Albert en SylviaAlbert en Sylvia

Albert en Sylvia

Gepubliceerd Wednesday, 8 April, 2009 in Weblogs · Weblogs Bart 4 Comments

Net terug uit Jeruzalem, met een mega – uitdaging: “Schrijf even een weblog”, zei Bart tijdens ons afscheid. “Hellup, dat meen je niet. Hoe kunnen wij nu iets zinnigs op papier zetten als jij altijd zo’n heftige en vurige columns schrijft?”. Wat hebben wij nu te vertellen?

We hebben een geweldige tijd gehad, samen met alle andere wachters, op de muren van Jeruzalem. Wat een voorrecht om daar te mogen lopen en Gods beloften van troost, herstel en hoop voor Zijn volk te proclameren. Wanneer je daar bent, is het zo levendig, de Bijbel spreekt voortdurend en alle profetieën en Psalmen komen tot leven. Nooit geweten dat de Psalmen zo profetisch zijn! Ze gaan over vandaag!!!

Neem bijvoorbeeld eens Psalm 56, en ga het eens lezen voor het joodse volk van nu. Even niet jezelf invullen als er “ik” geschreven staat, maar je dit keer verplaatsen in hen. Israël is namelijk nog steeds omringd door vijanden, elke dag ervaren zij de druk van tegenstanders, worden aanslagen tegen hen beraamd. En wanneer je met zulke ogen deze psalm leest, kom je tot de ontdekking dat de Bijbel heel actueel is.

Er valt veel te zeggen over de afgelopen veertien dagen in Jeruzalem, maar wat valt er te zeggen wanneer je weer “thuis” bent? Dan komt het er op aan of de wandelingen een leuke ervaring waren, of het “gewoon” mooi was om eens mee te maken, of dat het kwartje écht gevallen is.

Heeft God werkelijk iets mogen aanraken, diep van binnen? Is er in ons hart een verandering gekomen omdat God ons liefde voor Zijn volk heeft gegeven, en een verlangen om het joodse volk te zegenen?

Zo ja, laat dit dan niet meer roven! Blijf dan ook in het gewone, dagelijkse leventje, ver van Jeruzalem vandaan, gericht op Gods beloften voor Zijn volk. Zet tijd apart om te proclameren en te bidden. Je hoeft dit niet alleen in Jeruzalem te doen, maar zorg er juist voor dat je thuis ook voor hen in de bres gaat staan. Laat je niet weer opslokken door alles wat het leven te bieden heeft, maar kies waar je je tijd aan geeft. En als God je op de muren heeft aangesproken, ga er dan voor! Ook zoveel kilometers verwijderd van Jeruzalem, zoekt Hij wachters die niet zwijgen, dag nog nacht.

Spreek erover, kom tevoorschijn, nu is het de tijd.

4 reacties op “Albert en Sylvia

 1. 1
  F.Dijkstra zei: op 5 July 2009 om 14:06

  De hele wereld valt over Israël heen om Jeruzalem te verdelen, samen met Samaria en Judea, de joden moeten het land uit, net als september 2005 vanuit de Gaza-strook. In 1917 werd Israël het Britse mandaat gebied aangeboden, de ‘Balfour Verklaring. In 1922 gaven de Britten het Oost Jordaanse land weg aan de Arabieren, de joden hadden geen toegang meer tot dat deel van het mandaat.
  Ook tijdens de mandaat periode hebben de Britten Basan overgedragen aan het Franse mandaat. In 1948 werd er weer gedeeld, het gebied waar zich joden mochten vestigen werd weer verkleind, vandaag de dag moeten de Joden weer land inleveren, Samaria, Jeruzalem en Judea, weer zouden een half miljoen Joden huis en haard moeten verlaten, dan blijft er nog maar een klein stukje over tot de Middellandse zee. Genesis 17 zegt: Toen Abram negenennegentig jaar was, verscheen de HEER aan hem en zei: ‘Ik ben God, de Ontzagwekkende. Leef in verbondenheid met mij, leid een onberispelijk leven. Ik wil met jou een verbond aangaan en ik zal je veel, heel veel nakomelingen geven.’ Abram boog zich diep neer en God sprak: ‘Ik doe jou deze belofte: je zult de stamvader worden van een menigte volken. Je zult voortaan niet meer Abram heten maar Abraham, want ik maak je de vader van vele volken. Ik zal je bijzonder vruchtbaar maken. Er zullen veel volken uit je voortkomen en onder je nazaten zullen koningen zijn. Ik sluit een verbond met jou en met je nakomelingen, met alle komende generaties, een eeuwigdurend verbond: ik zal jouw God zijn en die van je nakomelingen. Heel Kanaän, het land waar je nu als vreemdeling (Abraham) woont, zal ik jou en je nakomelingen voor altijd in bezit geven, en ik zal hun God zijn.’ Dat zijn woorden die staan als een huis.
  Voor eeuwig, de volken zullen naar Jeruzalem optrekken om de God van Jakob te aanbidden, ze zullen samen met het Joodse volk het loofhutten feest vieren.
  Wat zijn de rechten van de overgebleven Palestijnen? Ezechiel 47:21-23
  Dit land moeten jullie onder elkaar, onder de stammen van Israël, verdelen. Verdeel het door loting onder elkaar en onder de vreemdelingen die bij jullie wonen en kinderen verwekt hebben. Die gelden als geboren Israëlieten, en net als jullie zullen ook zij bij de stammen van Israël bezit krijgen. Een vreemdeling moeten jullie zijn bezit geven bij de stam waar hij woont – spreekt God, de HEER.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  fam Wittekamp, Huizen zei: op 6 June 2009 om 01:21

  beste fam de Hoop,
  We hebben jullie op de muur ontmoet november 2008, en we hebben het als een geweldige ervaring mogen beleven.
  Het verlangen is door jullie gewekt en niet meer weggegaan. We zijn 2 weken geleden weer geweest met onze 3 volwassen kinderen. Het was opnieuw heel bijzonder.
  We zouden jullie graag nog eens spreken en als je wilt reageren zouden we dat waarderen.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  Johan zei: op 5 June 2009 om 07:34

  De redenering van F. Dijkstra lijkt me nogal onzinnig: Een Palestijnse staat is dus niet Bijbels en zal er ook niet komen.
  Betekent dat dat alles wat er (ooit) wel is gekomen, inclusief de Shoah, wél Bijbels is/was? Ik hoop het toch niet…

  En dan even de Bijbel heel letterlijk genomen: bloedworst eten is onbijbels en staat gelijk aan hoererij (regel van het apostelconvent) en op seksuele gemeenschap tijdens de menstruatie staat de doodstraf volgens Lev. 20.
  Heel Bijbels, maar ik hoop niet dat F. Dijkstra dat wil gaan uitvoeren…

  Voor Albert en Sylvia de volgende vraag: je beweert dat er elke dag aanslagen worden beraamd… heb je er in die veertien dagen dat je in Jeruzalem was ook maar ééntje meegemaakt?
  Wat is de werkelijkheid en wat is de waarheid?

  De landbelofte aan Israël kent voorwaarden (de uitverkiezing niet): recht doen aan weduwe, wees EN vreemdeling, eerlijke rechtspraak en eerlijke handel… enz. enz.
  Tot het moment dat Israël hieraan voldoet, blijft de mogelijkheid van een volgende ballingschap bestaan en heeft het ook de vloek van de Here der Heerscharen te vrezen…

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 4
  F. Dijkstra zei: op 9 April 2009 om 11:47

  Wat is het geweldig om te zien hoe de Eeuwige levende God de zaken in Israel en de rest van de wereld in Zijn hand houd. Net als er een Amerikaanse “president” komt die Israel zal gaan dwingen de helft van Jeruzalem weg te geven aan zijn aartsvijanden, vrijwel gelijktijdig krijgt Israel een regering die de hakken in het zand zet. Genesis 17:8 Heel Kanaän, het land waar je nu als vreemdeling woont, zal ik jou en je nakomelingen voor altijd in bezit geven, en ik zal hun God zijn.’
  Een Palestijnse staat is dus niet Bijbels en zal er ook niet komen.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>