Zonde van het Zwijgen

Gepubliceerd Saturday, 1 December, 2007 in Weblogs · Weblogs Bart 2 Comments

Jeruzalem, 1 December 2007. Heel Israël spreekt over de vredesconferentie die afgelopen week in Annapolis, USA gehouden is. President Bush probeert, samen met zijn trouwe schaduw Condalisa Rice, vrede in het Midden-Oosten te forceren.

Zelfs de Israëlische Minister President Ehud Olmert verklaarde dat “Israel would be finished als er geen Palestijnse staat zou komen. Wat een onbezonnen uitspraak… Volledig tegendraads aan Gods woord!

Land voor vrede…

Deze Annapolis conferentie vormde het officiële startschot van een jaarlange vredesronde die afgesloten zal moeten worden met de overdracht van Samara en Judea (zgn. Westbank) aan de Arabieren, de opdeling van Jeruzalem in een westelijk (Joods) gedeelte en een oostelijk (Arabisch) gedeelte. Israël zal daar ‘erkenning’ en ‘vrede’ voor in de plaats krijgen. Wat doet deze tijd herinneren aan het voorspel van de Tweede Wereldoorlog. In 1938 kwam de Engelse Prime Minister Chamberlain na ‘vredesbesprekingen’ thuis in London waar hij trots verklaarde dat er ‘Vrede in onze dagen’ zou zijn.

De prijs was de opgave van Sudetenland. Land voor vrede… het vervolg is bekend. Geen vrede maar oorlog! Hitler vermoordde meer dan 6 miljoen Joden en 60 miljoen overigen sneuvelden in deze duivelse oorlog. Vandaag hetzelfde deuntje. ‘Land voor vrede’.

De 21ste Arabische (‘Palestijnse’) staat zou moeten ontstaan. De Arabieren weigeren overigens Israël als ‘Joodse’ staat te erkennen. Het woord ‘Joods’ komt niet in de slotverklaring voor. Onvoorstelbaar dat de hele wereld zwijgt. Gods woord staat volstrekt haaks tegenover deze ‘raad der wereldleiders’. Het Joodse volk zal terugkeren naar Israël, zal het land eeuwig bewonen en bezitten (Amos 9: 15, Ezech.36: 11,12) en Jeruzalem zal niet opgedeeld maar uitgebreid worden! (b.v. Jesaja 54: 2,3) Een heel ander verhaal! De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Anti-Semitisme neemt dramatisch toe. De leiders van de naties doen er het zwijgen toe. Maar hoe staat het met onze eigen predikanten, voorgangers en oudsten…? Wordt iedere zondag in jouw kerkdienst begonnen met het gezamenlijk proklameren van Gods beloften voor Israël en het Joodse volk? God Zelf roept ons op in Jesaja 62: “Om Sions wil zal ik niet zwijgen, om Jeruzalems wil zal ik niet stil zijn …

Ik kreeg deze week een artikel onder ogen met de veelzeggende titel: ‘The Sin of Silence’, de ‘Zonde van het Zwijgen’. De wereldleiders zullen niet voor Israël opkomen. De USA zal de druk op Israël zelfs krachtig opschroeven. Israël komt alleen te staan…net als voorheen. “Nooit meer” prevelen we gedwee tijdens de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomsten op 4 Mei. Maar ondertussen laat de hele wereld de Joden weer links liggen. En wij, gelovigen? Blijven ook wij weer zwijgen, net als in de tweede wereldoorlog?

No way!

Ik weet zeker dat veel lezers van deze weblog bij zichzelf denken: “No way! Ik zal niet zwijgen!” Ik geloof dat zich een Gideonsbende zal gaan vormen die voor Israël en het Joodse volk in de bres gaat staan. We staan aan de vooravond van enorm grote en schokkende gebeurtenissen. Maar laat angst je niet overmannen! Zoals in Psalm 2: 1-4 staat: “Waartoe leidt het woeden van de volken, het rumoer van de naties? Tot niets. De koningen van de aarde komen in verzet, de wereldmachten spannen samen tegen de HEER en Zijn Gezalfde…” Die in de hemel troont lacht, de HEER spot met hen … ” God lacht! Dus kruip niet angstig weg als de wereld begint te schudden. Dit conflict rondom Israël is een geestelijk conflict. Wil jij betrokken zijn als wachter op de muren, dan zul je daartoe toegerust, bewapend en ‘getraind’ moeten zijn. Blijf schuilen onder Zijn vleugels en wees krachtig in Hem. Bij Hem ben je veilig en geborgen. (Koloss.3:2,3)

NeverBeSilent Bootcamp

Wij organiseren van 21 Mei tot 3 Juni een NeverBeSilent Bootcamp waar we jong-volwassenen zullen toerusten om juist in deze roerige periode hun plek in te nemen. Als wachter op de muren…niet zwijgend maar Gods woorden proklamerend over de steden en bergen van Israël.

En je weet het; ieder woord van God dat gesproken wordt zal doen waartoe Hij het bestemt! (Jesaja 55: 11) Binnen een paar dagen op de site!

Tot op de muren!

By the way, Joke en ik vertrekken dinsdag voor twaalf dagen naar Nederland. Mocht je een dienst willen bijwonen waar wij te gast zijn, kom dan 9 December naar de Evangelie Gemeente in Leusden. Larikslaan 14. Aanvang 10.00 uur.

2 reacties op “Zonde van het Zwijgen

 1. 1
  Dik van den Dool zei: op 20 December 2007 om 10:49

  Goed gezegd Bart; ik ben het met je eens dat veel christenen in Nederland een blinde vlek hebben voor Israel. Laten we blijven bidden in onze gemeenten dat God ons de weg zal wijzen.
  Shalom

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Marloes zei: op 15 December 2007 om 10:09

  Tof stuk Bart! De vooravond….

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>