Drie jaar op de muren

Gepubliceerd Saturday, 2 May, 2009 in Weblogs · Weblogs Bart 6 Comments

Jeruzalem, mei 2009. We vieren een klein feestje; we wandelen alweer 3 jaar op de muren van Jeruzalem. Meer dan 70 wachters liepen gisteren met ons mee! Een gevatte wachter riep me toe; “Bart, gefeliciteerd!, je zult een rondje moeten geven… een rondje over de muur…!”

De hele maand april is enorm druk geweest.
Honderden mensen liepen weer mee. Wat een voorrecht om onze Heer, de God van
Abraham, Isaak en Jakob te mogen gehoorzamen. Eerlijk gezegd hebben we de
indruk dat er meer gelovigen zullen worden geroepen om als wachter voor langere
tijd naar Jeruzalem te komen. Ook wachters uit andere taalgebieden. Steeds meer
buitenlanders wandelen mee. Ik zie uit naar de dag dat engelstalige en
duitstalige wachters zich zullen melden. Inmiddels is een Duitse afdeling van
NeverBeSilent van start gegaan. Beate Maier zal zich full time gaan inzetten
met het toerusten en opleiden van wachters.

Drie jaar wandelingen… Honderden verhalen zou ik kunnen vertellen… Wat een schitterende ontmoetingen. Heel erg bedankt voor jullie trouw, gebed en steun in die afgelopen jaren!

Voor de meesten is de muurwandeling een onvergetelijk hoogtepunt van hun Israël reis. Steeds meer gelovigen komen juist met het oog op deze wandelingen naar Jeruzalem toe! Ik verwacht dat deze groep zich zal gaan uitbreiden. Voor anderen is het een nieuwe, en soms zelfs lastige ervaring. Vooral als georganiseerde groepen de muurwandeling meemaken, leidt dat nog wel eens tot verwarring en soms zelfs tot boos commentaar. Dat is wel
te verklaren; individuele bezoekers nemen een bewuste keuze om met ons mee te wandelen. Ze hebben over ons gehoord of gelezen en zijn zodoende op de hoogte van de proclamatiewandelingen. Ze kijken er naar uit!

Bij een georganiseerde groepsreis ligt dat anders. Deelnemers lezen in hun programma dat ze een ‘gebedswandeling met Bart Repko over de muren van Jeruzalem zullen maken’, voor hen is het één van de vele ‘interessante’ excursies. Begrijpelijk dat een aantal groepsleden moet slikken als ze voor het eerst zo’n wandeling meemaken. Nogmaals, ik kan me dat best voorstellen… ik neem hen dat ook niet kwalijk. Maar deze mensen zouden gewoon niet mee moeten wandelen. Eerlijk gezegd heb ik daar nog niet de juiste vorm voor gevonden. In ieder geval heb ik besloten dat we geen groepen meer de muur op nemen die geen voorbereidende inleiding hebben gehad. Ik ben met vreugde bereid om de avond voorafgaand aan de wandeling uitleg te geven over onze wandelingen. Ook beklemtoon ik dat deze proclamatiewandeling op volstrekt vrijwillige basis moet geschieden. Blijf thuis als je het niet wilt meemaken! Ik ben geen gids! We staan aan het front. We begeven ons in het strijdperk van de hemelse gewesten


“… Zo zal nu door de gemeente (kerk) de wijsheid van God in al haar schakeringen bekend worden aan alle vorsten en heersers in de hemelsferen…”


Efeze 3:10

Dat is de eigenlijke opdracht van de gemeente!

Tot mijn grote verbazing hebben talloze gelovigen werkelijk geen idee wat deze tekst inhoudt. Als deze mensen ons vervolgens krachtig ‘aan het werk’ zien, kan dat tot verwarring en soms tot weerstand leiden. De wandelingen zijn altijd confronterend! Daar is geen ontkomen aan. We proklameren teksten die lijnrecht
ingaan tegen de wereldse, humanistische en niet zelden, religieuze
gedachtegang.

We vormen geen discussiekransje op de muur… we nemen onze strategische plek in. Je begrijpt dat onze energie niet verloren moet gaan aan dergelijke situaties. Toch blijven we groepen verwelkomen. Voor een belangrijk percentage van de deelnemers is deze ‘muurervaring’ juist een antwoord op een lange hartewens, soms ver weg gedrukt. Op de muur komen deze mensen dan tot de ontdekking dat er meer is! Dat we als gelovigen daadwerkelijk ingezet kunnen worden in Gods plan! Dat dit zelfs Gods bedoeling is! Wat een ontdekking. Juist deze mensen raken ontroerd en ontvangen een diepe zegen. Voor hen is de wandeling een onmisbare ervaring die niet zelden verstrekkende gevolgen heeft.

Dus als je ooit plannen hebt om met een groep naar ons toe te komen… Mooi, maar laat het ons weten, dan kunnen we een inleiding verzorgen.

We merken ook dat steeds meer mensen door God worden aangeraakt op de muur. Zonder aanwijsbare aanleiding raken velen ontroerd. God spreekt. Veel gelovigen hebben het verlangen om juist in deze roerige dagen tot hun bestemming te komen. Ze willen dat hun leven er toe doet!

Ik kan me herinneren dat Joke en ik op een gegeven moment tegen de Vader gezegd hebben; “Hier zijn we, Heer, neem ons bij de hand! Maak ons bekend met Uw plan voor ons
leven… ga Uw gang…”
Ten tijde van deze uitspraak hadden we de zorg voor ons
jonge gezin met vier opgroeiende kinderen en had ik een eigen bedrijfje. Practisch gezien konden we niet van de ene op de andere dag alles achterlaten. Maar wees er van overtuigd dat als je bovenstaand gebed uitspreekt, dat God je hand zal pakken en je zal inzetten in Zijn plan. Bij ons heeft het nog een aantal jaren geduurd voordat we daadwerkelijk ‘op onze plek gezet werden’. Maar ik heb de overtuiging dat God haast heeft. (Jesaja 60:22) Het zal sneller gaan dan je denkt. Aarzel niet om je aan Hem over te geven. Je zult geen saaie toekomst tegemoet gaan… dat verzeker ik je. Veel ongelovigen hebben nog steeds de gedachte dat een leven met God vooral een saai leven is. Wat een pijnlijke denkfout. Het is precies andersom; juist een leven zonder God is in de meeste gevallen saai, voorspelbaar en onbevredigend. Een aan God overgegeven leven zal vol spanning, uitdaging en bevredigend zijn.

Zeker, tranen worden je niet bespaard. Ook het lijden en eenzaamheid zijn onvermijdelijk maar zoals de Psalmist zegt: “Wie met tranen zaaien, zullen met gejuich maaien…” (Psalm 126:5) Je komt tot je
bestemming!

Joke en ik zien uit naar de komende jaren op de muur. De tijden zullen ernstiger worden. De chaos en verwarring groter, ook binnen de kerkmuren. Het kaf zal van het koren gescheiden worden. Zorg dat je vol van Gods Geest de juiste keuzes maakt. Laat je niet misleiden. Zie niet op de omstandigheden maar op Hem! Bid om de Geest van onderscheid. Het is juist deze ‘Geest van onderscheid’ die ontbreekt in veel gemeenten…


Let dus goed op welke weg u bewandelt, gedraag u niet als dwazen maar als verstandige mensen. Gebruik uw dagen goed, want we leven in een slechte tijd. Wees niet onverstandig, maar probeer te begrijpen wat de Heer wil…


Efeze 5:15-17

“Maar probeer te begrijpen wat de Heer wil…” dat bedoel ik!

Voel je vrij om te reageren.

Tot ziens op de muren van Jeruzalem!

6 reacties op “Drie jaar op de muren

 1. 1
  Frits en Christine. Sahertian. zei: op 22 June 2009 om 14:10

  Beste Bart en Joke gefeliciteerd.

  Het was voor ons ook een geweldige ervaring om met jou op de muren te lopen en daar Gods aanwezigheid te mogen voelen. Ik weet niet of je ons nog kan herrinneren. Wij waren daar vanaf 27 april t.m 4 mei met Bert van den Burgh als reisleider.Ik vroeg nog aan jou over het bestaan van de duivelseberg ( berg der boze raad ).Je wees me , en dat was op donderdag Koninginnedag 30 april, nadat we het Wilhelmus hadden gezongen toen we op de muren van jerusalem liepen , de berg der bozeraad met het gebouw van de UNITED NONSENS.Israël was voor ons een belevenis om nooit meer te vergeten, vooral omdat wij daar in de Yardenit werden gedoopt.
  Wat mij tot nu toe nog is blijven hangen is, de kracht die uit je straalde en hoe jij daar op de muren van Jerusalem GODs WOORD proclameerde.
  Bert en Joke wij hopen jullie in Heerde de 9de jullie te ontmoeten.
  wij wensen jullie GODs Zegen.

  SHALOM.

  FRits en Christine Sahertian.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Adriaan zei: op 28 May 2009 om 03:07

  Geweldig dat God jullie zo gebruikt met dit werk. Het ‘wachter zijn’ is iets waar steeds meer mensen zich toe geroepen voelen nu de terugkomst van Jezus steeds dichtbijer komt. Ik ben zelf 18 jaar en voel me geroepen om me aan te sluiten bij een 24/7 (dag en nacht) gebedshuis (in Amsterdam), en daar zal ook zeker veel gebeden worden voor Israël, Jeruzalem en jullie bediening!

  Gods rijkelijke zegen toegewenst,
  Adriaan

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  Alewer zei: op 9 May 2009 om 13:38

  God zegene en behoede jullie op al
  jullie wegen en doet Zijn aangezicht over jullie schijnen!
  Shalom,
  alewer

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 4
  Leunemieke zei: op 8 May 2009 om 13:13

  Lieve Bart en Joke,

  Geweldig, deze drie jaren! Onze God heeft zich niet vergist dat Hij jullie heeft geroepen voor deze opdracht!!
  Het was fantastisch dat we een hele week lang mochten meegaan op de muren, vorige week. We ervaren deze gebedswandeling, dit “stelling nemen”, steeds meer als dé core-business van een Christen.

  Heel veel sterkte, bescherming en zegen voor jullie!!
  Dick en Leunemieke

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 5. 5
  anneke van maasdam zei: op 7 May 2009 om 14:15

  Bart, wat een mooi, helder stuk heb je geschreven! Fijn, om de Geest van God hierin zo te ontmoeten. Een goed idee om groepen eerst een inleiding te geven, dan weten de mensen waar ze aan toe zijn en kunnen rustig beslissen of ze wel of niet meegaan…
  Ik hoop en bid dat er nog vele wachters bij zullen komen die ‘dag noch nacht zullen zwijgen’ en dat daarom het ‘wachtershuis’ – het woord dat ik zo duidelijk in m’n gedachten kreeg – er maar spoedig mag zijn!

  Zijn onmisbare zegen en bescherming toegebeden!
  Hartelijke groeten, Anneke

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 6. 6
  Cynthia zei: op 5 May 2009 om 10:47

  Bart en Joke,

  Gefeliciteerd met “drie jaar NeverBeSilent”!
  Proberen te begrijpen wat de Here wil en dan vervolgens, door alles heen, daarnaar handelen is uiteindelijk het beste wat je als mens kan overkomen.

  Leuk dat je de foto van ons in de fotolog hebt gezet.

  Liefs, Cynthia

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>