking

Gepubliceerd Monday, 16 April, 2007 in Weblogs · Weblogs Bart 1 Comment

Jeruzalem, 16 april 2007. Vanochtend om 10 uur klonk in heel Israel 2 minuten lang het luchtalarm. Auto's stopten, pasagiers stapten uit. Wij liepen halverwege de muur van Jeruzalem. Israël herdacht de 6 miljoen Joden die vermoord zijn tijdens het Nazi regime.

Gisteravond vonden de eerste herdenkingsbijeenkomsten plaats. Joke en ik bezochten een herdenking op de Zionsberg. (Klein)kinderen vertelden over hun grootouders die de kampen niet overleefd hadden, overlevenden verhaalden van hun wonderbaarlijke redding. Heel ingrijpend. De Shoah, zoals de holocaust in Israël genoemd wordt, drukt nog steeds haar trieste stempel op het Joodse leven. Ik kreeg de grote eer om als vertegenwoordiger van de niet-Joodse gemeenschap enkele woorden te spreken. (de uitgesproken tekst staat onder het kopje 'publicaties'.)

De reacties na afloop waren hartverwarmend. Een vrouw verwoordde het zo: "Wij hebben het zo nodig om woorden van spijt te horen…".

Waar het gaat om troost en herstel voor Israel hebben wij gelovigen, een enorm belangrijke taak te vervullen. Wij kunnen Gods bewogenheid tonen. Waar de seculiere wereld klinisch kijkt naar Israel, kunnen jij en ik een bijzondere plek innemen. Tijden veranderen snel. Er lijkt stapje voor stapje meer toenadering te komen tussen Joodse mensen en ons, gelovigen 'uit de heidenen'. De scherpste kantjes van het wantrouwen lijken voorzichtig af te zwakken. Deze week had ik een prachtige ontmoeting met een ultra-orthodoxe Joodse man. We kwamen aan de praat en hij vroeg me honderduit naar mijn mening over de tijden waarin we leven. Beiden verwachten we de Messias. Hij verwacht Hem voor de eerste keer, ik verwacht de wederkomst…Na verloop van tijd kon ik hem allerlei profetieën van troost en herstel voorlezen vanuit de Profeten. Hij genoot van deze woorden van hoop. Lange tijd brachten we samen door, lezend uit mijn bijbel. We namen afscheid met een stevige omhelzing en riep me na: "Please come back soon!".

Echt, we leven in dagen van voorbereiding en verandering. Dit is de tijd van de wachters!

We zijn bezig om mogelijkheden te zoeken om toch ook in Nederland wat meer aan de weg te timmeren met NeverBeSilent. We houden je op de hoogte.

Eén reactie op “Holocaust Herdenking

  1. 1
    Anneke van Maasdam zei: op 20 April 2007 om 05:09

    O Bart, dit is nou precies zoals ik het voor me zie wanneer ik voor jullie bid: het verhaal van je ontmoeting met de ultra-orthodoxe joodse man. Mijn gebed is telkens weer dat jullie tot een stralend licht, een heerlijke geur van Christus voor Zijn volk mogen zijn, dat Zijn volk de wachters op de muur zal zien! en horen! En dat jullie hen tot jaloersheid zullen wekken, dat Gods Geest jullie proclamatie’s ook voor hén levend maakt, zodat zij weer hoop, geloof en moed krijgen opdat zij de woorden van Hosea 6:1-3 zullen gaan uitspreken….en vooral licht zullen krijgen over vers 2!!!

    Groeten en Gods zegen en bescherming, Anneke.

    Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>