Paus weer terug naar Rome

Gepubliceerd Saturday, 16 May, 2009 in Weblogs · Weblogs Bart 3 Comments

{mosimage width=420}


Jeruzalem, 16 mei 2009.

Dat was me het weekje wel… Nooit eerder was de stad Jeruzalem zo hermetisch afgesloten tijdens een bezoek van een staatshoofd. Voor de Goedheiligman uit Rome werden alle beschikbare politieagenten uit de kast gehaald. Voor het eerst was de toegang tot de muur afgesloten.

We konden er niet op. Toen we maar besloten om bij de gesloten ingang onze proclamatie’wandeling’ te houden werden we door een dienstdoende agent geduldig en vriendelijk in de Nederlandse (!) taal verzocht elders onze wachters activiteiten voort te zetten.

Niet onoverkomelijk. We konden er wel om glimlachen. Toch is het wel een bizarre situatie; de vertegenwoordiger uit de stad die zoveel ellende heeft veroorzaakt voor Jeruzalem en het Joodse volk legt Jeruzalem plat.

In het Joodse (Bijbelse) denken staat Rome voor Edom-Esau, en Jeruzalem voor Jakob-Israël. De eeuwenoude broederstrijd. Esau die maar een doel heeft en dat is zijn jongere broer Jakob uit de weg te ruimen. (Genesis 27:41)

Rome (Edom) heeft een onuitwisbaar stempel gedrukt op Jeruzalem (Israël), zowel politiek, denk aan de vernietiging door de Romein Titus van de stad Jeruzalem in het jaar 70, maar denk ook aan de onderdrukking van de Joden tijdens de Inquisitie, de Kruistochten, de Pogroms, de Vervangingsleer in naam van de Roomse geestelijkheid. Ook het Roomse zwijgen tijdens de Tweede Wereldoorlog waar 6 miljoen Joden vermoord werden ‘klinkt’ nog oorverdovend door hier in Jeruzalem. Helaas slaagde Zijne Heiligheid er niet in enkele woorden van waarlijk berouw over zijn lippen te krijgen. Dat wordt hier niet begrepen. Het Joodse volk wacht op dergelijke woorden van oprechte spijt.

Integendeel, Israël werd pauselijk opgeroepen de betonnen muur die loopt tussen de woongebieden van de ‘zielige Palestijnen’ en Israël af te breken. Geen woord over de meer dan duizend Joodse slachtoffers van zelfmoord-moordenaars die stadsbussen en restaurants opbliezen. Juist na het oprichten van die afschuwelijke muur kwam er een eind aan deze terreur.

Ook spoorde de Heiligheid Israël aan om de Palestijnen een eigen staat te geven. Je zou verwachten dat de Roomse Geestelijk Leider dit verzoek vergezeld zou doen gaan van enkele krachtige bijbelteksten die de vestiging van deze staat zouden rechtvaardigen. Hij heeft die teksten niet gevonden.

Terwijl de Paus zijn uitspraken deed proclameerden wij juist enkele schrifgedeelten die een ander geluid laten horen. Het profetische Jeruzalem geluid tegenover het Roomse politiek gebabbel;


… "Ik zal het lot van mijn volk Israël ten goede keren. ( ) Ik zal hen terugplanten in hun grond, en zij zullen niet meer worden weggerukt uit het land dat Ik hun heb gegeven – zegt de HEER, jullie God … "


Amos 9:15

Of deze:


… "De Israëlieten zullen weer wonen in hun eigen land, het land dat Ik aan mijn dienaar Jakob heb gegeven. Wanneer Ik de omringende volken die nu op hen neerkijken heb gestraft, zullen de Israëlieten daar veilig wonen … "


Ezechiël 28:25

Of;


… "Ik zal zorgen dat het jullie beter gaat dan vroeger, en jullie zullen beseffen dat Ik de HEER ben. Er zullen weer mensen over je paden gaan: Mijn volk Israël zal jullie weer in bezit nemen … "


Ezechiël 36:11,12

Over een zelfstandige Palestijnse staat heb ik tot nog toe geen spannende bijbeltekst gevonden. Neen, Zijne Heiligheid dobbert mee in het religieus-humanistisch-politiek-correcte vaarwater. Veel vrienden heeft-ie niet gemaakt in Jeruzalem.

Mocht de paus besluiten om toch nog eens een bezoekje aan Israël te brengen, dan adviseer ik hem dringend om neer te knielen, niet om de Israëlische grond te kussen, maar om op zijn blote knieën spijt te betuigen aan het het Joodse volk voor eeuwenlange Jodenvervolging in naam van Rome.

Genoeg daarover.

Spannende dagen. Premier Benyamin Netanyahu ontmoet deze week President Obama in Washington. De verwachting is dat Obama grote druk zal uitoefenen op de Premier uit Israël. Steeds vaker sijpelen berichten door dat de westerse landen genoeg hebben van het getreuzel in het Midden-Oosten. De Amerikaanse President, het VN opperhoofd Ban-Ki Moon, de Europese leiders en de Roomse Paus zijn het erover eens; de kwestie met de Palestijnen moet nu maar eens opgelost worden.

De druk op Israël zal worden verhoogd. President Obama doet er alles aan om de relatie met de islamitische landen te herstellen, hij gaat met de aartsvijand van Israël, Iran om de tafel zitten. Kijk er niet van op als de jarenlange vriendschap tussen Amerika en Israël snel tot het verleden gaat behoren. Profetieën worden vervuld; Israël zal alleen komen te staan.

In Efeze 3:10 lees je…’Zo zal nu door de kerk (Jij en ik dus… Bart) de wijsheid van God in al haar schakeringen bekend worden aan alle vorsten en heersers in de hemelsferen…" Die vorsten en heersers zijn geestelijke machten die aan het hoofd van de verschillende landen en volken staan. Je herinnert je vast nog wel de "vorst der Perzen" uit Daniël. Wij gelovigen verzetten ons tegen de antisemitische beslissingen die door deze leiders van de (Verenigde) naties bekokstoofd worden.

We voeren dus een geestelijke strijd! Op welke manier? Juist door Gods beloften voor Israël en het Joodse volk te proclameren. We doen dat hardop. Woorden die we lezen vanuit Gods Torah hebben enorme kracht. Gods Woorden komen altijd tot Zijn doel. Wij, gelovigen kunnen ons teweer stellen tegen de destructieve plannen van de United Nations. We nemen die strategische positie niet in in onze eigen kracht, maar in de authoriteit van Yeshua. Kom in actie. Als dit je allemaal een beetje vreemd of onwennig voor komt, vraag of je voorganger of predikant je daar meer over wil vertellen. Je kunt ons ook altijd mailen met je vragen.

Het komt er echt op aan. Waar sta jij? En jouw voorganger/predikant? Je gemeente? Hebben ze de moed om in de bres te gaan staan voor Israël? Wij merken dat er inderdaad meer gemeenten lijken op te staan voor Israël. We ontvangen ‘op de muur’ veel verschillende geluiden.

Juist dit is het seizoen om als wachter in de bres te staan voor Israël. Herinner de God van Abraham, Isaak en Jakob aan zijn beloften voor Israël. Onder het kopje ‘Proclamaties’ kun je een aantal krachtige beloften vinden. Lees ze hardop.

Kom naar Israël, juist in deze beslissende periode. Geniet van het ‘Beloofde Land’ en wandel met ons mee over de muren van Jeruzalem.

Spreekbeurten Bart en Joke Repko

De eerste twee weken van juli zullen Bart & Joke spreekbeurten verzorgen. Onderstaand de lijst. Je bent van harte uitgenodigd, de diensten staan open voor belangstellenden.

 • Woensdag 1 juli. Dordrecht

  Pillar of Fire, Opstandingskerk, Groen van Prinstererweg 66, 3317 SP

  Contact: Bastiaan Los

  Aanvang: 20.00 uur
 • Donderdag 2 juli. Alkmaar

  Pillar of Fire, Orgelzaal Booy, Daalmeerpad 13, 1827 GA

  Contact: Anneke van Wordragen

  Aanvang: 20.00 uur
 • Vrijdag 3 juli. Den Haag

  Pillar of Fire, Vredekerk, Maartensdijklaan 126

  Contact: Jack van der Tang

  Aanvang: 20.00 uur
 • Zondagmorgen 5 juli. Hillegom

  Lokatie: ‘De Bestemming’, Juliana van Stolberglaan 18

  Aanvang 10.00 uur
 • Maandag 6 juli. Dronten

  Lokatie: ‘De Barak’ (Shekina gemeente), Het Kamp 1 (nabij de Morinel)

  Aanvang: 19.30 uur
 • Dinsdag 7 juli. Drachten

  Vrije Baptistengemeente Bethel, De Bolder 75

  Aanvang: 19.30 uur
 • Donderdag 9 juli. Heerde

  Lokatie: De Noordgouw, Eperweg 34a

  Aanvang: 19.45 uur
 • Zaterdag 11 juli, Nieuw-Lekkerland

  Lokatie: D’Oude School, Lekdijk 215

  Aanvang: 11.00 uur
 • Zondagmorgen 12 juli. Leusden

  Lokatie: Evangelisch Centrum, Larixlaan 14, 3833 AM

  Aanvang: 10.00 uur
 • Dinsdag 14 juli. Goes

  Zuidvlietstraat 37 (inrijden t.p.v. bouwmarkt Gamma)

  Aanvang: 19.45 uur (inloop vanaf 19.15 uur)

3 reacties op “Paus weer terug naar Rome

 1. 1
  Anna zei: op 17 May 2009 om 10:30

  Geweldige blog, omdat het Licht van de Weg, Waarheid en Leven er krachtig doorheen klinkt! Jeremia 23:1-8!!! HALLELUJA, want uit Sion komt de Torah!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  John Overgoor zei: op 17 May 2009 om 04:26

  Geachte Bart,
  Ik vind het geweldig dat Christenen het opnemen voor het Joodse Volk en Staat Israël, maar ik denk niet dat Christenen het Oude testament ( Joods ) moeten gebruiken om Israël te verheerlijken. Toen het Oude testament bestond, was er nog geen Nieuwe testament wat geld voor christenen. Na de kruisiging van Jezus Christus gaat het Oude testament voor mijn niet meer op dan dat het conflict tussen Joden en christenen is opgelost. Ik draag als Katholiek geheel verantwoordelijkheid voor de Holocaust.
  Orthodoxe Joden die NeverBeSilent wantrouwen, hebben mogelijk gelijk omdat het Oude testament niet gebruikt kan of mag worden door christenen, om Israël verheerlijken. Het is van de Joden toen het christendom nog niet bestond. Hoe moet ik als christen stenen ruimen om een weg te effenen voor de Joden?
  Evengoed dat het boek waarin al de openbaringen van Mohammed zijn opgetekend (de Bijbel van de islamieten) afwijkend is van wat het zou moeten zijn gelukkig, vind ik dat christenen geen loopje moeten nemen met Oude testament van de Joden.
  Of Jezus werkelijk vanuit de Hemel neerdaalt in Jeruzalem, dat weet ik niet. Maar voor mijn staat wel vast dat Joodse Tempel en Joods zevenarmige kandelaar Menora na Hemelvaartsdag 21 mei a.s. hoort plaatsnemen op de Tempelberg. Daarom heeft ook Goede Vrijdag en Pasen in Oude stad Jeruzalem plaatsgevonden.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 3

   Beste John, Bedankt voor je reactie. Bijzonder dat je schrijft dat je als Katholiek verantwoordelijkheid neemt voor de Holocaust. Ik neem voor het gemak maar aan dat je daar als Katholiek mee wilt zeggen dat je er ook, plaatsvervangend, spijt van hebt…? Wij, gelovigen verheerlijken Israël niet. Wat we wel doen is de oeroude profetieën die opgetekend staan in de Tenach (Oude Testament) proclameren. Juist vanuit deze profetieën krijg je inzicht in deze roerige tijd waarin jij en ik leven. De meeste profetieën zijn reeds vervuld. Een aantal wacht nog op vervulling. Wij, wachters, herinneren God juist aan deze beloften die gelden voor Israël en het Joodse volk.

   Je noemt orthodoxe Joden die ons (NeverBeSilent) zouden wantrouwen. Het bijzondere is juist dat velen enorm bemoedigd worden door onze activiteiten. Het komt immers niet zo dikwijls voor dat niet-Joden in de bres staan voor Israël. We ontvangen veel steunbetuigingen van Joodse mensen.

   Als je in de gelegenheid bent moet je toch eens met ons meewandelen!

   Bart

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>