Shana Tova 5770

Gepubliceerd Monday, 21 September, 2009 in Weblogs · Weblogs Bart

Jerusalem, 20 september 2009.

Alle lezers en wachters wensen we een Shana Tova, Gelukkig Nieuw (Joods)jaar! Israël bevindt zich in de periode van inkeer. De meest indrukwekkende dagen van het jaar met als hoogtepunt de vastendag Jom Kipur. Iedere keer is dat weer een onvoorstelbare ervaring. Op straat wordt openlijk gesproken over het belang van zelfonderzoek en inkeer. Vooral in Jeruzalem. Zelfs niet-gelovige Joden houden er rekening mee.

Met grote spanning wordt uitgekeken naar dit nieuwe jaar. Wordt er ingegrepen in Iran? Komt er vrede met de Palestijnen? Wordt Jeruzalem opgedeeld? Zal de Amerikaanse President Barak Obama zijn ware gezicht tonen? Komt Israël alleen te staan? Zullen kerken zich onvoorwaardelijk achter Israël opstellen?

Het wordt steeds duidelijker; wij leven in de dagen dat kaf van het koren gescheiden wordt. De aap komt uit de mouw…nu zal blijken wie onvoorwaardelijk achter Israël blijft staan en wie zich verschuilt achter de dikke boom van de politiek- en religieus correcte opinie.

Nieuwe wachters

Het afgelopen jaar liepen weer zoveel nieuwe mensen met ons mee. We kampen echt met een luxe probleem; we hebben meer wachters nodig. Dat wordt ook echt ons gebed. Steeds vaker staan mensen uit verschillende taalgebieden bij de Jaffa Poort. Naast meer Nederlandse wachters, zouden we ook heel graag meer Duitstalige- en Engelstalige wachters willen verwelkomen. Uiteindelijk zien we uit naar de dag dat we de hele dag en nacht door, wachtersteams de muur op kunnen sturen. Deze zomer hebben de eerste ‘Nachtwachters’ de muren al beklommen. …’Jeruzalem, ik heb wachters op je muren gezet die nooit zullen zwijgen, dag noch nacht…’Jesaja 62:6. Wachters, die na een korte tijd van training en toerusting zelf teams meenemen. Ik verwacht dat deze ontwikkeling op gang gaat komen. We zijn zo gewend aan het idee dat vrijwilligers naar Israël komen om practisch werk te verrichten, en dat is mooi, maar in de toekomst verwacht ik dat het accent iets gaat verschuiven naar vrijwilligers die juist graag geestelijk actief willen zijn in Jeruzalem. Wie weet is dat een idee voor jou? Overweeg om eens voor een langere tijd naar de muur te komen. Het is prachtig om één wandeling te maken, maar wanneer je een week of langer meeloopt, zul je werkelijk ervaren hoe krachtig dat is. Voor velen is zo’n wachterservaring levensveranderlijk.

We staan klaar met open armen. Onze mensen in Nederland, Ton en Tineke Nennie, staan te popelen om wachters in spé toe te rusten. Aarzel niet om contact met ze te leggen. In gedachte zie ik wachters die onophoudelijk over de muren van Jeruzalem zullen wandelen. Dag en nacht. Nooit meer zwijgend.

Ander vaatje.

Wij leven in dagen dat we uit een ander vaatje zullen moeten tappen. Oude systemen en structuren zullen niet meer werken. Je ziet het al gebeuren.

Veel leiders zitten met hun handen in het haar. Deze (eind)tijd vraagt om nieuwe wegen. Mensen die ‘out of the box’ durven te denken en leven. Geleid door Gods Geest en niet langer geleid door overbezorgdheid en angst. ‘De voorzichtigheid voorbij’ schreef ik laatst. Neen, niet onbezonnen, maar in een houding van overgave aan Hem. Bereid om een (de) prijs te betalen.

God zoekt zulke mensen. De ‘slurpers’ uit het verhaal van Gideon – Richteren 7:6. We hoeven niet om de hete soep heen te draaien; de dagen zullen ernstig worden. Het schudden is al begonnen. Maar Hij weet wie bij Hem schuilen – Nahum 1:7. Je hoeft niet te vrezen. Hij wil maar één ding; dat jij tot je bestemming zult komen. Zelfs al zijn de omstandigheden lastig en onoverzichtelijk, als jij in je bestemming leeft, zul je Gods vrede ervaren.

Dat wens ik je ook toe in het komende jaar.

Tot ziens op de muren van Jeruzalem.

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>