Gaza onder vuur

Gepubliceerd Saturday, 27 December, 2008 in Weblogs · Weblogs Bart 4 Comments


Jeruzalem, 27 december 2008.

Terwijl in Israël Chanuka wordt gevierd schoten terroristen van HAMAS vanuit de Strook van Gaza tussen de 80 en 100 raketten af op Joodse dorpen. De Arabieren richten hun projectielen niet op militaire doelen maar proberen burgerdoelen te raken. De bevolking in deze plaatsen, waarvan Sederot de bekendste is, is volledig murw geslagen. Jarenlang woont de bevolking onder deze nooit aflatende spanning.

Regelmatig bezoeken we Sederot. Het is een soort spookstadje waar ieder bushokje een schuilkelder is. Kinderen zijn bijna allemaal getraumatiseerd. Geen land ter wereld zou deze dwaze terreur accepteren. Stel je even voor; je woont in Emmeloord en wordt iedere dag beschoten vanuit Friesland …

De Israelische regering greep tot vandaag niet in.

Vanochtend, toen Joke en ik aan het Sabbatontbijt zaten hoorden we jachtvliegtuigen overvliegen. Dat is heel ongewoon op sabbat. In de verte kon je zelfs explosies horen. We deden de TV aan en realiseerden ons dat het leger van Israël een eind trachtte te maken aan de voortdurende HAMAS terreur. Afschuwelijke beelden van doden en gewonden. Hoe gaat dit aflopen. De verontwaardiging van de westerse wereld zal wel weer groot zijn. Ook veel kerken zullen verontwaardigd hun hoofd schudden.

Die Joden toch…

Hoe moeten wij, gelovigen hier dan op reageren? Neem je plek in. Als wachter. Lees de profeten. Ontdek dat er niets nieuws onder de zon is.

Realiseer je dat Gods eigen volk bedreigd wordt. Probeer met geestelijke ogen te kijken. Niet Israël bezet Arabisch land, de Arabieren bezetten Gods land. Lees Ezechiël 36 vanaf vers 5: …

”Dit zegt God, de HEER: In het vuur van mijn hartstocht klaag Ik Edom en al die andere volken aan. Hun hart was vol vreugde en hun ziel vol verachting toen ze Mijn land in bezit namen en er de weidegronden buitmaakten.”

Je zou dit hele hoofdstuk eigenlijk moeten lezen, dan zul je ontdekken dat Israël aan het Joodse volk gegeven is. In Amos 9:14 lees je:

…”Ik zal het lot van mijn volk Israël ten goede keren. Zij zullen hun verwoeste steden herbouwen en erin wonen, ze zullen wijngaarden planten en de wijn ervan drinken, ze zullen tuinen aanleggen en de vruchten ervan eten. Ik zal hen terugplanten in hun grond, en zij zullen niet meer worden weggerukt uit het land dat ik hun heb gegeven – zegt de HEER, jullie God…”

Duidelijke, profetische woorden! En dat is precies wat door de omringende Arabische moslim volken betwist wordt. Het gaat overigens niet om een ‘Palestijnse Staat’. Het doel van deze agressie is eenduidig: er is op deze plaats geen plek voor een niet-moslim land en zeker niet een Joods land. Israël heeft geen bestaansrecht en Jeruzalem is de hoofdstad van ‘Palestina’.

Jij, gelovige ‘uit de volken’, zult een helder standpunt moeten innemen. Tot nu toe hebben gelovigen zich nog een beetje besluiteloos kunnen opstellen ten aanzien van Israël. Die tijd ligt voorgoed achter ons. De kerk zal keuzes moeten maken. De omstandigheden in Israël zullen zich toespitsen. Dan zal blijken waar de kerk staat, waar jij staat.

Laat je je humanistische gevoel spreken of richt je je naar de oude profeten? Zie wat Petrus verklaart: … ”Geliefde broeders en zusters, dit is al de tweede brief die ik u schrijf. Met beide wil ik u tot een helder inzicht brengen, en wel door u te herinneren aan de woorden die de heilige profeten destijds hebben gesproken …” ( 2 Petrus 3:2.) Juist in deze onheilspellende dagen zul je de profeten weer moeten lezen. Ze zijn “als een lamp die schijnt in de nacht.”

Het is een geestelijke strijd. Jij hoeft niet naar Israël te komen met een machinegeweer…nee, wees een wachter op de muren in je eigen omgeving. Juist nu mag je luid de beloften van God voor Israël proclameren.

Bid voor de burgerslachtoffers in de Strook van Gaza. Zij betalen de prijs voor de terreur die door hun eigen HAMASbroeders wordt veroorzaakt. ( de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de bevolking zelf in meerderheid gestemd heeft voor een HAMAS bewind!)

Sta in de bres voor Israël en het Joodse volk! Om Sions wil kun je niet langer zwijgen om Jeruzalems wil niet langer stil zijn.

Tot ziens op de muren van Jeruzalem.

4 reacties op “Gaza onder vuur

 1. 1
  frans en aukje uit harkema zei: op 31 December 2008 om 06:30

  Ik zit al de hele week met kromme tenen in mijn schoenen !! We kunnen nu niet de andere kant op zien.Ik hoop dat we nu met z’n allen een les mogen leren uit 2Kronieken 20.1-30 om hier een stuk overwinning uit te halen.Ik ben blij dat mijn vrouw en ik een paar keer met je mee de muur op zijn geweest , dat beleef ik nog iedere dag .Overigens vind ik het heel erg wat er in Gaza gebeurd.
  Laten we ook voor deze mensen bidden want ze worden mee gezogen door hun leiders.Laten we bidden voor de vrde van Jerusalem!! en Israel!! en voor heling van het palestijnse volk !

  frans.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  nicole zei: op 29 December 2008 om 13:09

  helemaal mee eens met bovenstaand stuk van Bart . en terwijl hij hier zit en ik in Nederland hoor je de westerse verontwaardiging …..en ik wordt verontwaardigd vanuit mijn tenen en laat mijn stem horen daarnaast ben ik wachter 2 x per dag en sta ik op de muur in de Geest proclamerend het LEEF ISRAEL vanuit ezechiel vanuit dit veilige Nederland het minst wat ik kan doen . Bart & joke ik wordt bemoedigd door jullie wat jullie daar doen dankjwel daarvoor .
  nicole

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  henk vermeule zei: op 28 December 2008 om 08:11

  Shalom Bart en Joke.Drie weken achter elkaar drie verschillende sprekers in onze gemeente.Alle drie spraken zij over de gebeurtenissen in de wereld, niet één kijkt er naar de vijgeboom…Dát is nu juist waar Jezus ons op wijst, nu weer deze schreeuw om gebed voor de Vrede van Jeruzalem!Zo noem ik het terugschieten:een oproep aan het lichaam van Christus Jezus om te bidden voor onze oudste broer!!Als mijn Geest niet reageert op een gebeurtenis, doet mijn lichaam dat wel…in het vlees.Als wij niet bidden moet er wel terug geschoten worden, jammer.Laat ons gebed aangestoken zijn door Zijn vuur!!We bidden voor onze broeders én voor onze broer!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 4
  S.C.M. Broeken zei: op 28 December 2008 om 05:35

  Met verbijstering heb ik gisteren de beelden aanschouwd van de vergelding op Gaza.Vooral de beelden van de doden en de zwaargewonden op het plein voor het politiebureau waren vreselijk. Deze beelden gaan de wereld rond en zullen de publieke opinie steeds meer tegen Israël doen keren. Dat is nu de tactiek van de Hamas. Zelf ben ik enkele weken terug nog in Israël geweest en tot mijn verbazing zag ik toen op T.V. dat er nog dagelijks raketbeschietingen waren vanuit de Gaza. Vaak hoor je alleen maar van de acties van Israël, die dan ruim uitvergroot worden en dan staat er met een klein zinnetje onder “dit na aanleiding van een aantal raketinslagen de afgelopen tijd”. Geweld valt natuurlijk nooit goed te praten en is ook niet de oplossing. Ik hoop dat pers zich eens meer bewust gaat worden van hun verantwoording en stopt met een te eenzijdige berichtgeving. Dat geldt ook voor de Christen. Bidt Jeruzalem vrede toe!

  Simon

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>