Heet onder de voeten.

Gepubliceerd Wednesday, 25 July, 2007 in Weblogs · Weblogs Bart 4 Comments

Jeruzalem,24 Juli 2007. Niet slechts in Europa is het weer in de war, we lezen hier over onstuimige onweers-en regenbuien bij jullie in Nederland. Ook hier in Jeruzalem verandert het weer. Ik sprak een geboren Jeruzalemmer die me verzekerde dat in zijn jeugd temperaturen veel minder hoog lagen. Airco was overbodig. Dat is nu wel anders, airco’s en ventilatoren maken overuren. Zelfs ’s avonds koelt het niet meer af.

Niet alleen de fysieke temperatuur stijgt alsmaar. Ook de hitte van de dreigende situatie rondom Israël wordt steeds meer voelbaar. De omringende landen en Arabische bewoners laten er geen gras over groeien; de tijd van vredesbesprekingen is voorbij. Voor de vorm wordt er nog steeds gepraat, je moet immers de sympathie en financiële steun van de westerse wereld niet verspelen, maar de toon is gezet; Hamas erkent Israël niet en stelt eenvoudig dat er in het M-Oosten geen plaats is voor Joden. Hezbollah, de lange terreurarm van Iran, roept dezelfde teksten. Syrië bewapent zich steeds meer en bereidt zich voor op een conflict. Ook Ahmadinejad, de tiran van Iran blaast hoog van de (moskee)toren: Israël dient zo snel mogelijk van de kaart te verdwijnen.

Het kan bijna niet anders, dit moet tot een stevig conflict leiden. De bevolking in Israël maakt een gelaten en verslagen indruk. Ze weten het niet meer… Het oude vertrouwde leiderschap is verdwenen.

Juist nu ervaren we dat de proclamatiewandelingen op de muren van Jeruzalem zo relevant zijn. De oude profeten spreken woorden van herstel, troost, terugkeer, herbouw van ruïnes, vergeving, enz. Kortom, God Zelf zal ingrijpen. Hij zal opkomen voor Zijn volk. Het lijkt wel of de moedeloosheid van het Joodse volk een punt moet bereiken waar ze unaniem tot God zullen roepen. Israël zal haar vertrouwen niet langer moeten stellen in Amerika of de UN. Zelfs niet in haar eigen ‘onoverwinnelijke’ IDF (leger van Israël).

Terugkeer naar de God van Abraham, Isaak en Jakob is het, steeds weer terugkerend, thema uit Gods Woord.

Dit is de tijd van de wachters. Gelovigen die in de bres gaan staan en Gods beloften krachtig proclameren. Die woorden zullen doorklinken in de hemelse gewesten. Die woorden zullen tot hun bestemming komen! (Jes.55: 11)

Duitse vertaling site.

Op het ogenblik wordt hard gewerkt aan de duitse vertaling van deze website. Er bestaat bij onze oosterburen groot enthousiasme over onze proclamatiewandelingen. Een aantal wil dit initiatief bekendheid geven.

Dat doet me goed. Het ‘hart’ van Europa is immers duitstalig.

Duitsland kent een zwarte geschiedenis aangaande het Joodse volk.

Toch komen er veel Duitsers naar Israël met de bedoeling om verzoening te zoeken. Er is echt veel gaande binnen gelovige kringen. Ik ben echt heel positief, en benieuwd hoe dit initiatief zich zal gaan ontwikkelen. Ik denk dat de duitse site in de na-zomer ‘de lucht in gaat’.

We houden je op de hoogte.

Naar Nederland.

Joke en ik verblijven in Israël op een toeristenvisum. Het is niet eenvoudig om in Israël een verblijfsvergunning te krijgen. Dat betekent dat we iedere 3 maanden het land uit moeten. Dat is niet echt leuk en praktisch maar ook geen straf; het gemis van (klein)kinderen is daardoor meer verzachtend. Half Augustus is het weer zover. Joke en ik zullen 5 weken in Nederland (en Duitsland) zijn. Voor die tijd moeten we nog wel even verhuizen. We hebben kortgeleden te verstaan gekregen dat ons huurcontract niet verlengd wordt. Jammer, want we woonden erg naar ons zin. Dat beloven dus hectische weekjes te worden. Ook ons vertrouwen op God wordt weer op de proef gesteld….Gaan we ons heel erg druk en zenuwachtig maken of vertrouwen we op Zijn ingrijpen?

Dat was het weer even. Aarzel niet om naar Jeruzalem te komen! Wandel mee over de muren en ervaar hoe bijzonder het is om Gods woorden te proclameren over de stad.

Reageer gerust!

4 reacties op “Heet onder de voeten.

 1. 1
  ard-jan zei: op 26 August 2007 om 09:00

  Volhouden, net zolang tot het volk Israel weer terugkeert naar de God van Abraham, Izak en Jaakov. Dan zal er eeuwig vrede zijn!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  lieve soberon zei: op 18 August 2007 om 01:59

  Dat er strijd is dat staat vast, maar dat Onze Heer overwinnaar is dat staat nog meer vast.We leven met jullie mee, dat weet je he?
  Ik lees dat jullie naar Nederland komen en hoop natuurlijk dat jullie ook nog eens de grens oversteken naar België . Als dit niet lukt dan kom ik misschien naar jullie toe als jullie eventueel in de buurt van Eindhoven zijn. En anders op de muur zo Onze Vader het wil.Liefs Lieve

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  marike zei: op 30 July 2007 om 09:03

  hoi /bart en Joke

  als jullie nog klussers nodig hebben voor jullie nieuwe stekkie: Bianca kan heel goed behangen heb ik mogen ontdekken!!!
  iig heel veel succes met alles en het komt goed! En idd, een nieuw huis is een mooie ‘geloofstest’, maar God heeft belooft dat we krijgen wat we nodig hebben, en dat Hij voorziet, dus daar hoef je je iig niet druk om te maken ;-)
  shalom! Marike

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 4
  gerbrig arends zei: op 29 July 2007 om 10:54

  hoi Bart, ik mag in okt als reisleider mee op ‘loofhuttenreis’! Gerko kan helaas geen vakantie meer opnemen. Ik verheug me erop Jeruzalem weer te zien! Die arme Albertje (onze vriendin die ook mee was in maart) heeft zo’n heimwee naar Jeruzalem, het heeft haar hele leven veranderd! Ze preekt en getuigd overal om haar heen, echt geweldig.
  Helaas staat een wandeling op de muren niet op het programma, ik hoor 15 sept. meer van Pim, als het kan hoop ik jullie in okt te zien!
  Even een vraagje over het weer: die extra neerslag in maart heeft dus niet doorgezet? En is 22 aug. in Israel een beladen datum i.v.m. de verwachting van de komst van de 12de mahdi?
  Tot slot, de dochter van een gemeentelid, Hilde en Rob, gaan in aug. naar Jeruzalem. Ik heb ze ook een foldertje van jullie gegeven.
  Goede tijd in Nl. toegewenst en straks weer vol goede moed de muur op! Eenmaal zal het zover zijn dat
  God al zijn beloften waar zal maken, is het niet geweldig!
  Ben je al verder met wat de ‘nieuwe zakken’ moeten zijn? De jeugd?
  Hart.groeten, en hopelijk tot ziens, Gerbrig

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>