In Israël is regen geen vanzelfsprekendheid. Regen is voorwaardelijkIn Israël is regen geen vanzelfsprekendheid. Regen is voorwaardelijk

David en Goliath

Gepubliceerd Thursday, 29 January, 2009 in Weblogs · Weblogs Bart 2 Comments

Jeruzalem, 29 januari 2009. De eerste maand van het jaar zit er alweer op. Ik heb het gevoel alsof we al maanden op weg zijn. Er is zoveel gebeurd, het conflict met Hamas in de Strook van Gaza, de inauguratie van de Amerikaanse president Barack Obama, de voortjakkerende financiële crisis.

Ondertussen lazen we hier het alarmerende bericht dat er in de maand januari nog nooit zo weinig regen is gevallen in Israël als dit jaar. In mei wordt reeds een ernstig tekort aan water verwacht. In ons kikkerlandje kun je je dat niet voorstellen. Het blijft voor veel Hollanders ook nog steeds wat onwennig om te bidden voor regen…Toch is dat precies wat er zou moeten gebeuren. In Israël is regen geen vanzelfsprekendheid. Regen is voorwaardelijk. Lees maar mee:

…”Wanneer de hemel gesloten blijft en er geen regen valt omdat het volk tegen U gezondigd heeft, en wanneer zij dan een gebed richten naar deze tempel, Uw naam prijzen en hun leven beteren, antwoord hun dan. Aanhoor hen vanuit de hemel en vergeef Uw dienaren, Uw volk Israël, wat ze hebben misdaan. Wijs hun de juiste levensweg en laat het regenen op Uw land, dat U als erfdeel aan Uw volk gegeven hebt…”

1 Koningen 8:35,36

Als wachter mogen wij, ook wat de broodnodige regen betreft, voor Israël in de bres gaan staan. Vader, wees Uw volk genadig, open de poorten van de hemel en laat regen in bakken op Uw land neerstromen…

Gaza nasleep

Het conflict in de Strook van Gaza houdt de gemoederen nog stevig in haar greep. Nooit eerder leek de westerse verontwaardiging zo algemeen. Voor mij is het onvoorstelbaar dat de weldenkende westerse wereld niet als één man opstaat en zich achter Israël opstelt. Hoe komt het toch dat er zoveel kritiek losbarst als het om Israël gaat, als het om Joden gaat… Darfur, Kongo, Zimbabwe, Afganisthan, nee, geen uitzinnige VN medewerkers die hun verontwaardiging de westerse huiskamers inslingeren. Maar o, wee… als Joden zich verweren tegen een, door haat verblinde vijand die onomwonden de vernietiging van de Joodse staat voor ogen heeft… dan lijken anti-Joodse emoties de overhand te nemen.

Het is ook bijna niet te geloven dat in Nederland een proces dreigt tegen een man die de lef toont om de vernietigende islam met haar nepgod Allah aan de kaak te stellen. In plaats dat we respect hebben voor de moed van Geert Wilders om afschuwelijke islam feiten aan de kaak te stellen, willen vrije mensen hem de mond snoeren. Op bijgaande video van Pat Condell, kun je kennis nemen van een buitenlandse reactie hierop. (Pat Condell is geen vriend van gelovigen, ik weet het, maar is wel iemand die opstaat… Zou dat niet juist de taak van ons gelovigen moeten zjn? Werden wij niet opgeroepen om zoutend zout te zijn? Datzelfde geldt voor Geert Wilders, waar de kerk zwijgt, spreekt hij, de wereld op z’n kop.) Hoe staat dat geschreven in Openbaring 3:15: … "Was u maar koud of warm! Maar nu u lauw bent in plaats van warm of koud, zal Ik u uitspuwen…" Je leest het; kou krijgt de voorkeur boven lauw…

David en Goliath

Tijdens de oorlog in Gaza werden door ‘Palestijnse’ studenten in Haifa, Bersheva en in Tel Aviv grote anti-Israël demonstraties gehouden. In Tel Aviv gingen ruim 600 Arabische studenten de straat op. Een Joodse student bekeek de demonstratie en belde verontwaardigd een vriend op met het voorstel om deze demonstratie tot stoppen te brengen. De vriend probeerde hem ervan te overtuigen dat zoiets niet werkte en raadde hem aan naar huis te gaan en deze demonstratie gewoon aan hem voorbij te laten gaan. Maar dat was onze Joodse vriend toch niet van plan.

Hij besloot er in z’n eentje wat aan te doen. Hij liep op de demonstranten af en liep regelrecht naar de leider die zijn antisemitische teksten door zijn megafoon schalde. Hij greep de megafoon vast en maakte hem onklaar. Dat veroorzaakte een enorme rel en massaal stormde de massa ‘Palestijnen’ op onze Joodse vriend af. Hij riep het ‘Shema Israël’ en was er van overtuigd dat hij deze daad met de dood zou moeten bekopen. Plotseling doken Israëlische militairen en politie op en verhinderden de agressieve plannen van de ‘Palestijnse’ demonstranten. De Joodse vriend ontkwam in de verwarring. ’s-Avonds hoorde zijn vriend op het nieuws dat de demonstratie in Tel Aviv onderbroken was en belde hij trots zijn ‘David’ op. Onze Joodse vriend vertelde dat hij de innerlijke overtuiging voelde om tot actie over te gaan.

Hij dankte God voor Zijn bescherming. Een van de vele bijzondere verhalen die plaatsvinden in Israël.

Ook jij en ik kunnen een verschil maken. Drijf niet mee met de humanitaire mediastroom. Zwem er tegenin! Neem juist nu je plek in als wachter op de muren van Jeruzalem. Bid voor regen. Bid ook om bescherming van Gods volk. Bid dat voorgangers en predikanten lef tonen. Het zijn de gelovigen ‘uit de volken’ die geroepen worden om hun plek in te nemen.

Tot ziens op de muren van Jeruzalem.

OPROEP VERTALERS:

Steeds meer buitenlanders tonen interesse voor ons NeverBeSilent initiatief. We zoeken daarom vertalers die weblogs en andere informatie kunnen vertalen in de Engelse en Duitse taal. Volledige taal beheersing is een voorwaarde. Mail naar: neverbesilent@bezeqint.net

2 reacties op “David en Goliath

 1. 1
  Alfred en Irene Fietje zei: op 13 February 2009 om 08:36

  Bart, dank je wel dat je ons zo op de hoogte houdt. Het is heel belangrijk dat we de juiste berichten kunnen horen en lezen. We werden onlangs getroffen door de brief die een Israëlische soldaat had achter gelaten in een huis in Gaza. Ds. Henk Poot las de brief voor tijdens de consulentendag van het IPC in Nijkerk. Inmiddels hebben we de brief ook op schrift. Wij vragen gebed om de brief onder de aandacht te brengen van vele gemeenteleden. Hopen op ingang bijde kerk(en). Een hartelijke groet voor nu en we hopen elkaar te ontmoeten tijdens het Israëlweekend (half maart) in Putten. Shalom voor jou en Joke.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Gerard Boersma zei: op 29 January 2009 om 13:30

  Jeruzalem, 29 februari 2009. De eerste maand??
  Ik begrijp, dat je profetisch bent….
  Ik ben heel dankbaar voor het belangrijke ‘werk’ wat jullie daar doen en zou er vaker bij willen zijn.
  Bedankt voor ons ‘wakker te houden’.
  Gisteravond ook zo’n ‘WORDT WAKKER’-avond meegemaakt met Jan Willem v.d. Hoeven in Rotterdam. Het is hard nodig.
  Nogmaals bedankt en sjaloom.
  Hopelijk, tot ziens in Jeruzalem a.s. Sukkot (zoek nog bevestiging)
  De groeten van Gerard Boersma – Rotterdam

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>