Een jaar op de muren!

Gepubliceerd Monday, 28 May, 2007 in Weblogs · Weblogs Bart 2 Comments

Jeruzalem, 28 mei 2007. Meer dan een jaar wandelen we nu dagelijks op de muren van Jeruzalem. Op 2 Mei slenterden Gijsbert Spijker en ik wat onwennig richting kassa, kochten onze eerste kaartjes en beklommen de hoge ijzeren trap naar de muur.

Na enige tijd kwam de Arabische kaartjescontoleur Yousef even polshoogte nemen of alles wel goed met ons ging. Hij hoorde zo'n herrie bovenop de muur… Inmiddels zijn onze Arabische vrienden vertrouwd met de dagelijkse klim van die rare Hollanders. Ze missen ons zelfs als we op verlof in Nederland zijn… Gijsbert voegde zich na de eerste drie maanden weer bij zijn vrouw Nelleke en dochter Sara in Australië.

Steeds vaker worden we vergezeld van groepen die met ons meewandelen. Het eerste jaar liepen Joke en ik toch ook dikwijls met z'n tweetjes over de muur. We ervaren echt dat God's glimlach rust op dit proclamatie avontuur. Soms wordt er ook wel getwijfeld aan onze realiteitszin. Zoals die jonge ambitieuze dominee die kortgeleden meeliep. Een beetje glimlachend vroeg hij of ik zelf werkelijk geloofde of het proclameren van een paar bijbelteksten ook maar iets zouden veranderen in de huidige situatie. Prachtig als je dan leest: "Zoals regen of sneeuw neerdaalt uit de hemel en daarheen niet terugkeert zonder eerst de aarde te doordrenken, haar te bevruchten en te laten gedijen, zodat er zaad is om te zaaien en brood om te eten – zo geldt dit ook voor het woord dat voortkomt uit mijn mond: het keert niet vruchteloos naar Mij terug, niet zonder eerst te doen wat Ik wil en te volbrengen wat Ik gebied." (Jes.55:10,11) Juist de omschrijving van de regen en sneeuw die de 'aarde doordrengt' vind ik zo mooi.

Lidy Prins, een van de medewandelaars van het eerste uur deed iets heel vreemds; op haar wandeling over de muren zaaide ze hier en daar een korenzaadje. Ik keek haar een beetje meewarig aan toen ze zorgvuldig de zaafjes in de rotsspleten zaaide… De verzengende zon die maandenlang op de muren schijnt zou haar actie doen mislukken… Maar, toen ik deze week terugkeerde van een verlof in Nederland en ik de plek passeerde waar Lidy de zaadjes geplant had zag ik tot m'n stomme verbazing een heuse korenaar staan. (zie foto). Zo zie je maar… Ik heb sterk de indruk dat dat precies omschrijft wat er op dit moment plaatsvindt. De dagelijkse proclamaties maken de harde, uitgedroogde aarde zacht en vochtig. De grond wordt voorbewerkt. De Joodse mensen die we tegenkomen lijken wel wat nieuwsgieriger te worden. De hardste kantjes lijken wat af te slijten. Hun mening over ons 'gelovigen', gevormd door een geschiedenis van eeuwenlange onderdrukking, verwerping en dood, lijkt wat herzien te worden. Echt, het is merkbaar. Natuurlijk, hier en daar zul je nog grote tegenstand aantreffen. Toch is er iets in beweging aan het komen. Juist nu is het zo belangrijk om Israel te bezoeken en om te laten zien dat gelovigen ook met een andere 'boodschap' komen. We zullen de verstoorde relatie met onze oudere Joodse broer moeten herstellen. Er is zoveel werk aan de winkel: wees een wachter, gun jezelf en Hem geen rust, Maak Hem opmerkzaam op Zijn beloften, baan de weg… ruim stenen op… steek het vaandel op, zoek verzoening, bid om vrede van Jeruzalem, troost, troost Mijn volk…

2 reacties op “Een jaar op de muren!

 1. 1
  Jelle Smidt zei: op 30 May 2007 om 13:17

  Hallo Joke & Bart

  HOUD MOED, ik loop dikwijls in gedachten met jullie mee op de muur en hoop ook spoedig daar te zijn om jullie te vergezellen.
  Wij gaan voor 3 weken naar Jeruzalem
  in het huis van iemand anders.
  Het lijkt me fijn om jullie daar te ontmoeten.
  Vanaf 10 July zijn we in Jeruzalem.
  We zijn jullie graag.

  Jelle en Froukje Smidt

  PS vorig jaar waren we te gast bij Wim en Ria met een verdiepingsweek, dit heeft bij ons veel los gemaakt.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  anneke van maasdam zei: op 30 May 2007 om 12:46

  Hallo Bart (en Joke),
  Fijn dat jullie weer terug zijn op de muren en wat toch weer een geweldig teken van Gods trouw, die korenaar!!!
  Dit is zo’n ‘glimlach’ van God, hé…

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>