zalig pasen ...zalig pasen ...

Zalig Pasen

Gepubliceerd Saturday, 11 April, 2009 in Weblogs · Weblogs Bart 1 Comment


Jeruzalem, 12 april 2009.

Het is weer een enorme drukte hier in Jeruzalem. In Israël wordt volop Pesach gevierd. Joke en ik waren uitgenodigd (samen met mijn broer Daan uit Nieuw Zeeland) om bij een Joods gezin de Seder maaltijd te vieren. Zo’n kans laat je niet voorbij gaan.

Geweldig om samen met het Joodse volk de uittocht en bevrijding uit Egypte te vieren. Een lange avond, gevuld met het lezen van het prachtige verhaal uit de Hagada. Met elkaar worden liederen gezongen. Iedereen wordt bij deze bijzondere viering betrokken. Wat me altijd opvalt is dat er bij de Joodse feesten zo’n ontspannen sfeer heerst. Geen quasi eerbiedige ‘vrome’ spanning als je begrijpt wat ik bedoel. De kinderen rennen om de feestelijk gedekte tafel of liggen bij opa te slapen op schoot. Dit gezin had een vrije stoel en plek aan tafel gereserveerd om in gedachte bij de gegijzelde Israëlische soldaat Gilad Shalit te zijn die op 25 juni 2006 door Palestijnen gekidnapd werd. De hele avond draait om de God van Israël. Onze Joodse vrienden zijn niet gelovig, toch zingen ze uit volle borst de geestelijke liederen.

Ook het gesprek dat volgde op deze Sedermaaltijd is inhoudelijk; de dreigende situatie waar Israël zich in bevindt, de koerswijziging die Obama, de nieuwe President van de Verenigde Staten lijkt in te slaan. Israël lijkt weer alleen te komen staan. Het gesprek komt zo vanzelf op de oude profetieën, de beloften die God heeft gegeven aan Zijn geliefde volk. Tot ver in de late uurtjes ontwikkelt zich een inhoudelijk en heel emotioneel gesprek. We proberen het geheim van het lijden van het Joodse volk te verklaren. Een mysterie. Ten slotte nemen we afscheid met een omhelzing.

Op de terugweg naar Jeruzalem concluderen we dat het juist nu de tijd is om onze Joodse oudere broer/zus te steunen. Te bemoedigen. Het komt er nu op aan. Blijf je met je armen over elkaar toekijken, of kom je in actie. Wordt Israël doodgezwegen in je gemeente of wordt er vanaf nu om Sions wil niet langer gezwegen. Wie zwijgt stemt toe… zwijgen betekent eigenlijk dat je de trend van 2000 jaar christendom doorvoert. Een jammerlijke geschiedenis van christelijke Jodenvervolging en afwijzing. Als jouw voorganger of predikant de moed heeft om in deze tijd voor Israël in de bres te gaan staan, steun hem! Bemoedig hem, stuur een kaartje of geef een blijk van waardering. Ze tonen lef die bij velen ontbreekt. …”Wie is die betrouwbare en verstandige dienaar die de heer heeft aangesteld over zijn huispersoneel om hun op tijd te eten te geven? Gelukkig de dienaar die daarmee bezig is wanneer zijn heer komt…” (Matteus 24:45,46)

Deze tijd roept om ‘betrouwbare en verstandige dienaren’ om hun gemeente op hun tijd te eten te geven. Voedsel dat past bij deze kwade dagen. Niet gebaseerd op de ‘rechten van de mens’, geen religieus-humanistische junkfood, maar Voedsel rechtstreeks vanuit Zijn hart, woorden die leven geven.

Ik lees net dat de Paus de slachtoffertjes van de aardbeving in Italië paaseieren stuurt. Dwazer kun je het toch niet maken….wat moet ik hier nu aan toevoegen?

De geestelijk leider van Rome stuurt paaseieren met Pesach. Een geestelijk faillissement.

Totaal afgesneden van het Joodse Pesach.

Processies

Wat ook kromme tenen veroorzaakt zijn de processies door de Oude Stad van Jeruzalem waar vrome christenen met enorme kruisen zeulen door de smalle straatjes. Tijdens de beruchte kruistochten kwamen honderduizenden kruisridders naar Jeruzalem en slachtten duizenden Joden en moslims af in naam van Christus en het kruis. Vandaag zeulen ze met levensgrote kruisen door deze Joodse stad. Ze realiseren zich geen seconde hoe een Jood zich voelt bij het aanschouwen van dit quasi-religieuze tafereel.

Hoe zou de Jood Yeshua hier naar kijken?

De wandelingen over de muren verlopen heel voorspoedig. Het lijkt wel of medewandelaars steeds krachtiger reageren. Op de muren van Jeruzalem vallen kerkmuren om. Schitterend om met gelovigen uit allerhande geestelijke richtingen uit hun Bijbel Gods beloften te proclameren. In het begin wat onwennig, maar na verloop van tijd worden velen steeds enthousiaster. Wij raden je aan om meerdere wandelingen te maken. Ik zou zelfs willen voorstellen om een speciale wachterstrip te overwegen. Iedere dag de muur op! Dan kun je ‘s-middags nog allerlei andere plekken bezoeken. Steeds meer wachters boeken dergelijke wachtersreizen. Ik voorzie sowieso dat in de toekomst, wanneer de druk op Israël zal toenemen, pelgrimsreizen vervangen zullen gaan worden door wachtersreizen. Als de pelgrims thuis blijven, zullen de wachters opstaan en naar Jeruzalem komen. Er is reeds een kleine verschuiving waar te nemen.

Tot ziens op de muren van Jeruzalem!


(Vanaf 1 t/m 12 juli zijn Joke en ik beschikbaar voor spreekbeurten. De zondagen zijn inmiddels bezet, maar er is nog een aantal door-de-weekse avonden beschikbaar. Mail ons als je belangstelling hebt.)

Eén reactie op “Zalig Pasen

  1. 1
    Daniel Repko zei: op 16 April 2009 om 17:26

    Lieve Bart & Joke, een waar voorrecht om met jullie samen in de bres te staan en op de muren van Jerusalem te lopen en de beloften van God voor Zyn volk te mogen proclameren. Een levensveranderende ervaring. Dit zal my niet meer loslaten. Ben nu weer terug in New Zealand, maar het zal nog wel even duren voordat ik echt ‘geland’ ben. Te veel diepe indrukken en ervaringen om me bezig te houden. Veel liefs, Daan, Napier/New Zealand.

    Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>