De zionspoort.De zionspoort.

Heilige ontevredenheid

Gepubliceerd Friday, 24 July, 2009 in Weblogs · Weblogs Bart 4 Comments

Ermelo, 24 Juli 2009 Ons verlof in Nederland ging van start met een ‘spreektournee’ van twee weken door het hele land. We kijken terug op een geslaagd experiment; de belangstelling was boven verwachting. Het lijkt er op dat een uitgesproken groep gelovigen zich realiseert dat dit het seizoen is dat er gekozen moet worden. ‘We kunnen zo niet verder’ was een van de rode draden die door de spreekbeurten liepen. Steeds weer opnieuw mochten we wijzen op de onlosmakelijke verbinding die bestaat tussen ons, gelovigen ‘uit de volken’, en het Joodse volk, Gods oogappel. We beklemtoonden de grote veranderingen die plaats vinden op het geestelijke vlak.

We zullen ons onvoorwaardelijk achter het Joodse volk dienen op te stellen. Wij, gelovigen ‘uit de heidenen’ zijn immers als wilde takken geënt op die oeroude olijfboom Israël. (Romeinen 11:17) Wij mogen delen in de (Joodse) vruchtbaarheid van de (Joodse) wortel. Wat klinkt dat anders dan ons geleerd is. Hoe bedoel je; ‘delen?’ We hebben het Joodse volk eeuwenlang weggedrukt! In verreweg de meeste predikingen bungelt Israël er maar zo’n beetje bij.

Maar daar zal verandering in komen. Die tijd ligt voorgoed achter ons.

God is opgestaan om zich over Sion (Israël) te ontfermen. (Psalm 102:14, Ezechiël 36:9). Eigenlijk gaat het om een tweede bekering. Zodra je overtuigd bent van de kern van Gods woord; Zijn Zoon Jesjoea die zich voor jou en mij opgeofferd heeft, zul je eveneens ontdekken dat Jesjoea een Jood was, en nog steeds is. Hij is niet los verkrijgbaar… Met Jesjoea ben je automatisch verbonden met het Joodse volk en Israël. Zoals prinses Maxima door haar huwelijk met prins Willem Alexander verbonden is met het Huis van Oranje, met Nederland, dus ook met jou en mij.

Ongelooflijk eigenlijk dat gelovigen uit de heidenen zich daar eeuwenlang zo krachtig tegen hebben verzet.

Rome en Jeruzalem

Rome en Jeruzalem gaan niet door een deur. Al in de vierde eeuw weerklonken Roomse ‘christelijke’ antisemitische teksten; Sint Johannes Chrysostomus, de beroemde kerkvader ‘met de gouden mond’ sprak:

…”De synagoge is erger dan een bordeel… het is een roversnest en een hol van roofdieren… een demonentempel vol afgoderij… en schuilplaats van liederlijke bandieten en zelfs een woonplaats van duivels.

Joodse misdadigers komen er bij elkaar… de moordenaars van Christus… het is er slechter dan in een kroeg…en dievenbende, een huis dat slecht bekend staat, een woonplaats van ongerechtigheid, een schuilplaats van duivels, een afgrond van verdoemenis…”

Pagina’s zouden gevuld kunnen worden met vergelijkbare antisemitische teksten. Alle voortkomend uit christelijke bron. Wat kunnen we anders uitroepen dan de woorden die Daniël uitroept in hoofdstuk 9:7:

‘…Tot op deze dag staat de schaamte ons op het gelaat…’

Dat bedoel ik met ‘een tweede bekering’. Zonder werkelijk berouw aangaande ons christelijk verleden kunnen we niet verder. Ook dat was een rode draad in ons verhaal, de laatste veertien dagen; ‘zo kunnen we niet verder…’.

We leven in dagen van grote veranderingen. Ik schreef het reeds vaker; we zullen voortvarend koers moeten wijzigen. Het roer moet om! Van het christelijke Rome terug naar waar het allemaal begon, en waar het ook eeuwig voort zal gaan: Jeruzalem! Jesjoea keert niet terug in Rome maar zal binnenkort terugkeren in Jeruzalem. Ook zal God niet in Vaticaanstad gaan wonen maar in Jeruzalem! (Psalm 132: 13,14)

Inburgerings cursus

We zijn toe aan een inburgeringscursus. We zullen de bijbel moeten gaan lezen vanaf de eerste pagina. Je zult merken dat jouw bijbel een Joods boek is, geschreven door en voor Joden. Jesjoea kwam voor de verloren schapen van het huis Israëls, (Mattheus 15:24) voordat Jesjoea de scheidingsmuur wegnam, hadden wij geen deel aan het ‘burgerschap van Israël!’ (Efeziërs 2:11-22)
Horen wij, gelovigen ‘uit de volken’ er dan helemaal niet bij? Zeker, Jesjoea kwam ook voor ons, niet- Joden. Wij mogen delen met hen. (Efeziërs 3:6) Delen is wat anders dan hun (Joodse) plek inpikken. Het is van ongelooflijk groot belang dat we de juiste volgorde in acht nemen; eerst de Jood dan de ‘Griek’ (niet-Jood). Dat maakt ons wat bescheidener. Als je dit werkelijk inziet, niet slechts intellectueel, maar met je hart, dan verandert dat je hele houding naar Israël en je houding naar de God van Israël! Zoals een predikant laatst sprak op de muur in Jeruzalem: ‘Ik zal mijn theologie moeten wijzigen…’ Moedige woorden, gesproken in aanwezigheid van 17 collega predikanten.

Nooit eerder gehoord

‘Hoe kan het dat ik dit nog nooit eerder gehoord heb’, hoorden we vaak na afloop van mijn verhaal. Steeds vaker kwamen we een ‘heilige’ verontwaardiging en ontevredenheid tegen bij veel toehoorders. Hoe kan het dat voorgangers en predikanten hun toehoorders niet uitleggen in welke relatie wij staan tot Israël en het Joodse volk? Vanwaar dat stilzwijgen? Onwetendheid? Dat zal toch niet waar zijn… We kunnen zo niet verder… constateer ik slechts.

Intussen werden de wandelingen op de muur waargenomen door onze Duitse vrienden Rainer en Andrea Schard en Beate Maier. Ze hebben een heel bijzondere tijd gehad. Prachtig dat onze oosterburen de roep beantwoorden; ‘om Sions wil niet zwijgen, om Jeruzalems wil niet stil zijn…’
Op dit moment wandelen Ton en Tineke Nennie dagelijks over de muren van Jeruzalem. De eerste enthousiaste rapporten hebben we al binnen! Steeds meer wachters wandelen mee. In de zomermaanden zijn de muren ook ‘s avonds toegankelijk. Prachtig… zaklampje mee, bijbel mee en in het donker de muren op… dag en nacht! Mis deze gelegenheid niet als je naar Israël gaat in de zomer.
Probeer meer dan eens mee te wandelen. Voor velen is de eerste wandeling nog wat onwennig… beetje de kat uit de boom kijken… Tijdens opvolgende wandelingen voel je je steeds meer op je gemak. Probeer het zelf!

Tot ziens op de muren van Jeruzalem.

Binnenkort kun je een recente toespraak afluisteren op onze site, kopje:”audio”.


Update; 7/26/2009
Inmiddels staat de toespraak van 12 Juli in Leusden online.

4 reacties op “Heilige ontevredenheid

 1. 1
  Henk en Margreet zei: op 7 August 2009 om 00:40

  hallo manon,
  download de spreekbeurt
  shalom henk en margreet

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  manon zei: op 6 August 2009 om 10:00

  Beste Henk en Margreet,

  Kunt u mij ook zeggen waar ik een CD kan bestellen over die toespraak van “Kiezen”?
  Bij voorbaat mijn hartelijke dank Shalom Manon.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  manon zei: op 5 August 2009 om 11:00

  Kunt u mij vertellen waar ik die CD kan bestellen over “kiezen”, van die toespraak van Bart?
  Bij voorbaat mijn hartelijke dank.
  en Shalom van manon.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 4
  Henk en Margreet zei: op 25 July 2009 om 03:22

  Lieve Bart en Joke,
  Dank je wel voor de geweldige openheid en oprechtheid in je toespraak, we hebben hem op cd toegestuurd gekregen en luisteren hem keer op keer. Het is een ontdekkingstocht , God opent onze ogen, heel bewust kiezen wij, verootmoedigen wij ons en bekeren wij ons, een houding van berouw en het kleed van verzoening.
  Wij kijken uit naar de tijd in Israël dit jaar.
  Een oproep aan iedereen is op zijn plaats, ga op ontdekkingsreis in Gods woord, wordt vertrouwd met de Heilige Geest.
  Bart en Joke Gods rijke zegen en bescherming
  Henk en Margreet
  Tot ziens op de muur

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>