'Hagars afscheid (1612)' schilderij van Pieter Lastman'Hagars afscheid (1612)' schilderij van Pieter Lastman

Liefde voor Ismaël

Gepubliceerd Tuesday, 1 January, 2008 in Columns · Publicaties 7 Comments

Iedere dag beklimmen we de muren van Jeruzalem en proklameren we Gods beloften van herstel, genezing en vergeving voor Israël en haar Joodse bevolking. Natuurlijk komt het regelmatig voor dat er mensen met ons de muur opklimmen die helemaal ‘niets’ met Israël hebben. Als wij, na een korte inleiding, beginnen met het uitspreken van de krachtige teksten, dan kan het gebeuren dat deze lieve mensen in de war raken.

Eerst kijken ze een beetje sip voor zich uit, vervolgens wenden ze zich af en ten slotte verschijnen de tranen. Aan het eind van de wandeling kunnen ze hun boosheid nauwelijks verhullen…

Deze mensen zijn werkelijk oprecht, wandelen met God en hebben dikwijls een compassie voor de Arabische, islamitische mensen. Wat brengt hun zo in verwarring?

De teksten die geproklameerd worden lopen over van liefde en compassie voor Israël en het Joodse volk. God kan Zijn liefde gewoonweg niet verbergen. Tientallen teksten verhalen van die onmetelijke liefde. Ik geef je twee voorbeeldjes:

“Brandend van liefde neem Ik het op voor Jeruzalem en Zion, en ziedend van woede ben Ik op de zelfgenoegzame volken. Ik had Mijn toorn immers al weer laten varen, maar zij hebben Mijn volk steeds harder aangepakt. Daarom-zegt de HEER- keer Ik vol erbarmen terug naar Jeruzalem…” (Zacharia 1:14-16)

en wat te denken van deze tekst:

“Op die dag zal men tegen Jeruzalem zeggen:’wees niet bang, Sion! Laat de moed niet zinken, de HEER, je God, zal in je midden zijn, Hij is de Held die je bevrijdt. Hij zal vol blijdschap zijn, verheugd over jou. In Zijn liefde zal Hij zwijgen, in Zijn vreugde zal Hij over je jubelen.” (Sefanja 3:16,17)

Uitbundige liefdesuitingen naar Israël en het Joodse volk. Je kunt ze niet ontlopen. Je zult lang moeten zoeken in Gods woord om vergelijkbare woorden te lezen gericht naar de Nederlanders, Engelsen of Arabieren…en daar zit de knoop! Wij gelovigen willen vergelijken; “God houdt net zo veel van Joden als van Arabieren’ hoor ik vaak. Dat is wellicht politiek, humanistisch en ‘religieus’ correct maar… waar haal je die wijsheid vandaan? In Gods woord zul je tevergeefs zoeken. Nogmaals, het probleem zit’m in het vergelijken. Dit zegt God over Israël:

“Want u bent een volk dat aan de HEER, uw God, is gewijd. U bent door Hem uitgekozen om, anders dan alle andere volken op aarde, Zijn kostbaar bezit te zijn. Het is niet omdat u talrijker was dan de andere volken dat Hij u lief kreeg en uitkoos – u was het kleinste van allemaal! Maar omdat Hij u liefhad…”
(Deuteronomium 7:6-8)

Houdt God dan niet van de overige volken? Reken maar! Hij heeft Zijn Zoon naar de wereld gestuurd om ons te redden van de ondergang! Maar stop met vergelijken! Hij heeft Israël uitverkoren. Punt uit. Niet als een koele rechter maar als een liefhebbende Vader.Wij zouden Gods houding toch moeten accepteren en respecteren. Tenzij wij, gelovigen ‘uit de heidenen’ Israël en het Joodse volk omhelzen en liefhebben, zoals onze Vader Israël liefheeft, mogen we geen overweldigende zegen verwachten op onze activiteiten. Een gewaagde uitspraak, dat realiseer ik me natuurlijk. Jij kunt nog zoveel compassie hebben voor de Arabieren (Ismaël) maar alleen als jij Israël en ‘Isaak’ omhelst en waarlijk lief hebt, zul je overvloedige zegen mogen verwachten in je humanitaire of geestelijk werk. Geen opwekking buiten Israël om dus…. Omhels Israël en binnenin die omhelzing is volop ruimte voor Ismaël en al de andere volken. Niet andersom. Laat je niet leiden door je gevoel of omstandigheden maar door Gods hart en Geest.

Het is opmerkelijk dat een gelovige, integere vrouw, die werkzaam is onder de Arabische bevolking, tijdens haar wandeling over de muren schoorvoetend toegaf dat juist in Jeruzalem, bovenop de muur haar diep verborgen anti-semitisme de kop op stak… Ze moest woede onderdrukken bij het horen van al die proklamaties van herstel en liefde voor Israël. Veel gelovigen zullen bij eerlijk zelfonderzoek schrikken van hun ware sentimenten. Probeer het hart van God t.o.v. Israël te proeven en te ontvangen. Tot ziens op de muren.

7 reacties op “Liefde voor Ismaël

 1. 1
  Johanna Treur zei: op 11 March 2011 om 04:51

  Beste Bart,
  Zondag bijna 3 weken geleden maakte wij(gezin met 4 kinderen) de tocht met jou over de muur.
  Voor die tijd was er al veel bij mijn veranderd, mijn proPalestijnse houding had al plaats moeten maken voor een pro Israel houding.
  Waarom…om dat God het in mijn leven te zeggen kreeg.
  Het heeft ontzettend veel indrukken nagelaten, en los gemaakt, die tocht over de muur!
  Ik kan er niet meer van zwijgen!
  Gods zegen op jouw post toegewenst.
  Shalom Dirk Jan en Johanna
  David Aron Judith en Boaz Treur

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Georg&Tineke zei: op 28 November 2010 om 03:39

  Lieve Bart&Joke,

  Wat een voorrecht om de afgelopen weken enkele keren met jullie over de muur te mogen lopen en Gods beloften over Israel uit te mogen spreken.
  Het heeft me diep geraakt en ik heb Gods aanraking zo duidelijk gevoeld daar op de muur. Mijn hart is opengegaan voor Zijn volk. Dank je wel voor je woorden, je oprechtheid en je bevlogenheid, voor de gesprekken na de wandelijk bij de koffie. We komen zeker terug.

  Shalom

  Hartelijke groet uit het koude Friesland

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  G.W, van der Burgh zei: op 11 August 2010 om 12:41

  Ik en mijn vrouw geloven in God’s plan, en uitverkiezing van het volk Israel, wij bidden dagelijks voor het volk Israel en de vrede van Jerusalem, Joden wereldwijd, en in onze omgeving, dat hun ogen geopend zullen worden voor hun en onze Messias Jezus Christus.[zie ook de organisatie www. worldwidewings.de]

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 4
  jeanette van rees zei: op 29 July 2010 om 02:14

  ik merk dat ik veel keren voor Israel wil bidden maar de wooden niet weet
  dus als iuk jullie geboden teksten oplees ben ik een wachter geestelijk gezien op de muur
  dank je wel voor jullie woorden en video’s
  vrede zij jullie

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 5. 5
  Nikki zei: op 4 April 2009 om 03:22

  Shalom Bart, zijn jij en Joke ook verbonden aan een kerk in Israel?Zoja hoe heet die kerk?Welke leer brengen zij over?Met plezier las jullie stuk over God’s liefde voor Israel, God’s Zegen!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 6. 6
  marike zei: op 2 April 2009 om 02:08

  hoi Bart en Joke,
  ik heb jullie site weer eens even uitgebreid bekeken, wat een goed stukheb je hier weer geschreven! Het ‘vergelijken’ merkte ik bij mijzelf ook heel vaak. Ik moet zeggen dat het me hier in NL een stuk makkelijker afgaat om achter Israel te staan, dit komt denk ik ook omdat ik nu niet constant in twee werelden leef. anyway, ik wilde maar even zeggen dat ik van harte achter jullie werk én jullie visie sta, ook met mijn hart voor de Arabische bevolking. We hebben nu ook een Israel-leergang in onze gemeente (door de NEM) en daar wordt hetzelfde gezegd wat jij hierboven hebt beschreven. Helder dus! Veel zegen in jullie werk. En hopelijk tot ziens in Jerusalem!
  groetjes, Marike

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 7. 7
  Sien Tjapilon zei: op 1 January 2009 om 12:15

  Beste Bart,

  we staan volkomen achter wat je hier hebt geschreven. Speciaal wat je hier schrijft over de hart van God. Een aantal jaren geleden was ik in het Woord aan het lezen toen ik heel diep geraakte werd door Gods liefde voor Zijn volk Israël.Ik wist dat moment niets over Israël.Op dat bewust moment bad ik tot God:”Als U zóveel van Uw volk houdt en ik ben Uw kind, dan kan ik niet anders dan ook van ze te houden.” Vanaf dat moment is mijn liefde voor Israël alleen maar sterker geworden en gingen de schriften open omtrent de beloften en profetieën.
  Ik geloof dat wanneer arabieren en (gelovige)mensen uit de volkeren Gods verkiezing voor Israël accepteren, zij vrede en vreugde ervaren en elke vorm van jaloersheid zal verdwijnen. Dan zullen werkelijk als broeders tesamen wonen!
  Shalom,
  Sien

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>