Gelukkig Nieuwjaar!

Gepubliceerd Monday, 31 December, 2007 in Weblogs · Weblogs Bart 2 Comments

Jeruzalem, 1 Januari 2008. Natuurlijk wensen wij jou vanuit Jeruzalem een heel gezond, vreugdevol, liefderijk, verrassend en ‘wakker’ jaar toe! Zwijg niet langer ‘om Sions’ wil, wees niet langer stil als het om Jeruzalem gaat! Gun jezelf geen rust en laat ook Hem, de God van Israël niet met rust… Herinner Hem iedere dag aan Zijn beloften van herstel, troost, liefde, vergeving en shalom voor Israël!

Zodra je dat gaat doen zul je een mooi en gezegend jaar beleven! Want, wie Israël zegent wordt zelf gezegend! 2007 is een schijnbaar rustig jaar geweest in Israël. Ik zeg met opzet ‘schijnbaar’ want als je iets verder kijkt dan kan je slechts concluderen dat 2007 eigenlijk een heel somber jaar is geweest…

Verenigde Staten, Rusland, Iran

De (atoom)dreiging vanuit Iran is enorm toegenomen. Achmedinejad lijkt zelfs vrijspel gekregen te hebben van de westerse landen. Nauwelijks gehinderd kan hij voortgaan met zijn nucleaire programma. De ‘tiran uit Iran’ verbergt zijn aspiraties niet; voor Israël is geen plaats in het Midden-oosten. Ook in 2007 werd het ware gezicht van Tsaar Putin duidelijk; hij trekt de macht naar zich toe en heeft vadertje Rusland weer op de kaart gezet. Dat belooft niet veel goeds op langere termijn. China en India bouwen een enorme economisch machts-imperium op en lachen in hun vuistje over de wankele positie van de Amerikaanse dollar. In feite ligt de economische toekomst van de Verenigde Staten in de krachtige financiële handen van de Aziaten… Heb je in de gaten dat de macht straks in handen ligt van landen en staten die niets met democratische beginselen van doen hebben? China, India, Rusland, de Arabische islam staten, landen die er heel andere beginselen op na houden. Maar ook hier in Israël ziet de politieke toekomst er niet rooskleurig uit. De zgn. Palestijnen hebben overduidelijk aangetoond geen eigen staat te kunnen leiden, laat staan opbouwen. Gaza werd hen aangereikt inclusief de garantie van overweldigende westerse hulp. De hele wereld stond te dringen om de Arabieren te helpen.

De realiteit is dat de strook van Gaza omgetoverd is tot een enorme chaos. Hamas nam de macht over maar zit met de handen in het haar. Ze weten absoluut niet hoe het verder moet. Dan de vredesbesprekingen in Annapolis; de politieke druk op Israël wordt alsmaar opgevoerd. Israël moet slechts consessies doen; Israël moet haar, door God beloofde land, aan de Arabieren schenken en wat krijgen ze daar voor in de plaats? Vrede? Kijk nogmaals naar de Gazastrook. Iedere dag worden Qassam reketten op Israëlische dorpen afgevuurd. Israelische burgers rennen enkele keren per dag naar hun schuilkelders. Ik bezoek het plaatsje Sederot regelmatig. Zelfs de bushokjes zijn als schuilkelder gebouwd. Over scholen zijn extra betonnen beschermingen gebouwd.

Vrede?

Een onleefbare leefsituatie. Vrede? ‘Palestijnse’ Arabieren en vrede gaan niet samen. Helaas. Een Jood zei laatst: “als de Arabieren hun wapens neerleggen, dan is er vrede… als de Joden hun wapens zouden neerleggen bestaat Israël binnenkort niet meer…” Helaas is dat de realiteit in het Midden-Oosten. 2008. Het is niet eenvoudig om een betrouwbare vooruitblik te geven. Ik heb de indruk dat we een turbulente tijd tegemoet gaan. Het wordt een seizoen van keuzes maken. Totnogtoe werden gelovigen en kerken niet echt gedwongen om duidelijke keuzes te maken. Dat gaat veranderen. De druk zal toenemen. Verstoppen kan niet meer. Er zal een lijn getrokken worden. Onze identiteit als gelovige zal zichtbaar worden. De kerk zal kleur moeten bekennen. Of niet, natuurlijk, maar ook dat is een keuze. Het zal me niet verbazen als God zich van een andere, onbekende kant zal laten zien. Natuurlijk, Hij is onze Vader, onze Vredevorst. Maar Hij is ook de Almachtige. Wij zijn (nog) niet vertrouwd met de ‘Woedende Wreker’ (Nahum 1: 2) Ik heb het in mijn vorige weblog al aangehaald… Als God Zijn boosheid gaat tonen zullen massa’s vrome kerkgangers niet weten waar ze het zoeken moeten. Toch zouden we ons niet mogen laten verrassen. Gods Woord staat boordevol krachtige teksten die Zijn toorn beschrijven. Die dag van wraak ligt echt niet zo ver van ons verwijderd. De kerk zal uit een ander vaatje moeten tappen. Predikanten, voorgangers en andere kerkleiders zullen het stof van het Eerste, Eeuwige (ten onrechte ‘oude’ genoemde) Testament moeten blazen. Tijd om te ontwaken. Leidt de kudde naar grazige weiden! Verlaat de platgetreden modderpoelen.

Zoals gemeld zijn wij van plan om zgn. NeverBeSilent Bootcamps te organiseren. Korte, levensveranderende, Israël reizen waar we jong volwassenen zullen toerusten om juist in deze beslissende tijden rust en vrede te bewaren. Zij zullen behoren tot de generatie van ‘Gideons’ die in de bres zullen staan. En niet op knikkende knieën. Niet in eigen kracht maar ‘geborgen in Hem’, onze Vredevorst en Overwinnaar. Op de homepage tref je meer info aan.

Goed voornemen? Kom naar Jeruzalem. Tot ziens op de muren!

2 reacties op “Gelukkig Nieuwjaar!

 1. 1

  Bart, shalom!
  Toen ik de Nieuwjaar-analyses en opties op de Weblog overdacht, moest ik denken aan Matth. 24:6: ??oZiet toe, wordt niet verschrikt; want deze dingen moeten geschieden??

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2

  Beste br /zr . Repko .
  wij willen jullie ook samen Gods Zegen toe wensen voor het nieuwe jaar .
  want ons ook een stap dichterbij brengt van de komst van de Heer .
  wij waren met het loofhutten feest , in Jeruzalem methet groep(je ) van Bert vd Burg .
  wij hebben met u, op de muren mogen proclameren wat voor ons een geweldige ervaring was .
  we kijken ook dagelijks op uw site .
  heel mooi om op deze manier elke dag een kijkje tenemen Bij de Klagmuur van Jeruzalem .
  wij bidden u , Gods Zegen toe .

  Shalom .

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>