Tegen de stroom in

Gepubliceerd Tuesday, 13 May, 2008 in Weblogs · Weblogs Bart 7 Comments

Jeruzalem, 13 mei 2008. We beleven drukke dagen op de muur. Veel groepen, maar ook individuele bezoekers nemen de kans waar om tijdens hun bezoek aan Israël een proclamatiewandeling te maken. Dat is soms wel even wennen. Lopen we op 'normale' dagen met een man of 10, 15 over de muren, afgelopen week liepen we eens met meer dan 90 mensen door de smalle stenen gangen.

Vooral bezoekers die in groepsverband de muren beklimmen moeten dikwijls wel even wennen aan de luide proclamaties die opklinken over de stad Jeruzalem. Individuele bezoekers zijn over het algemeen wat beter ingelicht en voorbereid. Zij hebben een bewuste keuze gemaakt om mee te lopen. Als groepsreiziger is die keuze meestal niet zo bewust gemaakt. De wandeling over de muur staat nu eenmaal op het programma… Toch reageren de meesten na afloop positief op deze proclamatie ervaring.

De ‘oude profeten’ …

Voor velen klinken de geproclameerde teksten uit de 'oude profeten' nieuw in de oren. Verbaasde reacties als blijkt dat we vandaag in een tijd leven waar veel van die oude profetiën tot vervulling komen. Voor velen is deze wandeling een aanleiding om de dikke laag stof van het 'Eerste Verbond' (ten onrechte 'Oude Testament' genoemd) af te blazen. Zeker, juist in onze dagen spreken de oude profeten klare taal.

We kunnen ons niet langer achter onwetendheid verschuilen. Die tijd ligt definitief achter ons. Gisteren wandelde een studente met ons mee die wekenlang in Jeruzalem verbleef om te werken aan een onderzoek betreffende de relatie tussen Jood en Arabier. Niks mis mee. Al snel bleek echter dat zij niet of nauwelijks op de hoogte bleek van de profetische inhoud van Gods Woord t.a.v. deze gespannen 'familie' relatie. Haar mond viel open bij het horen van de eeuwenoude teksten uit Gods Woord. Op mijn vraag wie haar onderzoeksbegeleider was, antwoordde ze me dat ze begeleid werd door een heuse predikant. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik daar wel van schrok. Verschuilen 'geestelijk' leiders zich achter onwetendheid of omhelzen zij een politiek correcte vorm van 'religieus humanisme'?

In een wandeling van anderhalf uur op de muur kwam haar hele onderzoek op losse schroeven te staan… Driftig noteerde ze belangrijke teksten. Ze nam haar onderzoek serieus. Een beetje in de war maar ook dankbaar nam ze afscheid …

Duitse wachters

Deze week worden we bezocht door een groep van 32 Duitse wachters. Deze groep gelovigen is maar met één doel naar Israël gekomen; iedere dag beklimmen ze de steile trappen om Gods woorden van herstel, troost, vergeving en verzoening te proclameren over de stad en het land. Iedere morgen melden ze zich, gewapend met hun zwaard, de Bijbel bij de ingang van de Jaffa Poort. Voor Joke en mij is dat een enorme bemoediging. Nooit eerder reisde een groep speciaal naar Jeruzalem om de dagelijkse wandeling over de muren te maken. Zeven keer wandelen ze mee. En zondag voegt zich nog een tweede groep Duitse jongeren bij deze groep. Zij zijn hier om God te herinneren aan Zijn woord, om de weg te banen, om stenen op te ruimen. Daar worden wij stil van.

Toch zullen steeds meer gelovigen naar Israël komen met dit doel voor ogen. Ik schreef het al eerder; de dag breekt aan dat toeristen en pelgrims niet langer naar Israël zullen komen vanwege de bedreigende omstandigheden. Maar de wachters zullen opstaan. Een Gideons leger dat zich niet laat intimideren door lastige omstandigheden. Een leger van (jong)volwassenen dat bereid is om voor hun oudere Joodse broer in de bres te staan en de 'beker te drinken'.

Deze groep Duitse gelovigen zijn als het ware voorlopers. Er komt een nieuwe beweging op gang. Nieuwe wijn in nieuwe zakken. Israël en Gods volk zullen weer een prominente rol gaan vervullen in deze eindtijd. De ontknoping zal immers in Israël plaatsvinden. De Messias zal hier terugkomen en God zal 'op de Sion' gaan wonen (Psalm 132:13,14)

Van Rome naar Jeruzalem

De kerk is intussen in grote verwarring. Actiever dan ooit maar dolend en zoekend naar richting… Predikanten zitten met hun handen in het haar en hebben geen idee waarheen ze hun kudde schaapjes moeten leiden. Toch ligt het zo voor de hand; de vuur(wolk)kolom is van plaats veranderd. De vuur(wolk)kolom hangt inmiddels weer waar hij vanaf het prille begin thuishoort: boven Jeruzalem! Het kerkschip zal een dramatische koerswijziging dienen te maken. Van Rome terug richting Jeruzalem. Wie Jeruzalem zegent, wordt gezegend! En dan heb ik het niet over één 'Israëlzondag' per jaar….nee,

'Om sions wil zullen we niet meer zwijgen, om Jeruzalems wil niet meer stil zijn… op uw muren o Jeruzalem, heb Ik wachters aangesteld die nooit zullen zwijgen, bij dag en bij nacht…' (Jesaja 62)

Dat zal even wennen zijn…

Jij die dit leest, wees alert! Wees waakzaam. Begin de Bijbel weer te lezen bij het begin! Lees de profeten, check de teksten op deze site ('proclamaties') Dobber niet langer mee als een dode vis op de modderige mediastroom die helaas vele kerken vergiftigd heeft… Maar zwem als een levende vis tegen de blubber in! Vol van Gods Geest, zoutend zout en een lichtend licht.

Wie weet zie ik je binnenkort op de muren van Jeruzalem!

7 reacties op “Tegen de stroom in

 1. 1
  reitsema zei: op 29 June 2008 om 12:48

  Shalom Bart en Joke
  Wat geweldig als God zo tegen je mag spreken in Zijn roep om daar te zijn, elke dag opnieuw. Zijn Woord uit te spreken over Jeruzalem. Mijn hart is in Israël en Ik bid God af Hij ons wil tonen wat Zijn bedoeling is met ons voor Zijn land. Want het mag niet alleen je verstand zijn, enkel Zijn Woord die je zend. Willen jullie ook voor ons bidden, dat als Hij ons zend, wij gaan in Zijn Naam? Shalom en tot spoedig ziens in Jeruzalem. Ina

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  leunemieke zei: op 9 June 2008 om 04:48

  Lieve Bart en Joke,

  Even een korte reactie :
  Wat een ervaring om met jullie mee te lopen en te proclameren op de muren van Jerusalem!!! Eindelijk is het ervan gekomen!!
  We zijn diep geraakt door alles wat we gezien en gehoord hebben op deze reis door Israel. We halen het eerste verbond onder het stof vandaan en lezen het met nieuwe ogen.
  Ja, de vuurkolom ligt weer boven Jerusalem, dat zien we met onze eigen ogen.
  We zijn er helmaal vol van!!

  Lieve groetjes van Dick en Leunemieke van ‘t Riet

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  louisa zei: op 7 June 2008 om 11:47

  hallo Bart en Joke
  Van de week nog in israel nu biddend in nederland.
  Ik vond het een voorrecht om samen met jullie de muren op te mogen gaan. Ik heb veel geleerd….dank jullie wel.
  Groetjes van Louisa Spijker

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 4

  Shalom Bart en Joke,

  Wij waren afgelopen mei in Jerusalem en hebben twee keer met jullie mee gelopen de muur op. Wat een belevenis was dat zeg. Geweldig om samen met de duitse groep te mogen proclameren.Werd me pas bewust hoeveel impact dat heeft gehad nu we weer terug zijn. Ja het is belangrijk om mede christenen wakker te schudden om nooit meer stil te zijn.Ik ervoor echt Gods liefde in Jerusalem voor zijn volk.Ook ik ben wakker geschud, bid om meer van ZIJN liefde te mogen ervaren voor ZIJN volk dat het echt nog meer mag gaan branden in mijn hart.Bewogen te zijn en op de bres te staan voor ZIJN volk.Vrede onder de joden, arabieren en christenen.Ik hoop nog eens uitgezonden te mogen worden, vrijwilligswerk te mogen doe daar bij weduwen, wezen en daar waar nodig is.Ik wil jullie bemoedigen want jullie doen echt geweldig werk. Shalom en lehietra-ot Elisabeth Kempen

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 5. 5
  J. Hoogendoorn zei: op 18 May 2008 om 11:04

  Bart, Shalom!

  Jouw opinie over de Vuur en Wolkkolom en het dobberend kerkschip, bracht mij tot de HebreeǮnbrief. De gelovigen in Jeshua worden erin bemoedigd te volharden. Het oude Israël dat eens onder de wolkkolom had verkeerd kon niet ingaan vanwege hun ongeloof! De marsroute en de wolkkolom van Zijn zorg verplaatst zich op een bepaald moment. Bart, ik geef je daarin volkomen gelijk. God heeft in de trouw aan Zijn verbond Zijn volk nooit verlaten. Maar als wij Hem verlaten zal een ??~nieuw??T volk via haar Wortel, de heilrijke sappen van de olijfboom deelachtig worden.

  Wat gebeurd er nu? De Heere gedenkt aan Zijn verbond en laat ons de trouw aan Zijn verbond zien. We lezen daarover o.a. in Jesaja 56. Er wordt van ons een bekering gevraagd tot het nieuwe.
  In de Gemeentevorm is tijdelijk Zijn verbond bewaard gebleven, maar de cirkel zal zich sluiten in Jeruzalem en Hij zal op Sion wonen! Het beeld van de 7 gouden kandelaren in het boek der Openbaring, waartussen Hij wandelde, is een profetisch beeld van de kerkgeschiedenis. Zij komen daar weer terug en zullen vertroostend lichten in Jeruzalem. Horen wij Zijn spreken in de vestiging van de Joodse staat nu 60 jaar geleden?
  Het is officieel omschreven als een ontluikend begin van de komende verlossing. “Als zijn tak teder wordt zo weet dat de zomer nabij is”. Israël is in de Bijbel de Vijgenboom. Als wij op ons dobberend kerkschip geen interesse tonen voor Israël en in ongeloof aan haar toekomst voorbij gaan, kunnen wij niet ingaan. Dit is een ernstige zaak.
  De kinderen Israels lieten zich bepalen door de wolk en vuurkolom, dit moeten wij ook doen. Zoals eens de Hervormde Dr. Gravemeijer, die zei: “Ik herroep al mijn preken want ik heb geen rekening met Israël gehouden”.

  Shalom Shalom!
  J. Hoogendoorn

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 6. 6
  Susanne Moning zei: op 15 May 2008 om 01:18

  Shalom Bart en Joke,

  Geweldig om te lezen dat er zoveel mensen komen! Die groep die speciaal elke dag komt, wauw! Wij hebben het ook als zeer speciaal ervaren en komen zeker terug!! Ik mis het echt hoor….. het land , de mensen, alles gewoon.
  Ben alweer aan het kijken wanneer we weer gaan.
  Ik zeg met Ruth: Uw God is mijn God, uw volk is mijn volk, uw land is mijn land!!

  Lehitraot! Susanne.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 7. 7

  halleluja prijs God
  Inderdaad de vuur(wolkkolom)is terug dat is zeker.
  De Heer heeft Sion verkozen
  en als woonplaats begeerd
  Dit is voor altijd Mijn rustplaats
  Hier verlang Ik te wonen
  Geweldig dit alles te lezen
  We komen er zo aan om het met eigen ogen te zien.
  heel veel zegen tot ziens
  op de muur.
  Rein en Anneke Geerts

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>