Harediem lezen het Woord op straat.Harediem lezen het Woord op straat.

Waarom proclameren?

Gepubliceerd Monday, 9 July, 2007 in Columns · Publicaties 4 Comments

Kortgeleden werd ik uitgenodigd door een groepje Nederlanders op bezoek in Jeruzalem om hen iets te vertellen over onze dagelijkse proclamatiewandelingen over de muren van Jeruzalem. Eén van de aanwezigen (een theoloog) keek me minzaam lachend aan en vroeg me of ik zelf werkelijk geloofde dat er ièts zou veranderen door onze proclamaties.

Deze vraag staat niet op zichzelf. Regelmatig vragen bezoekers zich af of het hardop proclameren van de woorden uit de profetieën enig effect sorteert. Natuurlijk zou het dwaas zijn om elke dag de stijle trappen van de muren te bestijgen om Gods woorden te proclameren, als we er zelf niet voor de volle 100 procent van overtuigd zouden zijn dat we daarmee de situatie beïnvloeden.

God Zèlf roept ons voortdurend op om Zijn woorden te proclameren. (Jes.62)Het is nog sterker; Hij handelt pas nadat Zijn woorden gesproken zijn. Een belangrijke tekst vinden we in Jesaja 55:11

“zo geldt dit ook voor het woord dat voortkomt uit onze mond: het keert niet vruchteloos naar Mij terug, niet zonder eerst te doen wat Ik wil en te volbrengen wat Ik gebied.”

Wat is proclameren eigenlijk? Derek Prince omschrijft het met “aanvallend belijden”. Hij gebruikt het beeld van de heraut van de koning. Vanaf het ogenblik dat de heraut het kleed van de koning omdoet, dragen zijn woorden het gezag van de koning. Het volk zal zich moeten onderwerpen aan deze woorden door de heraut gesproken.Als wij de muren in Jeruzalem beklimmen, realiseren we ons terdege dat wij gewone, gemiddelde mensen zijn. Kwetsbaar en beperkt. Maar we weten ook dat we door het offer van Yeshua (eigenlijke naam van Jezus) een ‘Koninklijk kleed van de grote Koning’ mogen omdoen. Als we in die hoedanigheid Gods woorden proclameren dan zal alles en iedereen zich aan die woorden moeten onderwerpen. Ook alle vorsten en heersers in de hemelsferen. (Efe. 3:10)

In Jesaja 62:6 vinden we een interessante tekst;

“Jullie die een beroep doen op de HEER, gun jezelf geen rust en gun Hem evenmin rust…”

‘Jullie die een beroep doen op…” daar kom je het Hebreeuwse woordje ‘Mazkirah’ tegen. Dat woordje betekent zoveel als ‘secretaresse’. Je zou die tekst dus kunnen lezen als: “Jullie die als een ‘secretaresse’ de HEER herinneren aan…”

God Zèlf spoort ons aan om Hem te herinneren aan Zij beloften! Dat is een geheim. Toch is dat precies wat we dagelijks doen, we ‘belijden krachtig en aanvallend’ (proclameren) de beloften van troost, herstel, genezing, wederopbouw en vrede over de stad Jeruzalem, de bergen van Israël (Ezech. 36) en het Joodse volk. We roepen elke dag weer; “HEER houd U aan Uw woord!” Voor een aantal medewandelaars is dat wel even wennen. Is zo’n oproep niet oneerbiedig? Maar na een aantal wandelingen worden verlegen wandelaars dikwijls krachtige ‘wachters’, overtuigd door Gods eigen woord.Je ervaart de glimlach van God die rust op deze proclamaties. Hij geniet ervan. Hij wil dat jij en ik Hem opmerkzaam maken op Zijn woord.

Moet je een doorgewinterde, geestelijke krachtpatser zijn om als wachter de muren te beklimmen? Lees Psalm 8:3 “met de stemmen van kinderen en zuigelingen bouwt U een macht op tegen Uw vijanden om hun wraak en verzet te breken…” Weer zo’n Koninklijk geheim… Laatst wandelde er een meisje van een jaar of 8,9 met ons mee. Een aantal keer pakte ze de grote bijbel van haar vader en las eruit voor. Schitterend! Worden als een kind, dat is de sleutel, dan zullen de door ons uitgeroepen woorden onbelemmerd doorklinken als aanbidding voor de God van Abraham, Isaak en Jakob en tegelijkertijd zullen deze woorden doorklinken in de duistere krochten van de tegenstander van God. Met de zekerheid dat ieder woord zal volbrengen wat Hij wil en gebiedt!

4 reacties op “Waarom proclameren?

 1. 1
  Cees van Koot zei: op 29 October 2012 om 16:58

  Jesaja 55:11 wordt hier door jullie misvormd. Jullie schrijven:”het woord dat voorkomt uit onze mond “, terwijl Gods Woord zegt :”mijn woord, dat uit mijn mond uitgaat,” waarbij het God is die hier spreekt.
  Het wekt de indruk dat jullie hiermee het door mensen proclameren van Gods Woord Bijbels willen legitimeren. N.m.m. een ernstige zonde, omdat niets aan de Bijbel mag worden veranderd.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 2

   Beste Cees, je hebt een beetje gelijk. Wachters citeren Gods Woord. God roept ons op Hem te herinneren aan zijn Woord.
   Jouw opvatting over ‘ernstige zonde’ staat in een wat vreemd daglicht. Misschien moet je daar nog eens goed over nadenken. Kijk eens in de spiegel, tuur eens in de poppetjes van je ogen. (Mat.7:3-5)

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 3
  Maria Bruinenberg zei: op 6 January 2009 om 03:33

  Ja, ook ik sta volkomen achter bovenstaande, De Almachtige ziet ons hart aan en als Hij de oprechtheid van ons hart ziet zijn we inzetbaar en bruikbaar en mogen we elkaar aansporen , elkaar accepteren zoals Hij ons accepteerd en samen proclameren vanuit Zijn woord.Bid Jeruzalem de VREDE toe, ja, dat zullen we doen.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 4
  Just en Margreet Ruis zei: op 4 January 2009 om 07:24

  Prachtig dat jullie je plaats innemen in Yeshua, zoals Hij het laat zien. Ontvang Zijn Zegen en bescherming!
  We willen graag per mail ontvangen wat jullie de moeite waard vinden. Genieten van je verslagen in Israël Today.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>