Zonsopkomst bij de KotelZonsopkomst bij de Kotel

Van pelgrim tot wachter

Gepubliceerd Tuesday, 17 February, 2009 in Weblogs · Weblogs Bart 2 Comments


Jeruzalem, 18 februari 2009.

Druk met verhuizen. Volgende week kunnen we terecht in ons nieuwe appartement in Jeruzalem. We zien er naar uit. Gisteren werden we uitgenodigd voor een afscheidsetentje bij onze Joodse buurvrouw. Wat een schat.

Ze vindt het maar niks dat Joke en ik verkassen. Ze is een intelligente, linkse, oudere dame die helemaal niets begrijpt van onze dagelijkse wandelingen over de muur. Maar haar bewondering voor die rare Hollanders die helemaal naar Israël komen om voor Israël en het Joodse volk in de bres te staan is groot. Ze is moedeloos. Heeft geen enkel vertrouwen in de politieke leiders van vandaag. Regelmatig belt ze aan om haar hart te luchten. Ze voelt zich op haar gemak bij ons. Hoewel ze steeds weer benadrukt dat ze niet gelooft, en een hekel heeft aan religie, luistert ze steeds met grote belangstelling naar de profetieën die we voorlezen. Het doet haar goed. Ons ook, trouwens… We zullen haar missen.

Deze houding van hopeloosheid is karakteristiek voor de meerderheid van de bevolking in Israël. In Ezechiël 37 kom je deze troosteloze houding van het Joodse volk tegen: … Het (Israël) zegt: “Onze botten zijn verdord, onze hoop is vervlogen, onze levensdraad is afgesneden…”

Juist nu is het de tijd om Israël te bemoedigen. Na de oorlog in Gaza is het antisemitisme toegenomen. Westerse landen uiten sterke kritiek op Israël en haken af. Steeds meer komt Israël in een isolement terecht.

Het zou ons niet moeten verrassen. In de profeten (Zacharia) kun je lezen dat ten slotte alle landen zich tegen Israël zullen verzetten. Wat mij echter steeds meer verbaast is dat ook gelovigen onoverkomelijke problemen moeten overwinnen om achter Israël te gaan staan. Geestelijk leiders, predikanten, voorgangers, ze zitten met hun handen in het haar. Ze wringen zich in allerlei humanistisch religieuze bochten om maar te kunnen aantonen dat Israël het helemaal fout doet.

Natuurlijk maakt Israël fouten. Maar jij en ik worden door God opgeroepen om vierkant achter dat geliefde volk van God te gaan staan. Onvoorwaardelijk? Yes! Onvoorwaardelijk! Juist in deze spannende tijd worden jij en ik opgeroepen om voor hen in de bres te gaan staan.

Voor of tegen Israël

We kunnen niet langer met onze armen over elkaar afwachtend op de schutting blijven zitten. Je zult een keuze moeten maken. Welke keuze? Voor of tegen Israël! (dus niet tegen ‘Palestijnen’ zoals enkelen ten onrechte denken…) Je kiest dus niet tegen, maar vóór. Vóór Israël! Daar heb je moed voor nodig. Het wordt je niet altijd in dank afgenomen. Wij horen bij Israël. Jij en ik, gelovigen zijn geënt op Israël. Wij maken zodoende onderdeel uit van Israël en het Joodse volk. (Rom.11) Een kerk buiten Israël om bestaat niet. We horen bij elkaar, zoals prinses Maxima door haar huwelijk met prins Willem Alexander op het Huis van Oranje geënt is.

Zij hoort bij Oranje, zij hoort bij jou en mij. Net zo horen jij en ik bij Israël.

Is dat nu zo ingewikkeld? God heeft een groot aantal profetieën over het herstel van Israël op laten tekenen in de Tenach (Eerste Verbond). Wij leven in de dagen dat God zich weer over Israël ontfermt. (Psalm 102:13 v.v.) Hij zoekt wachters die Hem herinneren, en houden aan Zijn Woord.

Jij kunt het verschil maken. Betudeer de profeten. Blaas het stof van het Eerste Verbond. Lees de proclamaties op deze site en ontdek welke geweldige beloften er rusten op Israël. God zoekt wachters die zichzelf en Hem geen rust gunnen. (Jesaja 62).

De meeste Israëlgangers bezoeken de aloude en bekende plaatsen uit de Bijbel. Dat is mooi. Geniet ervan. Maar vergeet niet dat de huidige geschiedenis ook van groot belang is. Het verleden was mooi, maar dat ligt achter ons. Het graf is leeg…Het heden en de toekomst zijn veel interessanter! Wat mij betreft mogen ‘pelgrimsreizen’ langzamerhand omgevormd worden tot wachtersreizen!

Wie weet is het een idee om dit jaar naar Jeruzalem te komen.

Tot ziens op de muren van Jeruzalem!

Naar Nederland

5 maart vliegen we weer naar Nederland… De 3-maandelijkse visumperikelen dwingen ons daartoe. We worden waargenomen door wachters, dus ga gewoon naar de muur! Voor geïnteresseerden: ik vervul op zondag 8 maart een spreekbeurt in Zeewolde, schoolgebouw PCBS Het Mozaïek, Jade 41 (achter CO-OP Supermarkt) aanvang 10.00 uur en op zondagavond 15 maart, 19.30 uur in het ‘Hof van Putten’.

Dus wie weet tot ziens in Nederland!

2 reacties op “Van pelgrim tot wachter

 1. 1
  J. Hoogendoorn zei: op 22 February 2009 om 07:57

  Bart, shalom!

  Inderdaad: een Kerk buiten Israël bestaat niet! En Zijn Geest is bezig ons weer terug te brengen tot gehoorzaamheid aan Zijn Verbond en de eenheid met Israël. Zijn blijvende goedheid, zegt Paulus in Romeinen 11:22, daabij is de Kerk, Zijn Gemeente, niet gebleven. Met alle gevolgen van dien…
  Maar Gode lof, Hij denkt eraan en grijpt in, zodat wij tot zegen eraan zullen denken. Eén met Israël; één in de profetieën; één in de Sabbat, één in Israël’s toekomst! “Opdat zij allen één zijn”, Johannes 17:21. Jeshua heeft ervoor gebeden, en zo is er verwachting!

  Heere, God van Israël, dank u wel voor deze zegen.

  J.Hoogendoorn, Echt (L)

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2

  AMEN, Bart! en succes met verhuizen verder.

  Zegen en een lieve groet uit Gorinchem.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>