Wereldberoemde foto uit de zes-daagse oorlog. (1967) Israel herovert de Oude Stad.Wereldberoemde foto uit de zes-daagse oorlog. (1967) Israel herovert de Oude Stad.

Jeruzalem 40 jaar!

Gepubliceerd Sunday, 27 May, 2007 in Weblogs · Weblogs Bart 1 Comment

Jerusalem, 27 mei 2007. Je kunt er niet omheen; we vieren feest in Jeruzalem. Overal kom je grote plakaten tegen met het getal "40". Niet dat Jeruzalem 40 jaar oud is nee, deze stad is wel even wat ouder…Meer dan 3000 jaar. Het was in 1967 dat Israel Jeruzalem terugveroverde op het Jordaanse leger.

Waren het dan niet de Palestijnen die Jeruzalem bewoonden? Nee, na de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948 bezette het Jordaanse leger de Oude Stad Jeruzalem. 19 jaar lang transformeerden zij de stad in een ruine. De Jordaniers vernietigden o.a. 57 of 58 Joodse synagoges. (Ach, eentje meer of minder…). Tijdens de zes-daagse oorlog (1967)heroverde Israel de Oude Stad. Als je vandaag door de stad slentert kun je genieten van een prachtig gerenoveerde stad.

Toch hangt er weer een bedreigende schaduw over deze Oude Stad. Het zgn. Saoedisch Vredesplan gaat er vanuit dat deze Oude ommuurde stad 'teruggegeven' zou moeten worden aan de Palestijnen. Uit bovenstaand verslagje heb je kunnen lezen dat het niet de Palestijnen waren die de Oude Stad bewoonden maar de Jordaniers! Zij waren de werkelijke bezetters van de stad. Daar lees je niets over in de pers… Stel je voor dat deze stad waar God graag woont ( "De HEER heeft Sion verkozen en als woonplaats begeerd: 'Dit is, voor altijd, Mijn rustplaats, hier verlang Ik te wonen.) wordt overhandigd aan de Palestijnen… Kunnen we de dagelijkse proclamatiewandelingen wel vergeten. Ik heb er moeite mee om de gedachte serieus te nemen. Toch wordt er op hoog niveau over gesproken. De Arabische wereld is voorstander, maar ook Europa, Rusland en zelfs in Amerika gaan stemmen op… Je zult het niet geloven, zelfs in Israel wordt er gefluisterd dat het misschien een optie tot vrede is… Het idiote is dat we iedere dag over de muren lopen en zodra we de Damascuspoort passeren in feite de zgn. 'westbank' betreden. We wandelen dan over de muren die de moslimwijk omgeven en die wijk wordt beschouwd als behorend tot Oost-Jeruzalem, Palestijns gebied. Ik geef het ruiterlijk toe, het klinkt belachelijk.

Als je elke dag de schitterende beloften proclameert die verhalen over het herstel van de stad Jeruzalem, dan verdwijnt iedere zweem van twijfel over het lot van deze stad Gods. "Ik heb je (Jeruzalem) slechts een ogenblik verlaten, maar met open armen zal Ik me weer over je ontfermen…" Jes. 54:7) Kortom, Gods trouw en herstel voor deze stad staan als een huis! Je moet echt Jesaja 54 eens doorlezen, iedere zweem van twijfel zal worden vervangen door grote blijdschap. God zal er Hoogst Persoonlijk voor zorgdragen dat er niets gebeurt buiten Zijn soevereine wil!

Jij en ik kunnen een belangrijke rol vervullen in het eindtijd verhaal door als wachters in de bres te staan voor onze Joodse oudere broer. God heeft die wachters niet zonder reden aangesteld op de muren. Hij werkt samen met jou en mij. Neem je plaats in. Tot ziens op de muren van Jeruzalem!

Eén reactie op “Jeruzalem 40 jaar!

 1. 1
  Cynthia zei: op 28 May 2007 om 02:45

  Hey Bart,

  een merkwaardig verhaal over het ‘teruggeven’ van Jeruzalem terwijl dat nooit van de Palestijnen is geweest. Dit wordt inderdaad verzwegen in de media. Goed dat er mensen zijn die ons op de hoogte houden van de waarheid! Bedankt!
  Jesaja 54 is een grote geruststelling in deze ‘spannende’ tijd!

  Groetjes Cynthia

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>