Aanslag Yeshiva

Gepubliceerd Tuesday, 11 March, 2008 in Weblogs · Weblogs Bart 2 Comments

Jeruzalem, 11 maart 2008. Vanochtend, op de terugweg naar huis na afloop van de dagelijkse muurwandeling kwam ik een groepje Yeshiva studenten tegen dat luidkeels aan het zingen was. Ze hielden zelfgeschreven posters vast waarop hun boosheid te lezen was.Ze protesteerden tegen het feit dat voor de moordenaar van 8 studenten een speciale rouwtent was opgesteld versierd met de Hamas vlag en foto's van de moordenaar. In Jeruzalem…

Alsof een held was heengegaan. Vaak worden op Joodse protestbijeenkomsten geestelijke liederen gezongen. Zo ook vanochtend. Deze protestacties bevestigen de eenheid en het verlangen naar vrede. Ook wordt uiting gegeven aan het verdriet om hun 8 vrienden die de aanslag niet overleefd hebben.

Moordernaar woonde in Jeruzalem

De moordenaar woonde in Jebel Mukaber, een Arabische wijk binnen de grenzen van Jeruzalem. Hij was een buurtgenoot van Osama, onze vriendelijke Arabische kaartjesverkoper bij de ingang van de muur… Te gek voor woorden dat op dit ogenblik in Jeruzalem een rouwtent staat opgesteld versierd met Hamas vlaggen en portretten van de moordenaar. De internationale pers zal er van smullen.

Stel je eens voor dat we deze omstandigheden in Nederland zouden kennen… Stel dat Friesland de Hollanders intens haat en maar een ding verlangt: hun verdwijning uit Nederland! Stel dat de Friezen voortdurend Kassam raketten afvuren op het nabijgelegen stadje Emmeloord, iedere dag weer, vele jaren achtereen…en dat je als Nederlander niet veilig bent in ons eigen land. Overigens eisen de Friezen ook Oost-Amsterdam op. Ze claimen rechten op land en Oost-Amsterdam hoewel geen geschiedenisboekje daarover rept. Nooit eerder was er een Fries die belangstelling toonde voor Amsterdam maar als een duveltje uit een doosje werd Amsterdam tot heilige stad voor de Friezen gebombardeerd…En eigenlijk is de hele wereld het daarover eens…Friezen zijn zielig en worden toch enorm gediscrimineerd door de Nederlanders?

Wat een grote onzin… Gelukkig leven wij in grote harmonie met onze Friese buren! Wat mogen wij trouwens blij zijn dat onze Friese Nederlanders trots zijn op Nederland! (en wij op hen! Fryslân Boppe!) maar het is slechts een voorbeeld om je te helpen een voorstelling te maken in welke omstandigheden de Joden wonen in hun geliefde Israël. Het land dat al een eeuwenlange Joodse geschiedenis kent, minutieus opgetekend in Gods heilige boek; de bijbel. Israël is al vele eeuwen lang het thuisland van de Joden. Wist je dat op het moment dat de islam tot stand kwam Israël al meer dan 1500 jaar bewoond werd door Joden?! Te gek voor woorden dat de moslims nu de Joodse heilige plaatsen claimen. Dat is toch niet uit te leggen? En de hele wereld dobbert zwijgend mee met de modderige mediastroom…

Wat een voorrecht dat wij iedere dag Zijn beloften van troost en herstel voor het Joodse volk mogen uitroepen vanaf de muren van Jeruzalem!

Leven, Chai!

Jeruzalem is Gods stad. "Hier verlang Ik te wonen" zegt Hij zelf (Psalm 132). Israël is in een enorme strijd verwikkeld, een strijd van leven op dood. Allah, de afgod van dood versus de God van Abraham, Isaak en Jakob, de God van (eeuwig) Leven, Chai! Wij, jij en ik kunnen deelnemen aan deze strijd! Het is geen strijd tegen vlees en bloed (zoals de islam die voert) maar wij voeren een geestelijke strijd. Daarom is het zo belangrijk dat we elkaar aansporen om onze positie in de 'hemelse gewesten' innemen. In Efeze 2: 6 staat het zo mooi:

"Hij heeft ons (jou en mij) samen met Hem uit de dood opgewekt en ons een plaats gegeven in de hemelse sferen, in Yeshua onze Messias."

Wij kunnen het verschil maken. Hoe? Door Gods Woord als zwaard te hanteren. Zijn Woord heeft doorslaggevend gezag. Dat is de taak van een wachter, in de bres staan voor onze oudere Joodse broer! Nog een aardige tekst uit Efeze 5:14-16

"Ontwaak uit uw slaap, sta op uit de dood, en de Messias zal over u stralen.' Let dus goed op welke weg u bewandelt, gedraag u niet als dwazen maar als verstandige mensen. Gebruik uw dagen goed, want we leven in een slechte tijd…"

en zo gaat dat nog even door…Hoe krijgen we de slapende kerk wakker? Ik vrees dat de gelovigen met een enorme schok wakker geschud gaan worden als Hij verschijnt uit Zijn heilige woning…(Zacharia 2:17 NBV)

Nederlanders en Friezen…: Tot ziens op de muren van Jeruzalem!

2 reacties op “Aanslag Yeshiva

 1. 1
  Marianne zei: op 12 March 2008 om 12:12

  Hoi Bart, wat fijn om te lezen (met uitleg) zodat iedereen weer begrijpt wat er eigenlijk gaande is. Wat een enorme leugen er schuilt in al die nieuwsberichten die helemaal voorbij gaan aan het volk van God. Aan de verantwoording die ik heb te nemen ten opzichte van Zijn volk!!!!!!!!

  Ik sprak kort geleden met een collega over de situatie nu in Israel. Daarbij haalde ik aan dat de nieuwsberichten eenzijdig zijn. Dat er geen volledige berichtgeving is en dat “men” voorbij gaat aan de joden (ik gaf ook voorbeelden hiervan). De reactie in woorden kan ik niet herhalen. Maar het was schokkend hoe deze jonge collega zich uitte over Gods volk en hoe hij uithaalde naar Israel!!!!!
  Compleet niet weten waar hij over sprak maar wel denken dat hij de wijsheid in pacht had, volledig ingepakt door de media. Hij was zelfs zo stellig dat ik (niet bang voor een discussie) het gesprek moest beeindigen. Het ergste is dat hij niet de enige is!!!!!!!
  Toch mocht ik getuigen en zeggen dat ik achter het volk van God sta.

  Ik zou het liefst morgen met jou de muur op gaan. Helaas iets te ver weg. Liefdevolle groet uit een stormachtig Nederland, Marianne

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  christien zei: op 12 March 2008 om 01:28

  Wat goed om dit weer te lezen, ‘k wil het wel naar iedereen toesturen….
  Want inderdaad wat Israel betreft slapen veel christenen….ook door te weinig kennis.
  Tot ziens op de muren met een hartelijke groet uit Friesland.
  En het is toch nog altijd in Nederland: Fryslan bobbe…..!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>