Jongeren in de bres

Gepubliceerd Tuesday, 3 April, 2007 in Weblogs · Weblogs Bart 2 Comments

Jeruzalem, 3 april 2007. Ik kan het niet laten. De laatste dagen houdt het me weer zo bezig… Hoe krijgen we de jongeren naar Jeruzalem om als wachter de muren te beklimmen?

Ik heb er al vaker over geschreven. Zoals Nederland investeert in haar 'beste' (lees jonge) mensen en ze stuurt naar verre oorden als Afganistan om te dienen in een 'peace keeping' force zo zouden kerken en gemeenten moeten investeren in hun jongeren door ze als wachter in een 'peace making' force naar Jeruzalem te sturen om daar een paar weken als wachter op de muren Gods woorden te proclameren. Luidkeels zullen deze woorden hun doel bereiken in de hemelse gewesten…! Wat een investering zou dat zijn. Ik droom van een wakkere jongerenbeweging die de kerken gaat opschudden. Een krachtige beweging die zich niet laat inkaderen in keurige kerkstructuurtjes maar een school spartelende vissen die de kom uit springt. ('t zijn immers de dode vissen die met de religieuze stroom meedrijven…)

Twee weken geleden was het weer zover; twee meiden uit Amsterdam besloten om naar Jeruzalem te komen met maar een doel; als wachter Gods beloften te proclameren vanaf de muren van Jeruzalem. Door sneeuw regen en wind liepen ze in veel te dunne kleren over de muren. Prachtig! Vanochtend was Rebekka van de partij. Deze 'Baanbreker' die in Jeruzalem is met de NEM liep een aantal keer mee als wachter. Aangekomen bij de Damascuspoort maakte ze zich los van ons groepje en beklom een trappetje zodat ze hoog over het arabische centrum van Jeruzalem uitkeek. Ze begon een prachtig bijbelgedeelte te proclameren. Eerst bescheiden maar naarmate ze in de tekst vorderde begon ze luider te proclameren. Tenslotte riep ze met luide stem Gods beloften van herstel en troost voor Sion over de Arabische wijk.

Haar harde stem schalde over de stad en weerkaatste tegen de huizen. Wat een indrukwekkend moment. Zomaar….onverwacht. Dat is nu precies wat ik bedoel; deze nieuwe, jonge generatie gaat het verschil maken. Jongeren zullen in de bres gaan staan. Bereid om de prijs te betalen. Compromisloos… Het ontroerde me.

Zijn de ouderen dan minder belangrijk? Natuurlijk niet. Zij zullen zich rondom deze nieuwe generatie opstellen. Zij zullen investeren. Tenminste, als ze verstandig zijn en deel willen hebben aan deze Gideonsbende. Kerk-en gemeenteleiders, mis die boot niet! Het is later dan je denkt. Het is de hoogste tijd om te ontwaken.

2 reacties op “Jongeren in de bres

 1. 1
  christien zei: op 10 April 2007 om 01:16

  Dag Bart,
  Kunnen die jongerenreizen, die toch al naar Israel gaan niet in hun programma opnemen: ‘Met Bart en Joke Repko over de Muren van Jerusalem lopen en Gods beloften proclameren- Jesaja 62:6.
  Zo doen de ‘Baanbrekers’ het ook.
  Ik ging vroeger ook met een jongerenreis mee in 1977, en dan zou dat wel indruk op mij gemaakt hebben, denk ik, netzo als het Yad Vashem Museum.
  Met een hartelijke groet,
  christien

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Anneke van Maasdam zei: op 5 April 2007 om 06:13

  Wat een prachtig getuigenis; mogen er maar véle ‘Rebekka’s’ bijkomen!!!!!!!
  (ik bid met je mee)

  Beste Anneke, klik op de homepage “contact” en stuur ons even je e-mailadres! Groet, Bart

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>