De Israelische militairen Eldad Regev en Ehud Goldwasser werden bij hun ontvoering op 12 juli 2006 gedood. De Israelische militairen Eldad Regev en Ehud Goldwasser werden bij hun ontvoering op 12 juli 2006 gedood.

Zomer in Nederland

Gepubliceerd Saturday, 19 July, 2008 in Weblogs · Weblogs Bart

Ermelo, 19 Juli 2008. Voor het eerst na drie maanden weer eens natgeregend worden, daar verlang je naar, na langdurige hitte en droogte. Maar na een aantal grijze dagen is het wel weer welletjes. We genieten van (klein)kinderen en vrienden. Toch komen we niet gemakkelijk los van de muren van Jeruzalem.

Het idee dat de dagelijkse proclamatiewandelingen onderbroken worden wringt. Langzamerhand melden wachters zich aan om ons tijdens deze verplichte verlofperioden in Jeruzalem te vervangen. De tweede week in Augustus zal een Duits echtpaar ons vervangen. Toch moedigen we bezoekers aan Israël aan om zelf de wandeling over de muur te maken. We bevinden ons in een overgangsperiode; steeds meer wachters lopen met ons mee. In de toekomst zullen meer wachters zich geroepen weten om voor langere tijd naar Jeruzalem te komen. Een nieuwe vorm van 'vrijwilligerswerk in Israël'. In plaats van werken in een gaarkeuken of helpen in een bejaardenhuis zullen gelovigen zich aanmelden als wachters op de muren! Uiteindelijk zien we ieder uur van de dag (en de nacht) wachters de muren beklimmen. Toekomstmuziek maar… we gaan ervoor!

De Gevangenruil, ‘Joy in Lebanon, Pain in Israel’

Kromme tenen voelde ik tijdens het kijken naar de beelden van de gevangenruil met de terroristen van Hezbollah. Twee doodskisten met Joodse militairen die werden geruild met 200 gesneuvelde terroristen en vijf gevangenen. Wat een vertoning. Feest in Libanon maar diepe rouw in Israël. Deze ruil snijdt in Israël weer diepe wonden open. Bezoekers aan Israël bemerken een triestheid die heerst onder de bevolking die niet eerder opgemerkt werd. 'Onze botten zijn verdord, onze levensdraad is afgesneden, onze hoop is vervlogen' lees je in Ezechiel 37.


Bezoek de ‘Remembrance Website‘ voor Eldad Regev en Ehud Goldwasser.

Juist nu zullen wij, gelovigen, voor onze Joodse broer in de bres moeten gaan staan. Het valt ons steeds meer op dat Israël niet meer genoemd wordt. Ik las een magazine dat een special uitgaf over profeten en profetie. Het woord 'Israël' werd niet éénmaal genoemd. Ik kon mijn ogen niet geloven; juist nu worden talloze bijbelse profetiën voor onze christelijke ogen vervuld… in Israël! Ik zou het wel van de daken willen roepen…: "Wakker worden…!" Gelukkig zien we ook dat zich een Gideonsbende losmaakt. Een geestelijke 'special force' die tot God roept: "Pak mijn hand, leid mij Heer…!"

En dan gisteren het nieuws dat EL-AL, de Israëlische luchtvaartmaatschappij haar 'Vracht-Transport' lokatie op Schiphol inruilt voor het vliegveld in Luik/België. Dat lijkt zo'n onbetekenend berichtje. Toch is dat verstrekkend en historisch. Juist ons kleine Nederland vervulde voor Israël een prachtige rol als (zaken)vriend. Israël was daar enorm dankbaar voor en stelde deze vriendschap erg op prijs. Tijdens de overlevingsoorlogen die Israël voerde, kon Israël onvoorwaardelijk rekenen op de hulp van Nederland. Maar Nederland werd steeds kritischer t.o.v. Israël. Nu heeft Israël haar vertrouwde plek op Schiphol opgegeven. Jammer! Nederland mist een gelegenheid om Israël te zegenen. Juist in deze beslissende dagen. Dat is niet goed voor ons landje… Een gemiste kans!

Een korte weblog, deze keer. Geniet van de zomer!

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>