Mekka of Sion…

Gepubliceerd Sunday, 28 October, 2007 in Weblogs · Weblogs Bart 2 Comments

Jeruzalem, 28 Oktober 2007. De maand oktober is tot nog toe verreweg de drukste maand geweest sinds onze wandelingen begonnen, anderhalf jaar geleden. Een aantal mensen kwam zelfs speciaal naar Israël om als wachter dagelijks mee te wandelen over de muren. Hartverwarmend is dat. In de nabije toekomst verwacht ik dat velen hun voorbeeld zullen volgen. Gelovigen die fysiek een tijdje meelopen over de muren. Gelovigen die op deze manier investeren in Gods Koninkrijk.

Natuurlijk kun je thuis in Nederland of waar dan ook als wachter voor het Joodse volk in de bres staan. (Mijn moeder van 85 is zo’n wachter, iedere dag zit ze achter haar computerscherm met de webcams gericht op de Kotel.(‘Klaag’muur) Ze ‘raakt’ de Joodse mensen aan die over het beeld schuivelen en zegent hen…vanuit haar huisje in Soest…)

Toch is zo’n Jeruzalem ervaring onvergetelijk. Nooit meer zul je de teksten uit Tora en Tenach hetzelfde lezen. Er wordt een dimensie aan toegevoegd. Woorden krijgen authoriteit. Het aantal buitenlanders dat de muur op komt neemt toe. Ook deze week liep er een Chinees echtpaar mee, proklamerend in het Chinees. Heel nieuwsgierig om meer te leren over onze rol als gelovigen in deze spannende eindtijd. Voor velen is het echt een openbaring om te ervaren hoe krachtig het is om ‘om Jeruzalem en Sion niet langer te zwijgen’, en om ‘ Jezelf en Hem geen rust te gunnen, Hem voortdurend te herinneren aan Zijn beloften van herstel, troost, vergeving en bescherming voor Israël.’

Tempelplein

Verleden week bezochten we het Tempelplein. Dat is de plek waar op het ogenblik de beruchte gouden Omar moskee staat. Samen met mijn vriend Don vd Brandt ontmoetten we een Arabische gesluierde vrouw. We kwamen onverwacht met haar aan de praat. Ze sprak vloeiend Engels. Dat is niet zo vanzelfsprekend. Op een gegeven moment concludeerden we dat dit Tempelplein een plek was die geestelijk heel ‘krachtig’ was. Deze gesluierde Arabische vrouw antwoordde heel resoluut: “Jazeker, deze plek is zelfs nog krachtiger dan Mekka…”

Don en ik keken elkaar stomverbaasd aan. Deze vrouw voelde haarfijn aan waar het werkelijk om draait. Velen hebben de indruk dat Mekka de belangrijkste ‘geestelijke’ lokatie is voor de Moslims. De werkelijkheid is dat alles draait om Sion. Dit Tempelplein is waar het om gaat. Op deze plek rusten alle duivelse vervloekingen maar ook al Gods beloften en zegeningen… Niet Mekka zal in het eindspel de plek zijn waar de apotheose zal plaatsvinden. De Sion, het Tempelplein, dat is waar het eindspel zich zal gaan afspelen. Deze Arabische gesluierde vrouw getuigde van een groot geestelijk inzicht! Soms is het zorgelijk om te constateren dat veel gelovigen minder geestelijk inzicht hebben dan veel Arabische Moslims.

De uitspraak van Hassan Nasrallah, de intelligente leider van Hezbollah, tijdens het conflict met Israël vorige zomer staat me nog helder voor de geest. Zelfgenoegzaam glimlachend sprak hij: “Wij zullen deze strijd tegen de Joden winnen, want wij voeren een geestelijke strijd…”

Wanneer zal het tot de kerk gaan doordringen dat we inderdaad verwikkeld zijn in een geestelijke strijd? Niet slechts in Israël maar ook in de westerse landen. Gods woord staat vol met oproepen om juist in deze tijd te ontwaken. Dit is de tijd dat God wachters roept. Wachters die de weg gaan banen, die stenen gaan opruimen.

Tot ziens op de muren!

2 reacties op “Mekka of Sion…

 1. 1

  Hallo,
  Ik zou heel graag ook naar Israel willen met mijn man en 1 kind van 14. Het was zo moeilijk om dat te beslissen want mijn man wou eerst niet mee. Maar dankzij de plaatjes en het mooie verhaal, heb ik eindelijk mijn man over kunnen halen om naar Israel te gaan. Mijn droom komt uit! 22 juni vliegen we! Alsnog bedankt!
  Nikita v. Damme

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  hadssah zei: op 11 November 2007 om 12:38

  Shalom, ik denk dat het zicht op Judah pas komt, als we terug zullen gaan naar de instructies( = Torah) die Yahshua ons gaf. Hij heeft ons niet gezegd dat de Torah heeft afgedaan, maar door Zijn komst en verlossingswerk een diepere betekenis heeft gekregen.Net zoals het verbond. Geen twee verbonden, maar ǸǸn, door Yahshua vernieuwd.Lees EzechiǮl 37. Twee huizen/12 stammen.Het juiste zicht kan alleen komen door Torah te praktiseren. Onze liefde voor het huidige Israël is een kenmerk dat we geroepen worden om door Torah te doen zo tot huis van Israël te worden.Zo is het mij gebeurd…Hadassah

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>