Effen de weg, verwijder de stenen!

Gepubliceerd Monday, 11 June, 2007 in Columns · Publicaties 1 Comment

Zo’n elf maanden wandelen we nu dagelijks over de muren van Jeruzalem. Steeds duidelijker raken we overtuigd van het belang van deze dagelijkse proclamatiewandelingen. Steeds meer komen we tot de conclussie dat we juist op dit moment God’s beloften mogen uitroepen over Jeruzalem en de ‘bergen van Israël’ (Ezechiël 36).

Die heldere woorden in Jesaja 62:10 springen er steeds prominenter uit:

“Maak de weg vrij voor het volk. Ruim baan! Effen de weg en verwijder de stenen…”

Steeds meer kom ik tot de conclussie dat juist dat effenen van de weg en het opruimen van stenen, benadrukt wordt. Als we terugblikken in de geschiedenis blijkt dat ‘christenen’ juist het tegenovergestelde hebben gedaan; in plaats van de weg te effenen en stenen op te ruimen hebben we enorme stenen op die (Joodse) weg geplaatst… Ik hoef maar te wijzen op de stenen van de inquisitie, de Russische pogroms, waar christenen de Joden achtervolgden, verkrachtten en doodden, omdat zij (de Joden) ‘de Messias hadden gekruisigd…’ en wat te zeggen van de ‘kruistochten’, waar ongeregelde ‘christelijke’ legers vanuit Europa naar Jeruzalem trokken, de Joden in hun synagogen dreven om die vervolgens in brand te steken. Met kruisen hooggeheven zongen ze onderwijl geestelijke liederen om het gekrijs van de brandende Joden enigszins te overstemmen. Tevergeefs.

En wat te denken van de ‘vervangingsleer’ waar ‘Israël’ eenvoudigweg omgewisseld werd met ‘Kerk’. Met uitzondering van de tekstgedeelten waar Israël gestraft en vervloekt werd. Daar mocht het woordje ‘Israël’ zijn oorspronkelijke betekenis behouden… Tot de dag van vandaag zijn vele kerken gefundeerd op deze grondgedachte. En over de holocaust die plaats kon vinden in het ‘christelijk’ Europa hoef ik niets meer te zeggen…

Enorme stenen liggen op de weg. Nog steeds. Er is werk aan de winkel! We krijgen een herkansing. Dit is de tijd dat wij gelovigen, aan de slag kunnen. We mogen de weg banen, de weg effenen en stenen opruimen. Een heel bijzondere opdracht. ‘Ach’, hoor ik sommige lezers kreunen,

‘we moeten niet aan de gang blijven met dat vergeving vragen aan de Joden… dat hebben we nu toch wel genoeg gedaan’.

Het is nu juist deze hoogmoedige houding die de werkelijke aard van het beestje blootlegt. Wandel met ons mee en ervaar zelf hoe diep verankerd de pijn ligt. Iedere keer weer als we onze misstappen belijden aan Joodse medewandelaars of passanten, komen tranen tevoorschijn. De pijn en het wantrouwen zitten diep. Dat neem je niet zomaar weg met een verzoeningsbijeenkomst. Hoe goed bedoeld ook. In feite zou juist dit wel eens de belangrijkste taak van de kerk van vandaag kunnen zijn. In Lucas 3: 4 worden boven genoemde woorden uit Jesaja van toepassing gebracht op de missie van Johannes de Doper. Zoals hij de opdracht kreeg om als wegbereider de weg te effenen als voorbereiding op de komst van Yeshua (eigenlijke naam van Jezus) zo mogen wij als kerk precies diezelfde opdracht uitvoeren.

We staan vlak voor de apotheose in de geschiedenis. We kijken uit naar de terugkeer van de Messias! Je kunt, als je goed luistert, de voetstappen van de Bruidegom al horen… Weer wordt een ‘boodschapper’ geroepen die de weg zal effenen voor Zijn komst. Wij, God’s kinderen worden opgeroepen om die taak uit te voeren.


‘Als wachters op de muren van Jeruzalem… gunnen we onszelf en Hem geen rust en gaan we door de poorten, maken de weg vrij en verwijderen we de stenen…’
Jesaja 62: 6,7,10

We leven in beslissende dagen. Dit is de tijd van herstel, dit is het uur (Psalm 102:14). Dit is het seizoen dat ‘wijze maagden’ zich zullen onderscheiden van ‘dwaze maagden’ (Mattheus 25:1-12). Er zal een (jonge) generatie opstaan die hun kruiken zal vullen met olie. Een generatie vervuld van God’s bewogenheid en liefde. Proclameer de woorden van herstel en troost voor Israël! (via www.neverbesilent.org kun je een groot aantal proclamaties downloaden).

Eén reactie op “Effen de weg, verwijder de stenen!

 1. 1
  Jan Nijland zei: op 27 August 2007 om 01:48

  Met bewondering en groot respect heb ik zondagavond (260807) geluisterd naar de E O uitzending.
  Van gansrer harte wens ik dit getuigende echtpaar veel zegen toe.Hun werk zal zeker niet ijdel in de Here zijn.
  Ik ben twee keer in Jeruzalem geweest ( 1994 en 2000).Hun liefde voor het volk van God is ook de mijne.Nogmaals veel hjeil en zegen gewenst.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>