“We hebben duizenden van jullie nodig!”

Gepubliceerd Monday, 2 July, 2007 in Weblogs · Weblogs Bart 5 Comments

Jeruzalem, 2 juli 2007. Het is echt fantastisch om juist in deze periode in Israël, Jeruzalem te verblijven. We voelen ons zo bevoorrecht. Veranderende tijden. Je ervaart gewoon dat God aan het werk is. Vanochtend beleefde ik weer zo'n kenmerkende ontmoeting.

Zoals elke morgen wachtte ik op ons vaste plekje, voor de ingang van de Jaffa Poort op eventuele medewandelaars. Dikwijls verzamelen ook andere (toeristische)groepen zich daar. Vanochtend wachtte een Joodse vrouwelijke gids op een echtpaar dat ze zou rondleiden over de muur. Zij heeft zich gespecialiceerd in de wandeling over de oude muren en de 'Oude Stad'. We kwamen aan de praat. We hadden elkaar al dikwijls ontmoet daar bij die muur maar waren nooit verder gekomen dan het uitwsselen van beleefdheden. Vanochtend liep het anders. Ze vroeg zich af waarom een buitenlander iedere dag de muur opging. Ik vertelde haar van ons initiatief.

Joodse mensen 'verdenken' gelovigen ervan dat ze hier in Israël zijn met maar een doel: Zoveel mogelijk 'Joden bekeren'. Ik legde haar uit dat wij juist met een volstrekt ander doel gekomen zijn. We zijn naar Israël gekomen om de relatie met onze 'oudere Joodse broer' ('zus' in dit geval) te herstellen. We beklemtonen dat we op de hoogte zijn van de afschuwelijke 'christelijke' geschiedenis in Israël.

Ik noemde de Inquisitie, de Kruistochten, de Holocaust, de Vervangingsleer en ja, ook de onbedwingbare evangeliesatiedrang van vele gelovigen. Eerst hebben we onze Joodse broers onvoorstelbaar veel leed berokkend en nu gaan we ze vertellen dat ze Jezus nodig hebben….Daar klopt iets niet. God is immers een Vader van relatie. Wij hebben juist de taak om die volledig verstoorde relatie te herstellen. (" Maak de weg vrij voor het volk. Ruim baan! Effen de weg en verwijder de stenen…"Jes.62:10) M'n Joodse gesprekspartner kon haar oren niet geloven. Ik vertelde verder over de proclamaties uit de Tora en Tenach (Oude Testament) van herstel, troost, vergeving voor het Joodse volk, de oproep aan ons gelovigen om 'in de bres' te gaan staan voor Israël….alsof ze het in Keulen hoorde donderen. Nou ja, 'Keulen' is misschien niet zo goed gekozen… Nadat ze me even sprakeloos aanstaarde zei ze: "We really need thousands of you, guys!"

Duitse wachters

Ik vermeldde het al in een eerdere weblog; de afgelopen twee weken liepen er twee Duitse dames mee. Ze hadden vaag gehoord van de dagelijkse wandelingen en waren op een goede, warme morgen maar eens gaan kijken of er inderdaad iemand stond te wachten bij de ingang van de Jaffa Poort… Ze hebben geen wandeling overgeslagen! Plannen om naar noord-Israël te gaan werden gecanceld. Ongelooflijk. Elke morgen kwamen ze opdagen. Eergisteren zijn ze weer naar huis gevlogen met het vaste voornemen om NeverBeSilent in Duitsland te gaan promoten. Voor mij is dat de vervulling van een stille wens. Het hart van Europa spreekt Duits. Denk aan landen naast Duitsland als Zwitserland, Oostenrijk maar ook in grote gedeelten van voormalig Yoego-slavië, Roemenië, Polen, Tsechië enz. wordt goed duits gesproken.

Gisteren ontving ik een telefoontje van ze dat zich al een vertaalster had gemeld. Echt heel mooi. Overigens heb ik de overtuiging dat Duitsland, het land dat juist zo'n afschuwelijk verleden heeft t.a.v.Israël een belangrijke rol zal gaan spelen in het eindspel. Vele laatsen zullen ook hier de eersten zijn. Het is opvallend hoeveel Duitse jongeren naar Israël komen om die verstoorde relatie te herstellen.

In gedachten zie ik grote internationale groepen gelovigen naar Jeruzalem trekken om God voortdurend te herinneren aan zijn beloften voor Zijn volk. Ik heb het al eerder gezegd; toeristen zullen in de toekomst misschien wegblijven maar de wachters zullen komen. Wachters die bereid zijn om in de bres te gaan staan!

Deze week vond er een mooie conferentie plaats onder de naam 'OneThingJerusalem'. Onze goede vriend Kevin Prosch leidde op een avond de krachtige, profetische worship. Heidi Baker liet er geen gras over groeien en daagde de jongeren uit om er volledig 'voor te gaan'. Indrukwekkend de reactie van veel jongeren. Het lijkt erop dat er werkelijk een generatie aankomt die bereid is 'de beker te drinken'. Een generatie die zal opstaan en hun plek inneemt.

Iemand vroeg me laatst: "Ben jij van mening dat iedere gelovige een keer naar Israël zou moeten komen?" Lieve lezer, ik hoef daar geen seconde over na te denken. Ik ben er van overtuigd dat iedere gelovige die echt tot zijn bestemming wil komen Israël zou moeten bezoeken. Lees je Bijbel en dan niet alleen het Nieuwe Testament, lees de profeten! Jeruzalem vormt (weer) het centrum van waaruit God Zijn plannen zal uitvoeren.

5 reacties op ““We hebben duizenden van jullie nodig!”

 1. 1
  Lex Ernst zei: op 11 July 2007 om 10:52

  Hoi Barth,
  We zien elkaar met Sukkoth. Overigens, ik heb Heidi Baker tijdens de conferentie op de zender “God” kunnen volgen, indrukwekkend!
  Lex.
  Ik zie er naar uit je te ontmoeten! Wij waren aanwezig bij de dienst met Heidi. Haar (com)passie sluit aan bij wat wij hier ervaren in Israël. Groet, Bart

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Aart de Landmeter zei: op 9 July 2007 om 01:29

  Ik kan niet wachten om de 8 dagen van Sukkoth over de muur te lopen… Tot september!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  anneke van maasdam zei: op 4 July 2007 om 11:00

  Wat mooi! Daar doe je het toch voor…
  ‘om hen tot naijver op te wekken’

  Groeten, Anneke

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 4
  Femke zei: op 3 July 2007 om 13:26

  Wow, het zijn bijzondere tijden waarin we leven. God roept ook mensen als mij om naar Israël te gaan. Ik kon niet tegen die roepStem ingaan. Bijzonder verhaal over die duitse wachters, by the way… Nog 11 dinsdagen en dan loop ik ook over de muren!!

  Femke

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 5. 5
  Ruth zei: op 2 July 2007 om 10:17

  Wow, kippenvel!

  Liefs Ruth

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>