Heilige Zakkenroller

Gepubliceerd Sunday, 8 July, 2007 in Columns · Publicaties 1 Comment

Een paar weken geleden keerden we terug van de ‘lange’ wandeling over de muren. Die route loopt via de ‘Nieuwe Poort’, de ‘Damascus Poort’, de ‘Herodes Poort’ en ten slotte de ‘Stephanus’of ‘Leeuwen’Poort. Bij de laatste poort moeten we de muur af. Het is verboden om over de dichtgemetselde ‘Gouden Poort’ langs het Tempelplein te wandelen.

Meestal lopen we dan buitenom naar de Gouden Poort. We wandelen dan over een Moslim begraafplaats. Deze is daar met opzet gesitueerd om de Messias er van te weerhouden om door de Gouden Poort het Tempelplein te betreden (Ezechiël 43:2-4). Het is een Jood immers niet toegestaan om over een onreine begraafplaats te lopen… Kennerlijk niet echt goed de profeten bestudeerd. In Zacharia 14:4 staat:

“Die dag zal Hij Zijn voeten op de Olijfberg planten, ten oosten van Jeruzalem. De Olijfberg zal in tweeën splijten…

Als je daar staat, tegenover de Olijfberg, dan kun je slechts concluderen dat met het splijten van de Olijfberg er van de Moslimbegraafplaats niets zal overblijven. Ook de gesloten Gouden Poort zal openbreken door het geweld van die aardbeving. Je zou het echt van dichtbij moeten komen bekijken, dan kun je je er een voorstelling van maken…

Maar goed, na onze dagelijkse wandeling over de muren liepen we dus terug door de Oude Stad. Op de Via Dolerosa, de beroemde straat die door miljoenen pelgims wordt bezocht, al dan niet grote kruisen voortslepend, kwamen we een ansichtkaartenverkoper tegen. Nu weet iedere bewoner van Jeruzalem dat deze beste mensen geen ansichtkaarten verkopen maar die kaarten als effectief scherm gebruiken om tassen en zakken te rollen. Ik observeerde de beste man even en ja hoor… beet! Hij liep naar een lieve, nietsvermoedende Engelse dame, hield de rij kaarten voor haar door de zon verbrande neus, en ik zag de vingervlugge beweging richting haar tas… ritsje open en hij had het stapeltje dollars al in zijn hand. Ik liep op hem af en sloeg behoorlijk hard op zijn rijk gevulde hand. Hij schrok zich een ongeluk en begon me onmiddellijk uit te schelden voor “Zionist”.

De Engelse mevrouw keek verschrikt op en begreep niets van de consternatie. Ik vertelde haar snel dat haar tas gerold werd. ‘O no, sir, you’re mistaken… this man just wanted to sell his nice postcards…’ Toen ze uitgesproken was dwarrelde de stapel dollars voor haar op de grond. Geschrokken raapte ze haar vakantiecentjes op en overlaadde me met dank en eer… De Arabische kaartencrimineel (ik had z’n pols nog steeds vast) schold me nu echt uit voor alles wat heilig was. “Zis iz a holy place! You are a Zionist!”. Ik dankte hem voor het compliment en vervolgde mijn weg.

Terugdenkend aan dit aardige voorval vroeg ik me af waarom deze man mij uitschold voor ‘Zionst’. Kennerlijk is dit voor een Arabische kaartverkoper de ultieme vloek. Dat geeft toch te denken. Het raakt de kern van het probleem. Het toont op een overtuigende manier aan dat we te maken hebben met een geestelijk probleem. Alle woede en haat stopte deze man in het uitsissen van dat mooie Joodse woord…

De haat tegen de Joden is zo enorm groot. Het lijkt in Jeruzalem zelfs toe te nemen. Steeds meer Arabieren uiten openlijk hun steun voor Hamas, dat het bestaansrecht van de staat Israël ontkent. Het gaat bij veel arabische bewoners van Jeruzalem en Samaria/Judea niet om vrede, of een ‘eigen land’. Israël moet gewoon verdwijnen, punt uit. Er wordt zelfs niet meer geheimzinnig over gedaan. Openlijk wordt dit verkondigd. Laatst zei een Arabier bij de Jaffa Poort me: “We hebben de Turken eruit gekregen, de Engelsen, en binnenkort zullen ook de Joden moeten vertrekken.”

Juist nu zullen wij, gelovigen, kleur moeten bekennen. Dit is de tijd dat God wachters roept. Zij zullen om Zions wil niet langer zwijgen, om Jeruzalems wil niet meer stil zijn. (Jesaja 62). Tot ziens op de muren van Jeruzalem!

Eén reactie op “Heilige Zakkenroller

 1. 1
  Nel Meeuws zei: op 22 October 2010 om 02:19

  De Joden zijn er gekomen om te blijven. Dat is wat er geproclameerd wordt!!!
  Fijn, dat we al verschillende keren mee hebben mogen lopen en volgend jaar hopen we dat weer te komen doen.
  God houdt zijn Woord!!! Jammer, dat vele mensen dat niet (willen) zien.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>