Jom Yerushalayim

Gepubliceerd Monday, 2 June, 2008 in Weblogs · Weblogs Bart 2 Comments

Jeruzalem, 2 Juni 2008. Alweer een feestelijke dag vandaag! Het kan niet op… Na de viering van de 40-jarige bevrijding van Jeruzalem in 2007, waar gevierd wordt dat 40 jaar geleden, voor het eerst na zo’n kleine 2000 jaar, Jeruzalem weer in handen kwam van het Joodse volk.

In Lucas 21:24 werd dat reeds voorzegd…”totdat de tijd van de heidenen (niet-Joden) voorbij is…” In 1967 werd Jeruzalem heroverd op de Jordaanse bezetters.

60 jaar Israël

Ook vieren we dit jaar het 60-jarig jubileum van de vestiging van de Staat Israël in 1948. En dan vandaag ‘Jom Yerushalayim’. De jaarlijkse herdenking van de hereniging van de stad Jeruzalem met het Joodse volk. Daar wordt ieder jaar speciaal bij stilgestaan. Honderden jongeren lopen luid zingend en zwaaiend met vlaggen door de stad. Een ongelooflijk schouwspel. Geen onvertogen woord… pure vrolijkheid en dat zonder alcohol. Het kan nog steeds… in Israël! Dat is toch een opvallend fenomeen. Joden vieren hun feesten uitbundig en bij voorkeur met velen, in grote massa’s. Zingend en dansend. Gezinnen met kleine kinderen, jong en oud, en dat verloopt zonder incidenten. In Israël ben je ‘cool’ als je vol vreugde met elkaar feestviert. Zonder agressie. Die uitbarstingen van vreugde ontroeren Joke en mij nog steeds iedere keer. Je wilt gewoon deel uitmaken van dit volk! Wat een voorrecht dat we hier mogen wonen!

De afgelopen maand

De afgelopen Meimaand was wel heel bijzonder; zo’n 800 mensen gingen met ons de muren op. Niet eerder hadden we zoveel wachters mee. Enorm bemoedigend.

We ontdekken wel dat er een verschil bestaat tussen de wandeling met een grotere groep en de wandeling met een klein groepje van 5, 6 wachters. Dat is ook logisch. Als je met een klein groepje individuele wachters loopt dan weet je dat de medewandelaars persoonlijk besloten hebben om de wandeling mee te maken. Ze zijn al voorbereid. Met een een grotere groep heb je dat niet. De wandeling staat gewoon op het programma… dus we gaan met z’n allen de muur op. Het gevolg is dat niet iedereen even enthousiast is over de krachtige profetieën die klinken over de stad… Sommigen zijn ‘van huis uit’ niet gewend dat de Bijbel hardop geproclameerd wordt, anderen hebben ‘niets met Israël’ en staan er soms wat verloren bij. Weer anderen vinden dat ‘geschreeuw op de muur’ maar oneerbiedig en nutteloos. Gemengde gevoelens en kromme tenen soms… Toch valt het ons op dat verreweg de meesten de ervaring op de muur onvergetelijk vinden. Bij velen ‘valt het muntje’. Ligt bij de kleine groepjes de klemtoon op het proclameren, bij grotere groepen geven we ook het broodnodige onderwijs. Waarom proclameren…, waarom hardop…, waarom ‘stenen opruimen’&hellip, waarom verzoening zoeken met de Joden…? Allemaal vragen die beantwoord worden vanuit Gods Woord. We kunnen niet langer zwijgen… om Sions wil.

Duiters

Afgelopen maand liep er 7 dagen lang een Duitse groep gelovigen met ons mee. Zij waren speciaal met het oog op deze proclamatiewandelingen naar Israël gekomen. Ik ben ervan overtuigd dat dergelijke groepen in de toekomst vaker zullen komen. Geen toeristische- of pelgrimsreizen, maar ‘wachters’reizen naar Israël! Gelovigen die met dat doel naar Jeruzalem zullen afreizen. De Duitse wachters vonden het moeilijk om afscheid van de muren te nemen. Voor ons natuurlijk een heel bemoedigende ervaring.

Meer Wachters

We hebben de indruk dat er zich in de nabije toekomst meer wachters zullen gaan aanmelden. Gelovigen die meerdere weken of zelfs enkele maanden naar Jeruzalem komen om als wachters Gods beloften voor Israël en het Joodse volk te proclameren. De dagelijkse belasting is behoorlijk zwaar voor Joke en mij. We vertrouwen erop dat de juiste mensen ‘zichtbaar’ zullen worden. Wachters die zullen helpen bij het vervullen van Gods opdracht in Jesaja 62. Ik schreef het al eerder; in de toekomst zie ik verschillende teams de muren opgaan. Uiteindelijk zelfs ’s-nachts!

Onophoudelijk zullen de profetieën klinken vanaf de muren van Jeruzalem.

Joke en ik zullen op 11 juli weer naar Nederland komen voor onze verplichte verlofperiode. Plm. 14 augustus keren we dan weer terug naar Jeruzalem. Houd daar rekening mee als je plannen maakt om naar de muren te komen. Natuurlijk stimuleren we je om ook bij afwezigheid van ons gewoon de muren op te gaan. Overigens zul je niet de enige zijn.

Ook tijdens onze afwezigheid beklimmen wachters de muren regelmatig.

2 reacties op “Jom Yerushalayim

 1. 1

  Hallo Bart en Joke,
  Met heel veel genoegen denk ik nog terug aan de wandelingen over de muur en de proclamatie. As. zondag spreek ikzelf over Jes. 62 in de gemeente in Gouda. Rust lekker uit tot de 14e van deze maand en ga er daarna weer voor. Volgend voorjaar hoop ik je weer te zien en met een groep de muren te beklimmen.
  Blessies en shalom

  Arie Davidse

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Susanne Moning zei: op 7 June 2008 om 11:05

  Dit stukje spreekt me zoooo aan! Ik kan haast niet wachten om weer de muren op te gaan en ik zie mijn man en mijzelf echt geregeld terug gaan keren. God weet hoe het allemaal zal gaan, ik leg het maar in Zijn handen!
  Veel zegen en ook volgende maand weer een fijne tijd in Nederland. Ik zou jullie wel graag willen ontmoeten om van gedachten te wisselen. :)

  Shalom en lehitraot!!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>