Boven op de Zionspoort.Boven op de Zionspoort.

Oktober drukste maand

Gepubliceerd Tuesday, 3 November, 2009 in Weblogs · Weblogs Bart 2 Comments

Jeruzalem, 1 november 2009. De afgelopen maand liepen meer dan 800 wachters met ons mee over de muren van Jeruzalem. Het is heel bemoedigend om te zien dat steeds meer Israëlgangers de ‘proklamatie ervaring’ willen meemaken.

Natuurlijk hopen we dat een aantal terugkomt en besluit om een of twee weken met ons mee te wandelen. Zo nu en dan gebeurt dat reeds. Een echtpaar is dit jaar al vijf maal naar Israël afgereisd en heeft inmiddels tientallen keren de wandeling over de hoge muren van Jeruzalem gemaakt. Wij rekenen er op dat steeds meer gelovigen gaan inzien dat deze proklamatiewandelingen onmisbaar zijn. We kijken uit naar de dag dat meer wachters zich voor langere tijd bij ons zullen gaan voegen. Het zal een nieuwe vorm van ‘vrijwilligerswerk’ zijn. Wie weet breekt de dag aan dat we dag en nacht de muren op zullen gaan.

Kerkmuren geslecht.

Prachtig om steeds weer te mogen constateren dat op de muren van Jeruzalem kerkmuren worden geslecht. Als wachter vinden we elkaar op basis van Gods Woord. Opeens ervaar je dan die unieke eenheid met elkaar. Eenheid in verscheidenheid. Natuurlijk is het wel even wennen, de eerste keer dat je meewandelt. We laten er geen gras over groeien. We wijzen op de authoriteit die we in Hem mogen ‘aandoen’. Niet in eigen kracht, maar zoals Paulus zegt; ‘Als ik zwak ben, ben ik machtig!’

De kerk zal ruw uit haar slaap gewekt moeten worden. ‘Ontwaak uit uw slaap, sta op uit de dood’, roept Paulus zelfs in Efeziërs 5:14. Als gelovigen hebben we een opdracht te vervullen die door niemand anders uitgevoerd kan worden. Politieke partijen kunnen de oplossing niet forceren, ook de Verenigde Naties zullen er niet in slagen. Kerken en organisaties zijn niet in staat om het enorme conflict in het Midden-Oosten op te lossen. De God van Israël zal Zelf ingrijpen. Maar jij en ik, gelovigen ‘uit de volken’ hebben van de God van Abraham, Isaak en Jakob de opdracht gekregen om ‘om Sions wil niet te zwijgen, om Jeruzalems wil niet stil te zijn.’ Geen vrijblijvende boodschap. Integendeel, een opdracht van Hem aan jou en mij.

Heilige ontevredenheid.

Het valt me op dat toch steeds meer gelovigen doordrongen worden van deze urgentie. Ik neem ook een ‘heilige’ ontevredenheid waar. Een ontevredenheid met de huidige, richtingloze koers van de westerse kerk. We krijgen steeds meer berichten binnen van gelovigen die er bij hun predikant/ voorganger op aandringen om zich krachtig en onvoorwaardelijk achter Israël op te stellen.

Dikwijls wordt daar terughoudend op gereageerd. ‘Als ik dat doe, krijg ik enorme problemen in mijn gemeente’ is een veelgehoorde reactie. Deze conclussie is overigens juist! Israël zal inderdaad de aanleiding zijn waardoor het kaf van het koren gescheiden gaat worden. Er zal gekozen moeten worden. Sjoemelen is er niet bij. Klip en klaar zal jouw standpunt gehoord moeten worden. jouw onvoorwaardelijke keuze voor Israël is onvermijdelijk. Sommigen vinden dat ik wel eens wat stevig over ‘de kerk’ spreek of schrijf. Ik ben zelf onderdeel van de kerk, de gemeente van Jesjoea. Dat verklaart juist waarom ik zo gepassioneerd ben. Ik beschouw de gemeente als mijn vriend die ik wil overtuigen om koers te wijzigen; ‘waar ga je heen? Kom mee, deze kant op! Van Rome terug richting Jeruzalem!’ roep ik hem toe.

Kortgeleden werden we vereerd met een groep predikanten die met ons de muur opging. Aan het eind van de wandeling nam een van hen het woord en zei; ‘Ik ben er van overtuigd dat ik mijn theologie t.a.v. Israël volledig zal moeten herzien.’ Enkele weken geleden liepen twee leden van de kerk waar deze predikant diende, met ons mee over de muur. Op mijn vraag of hun predikant nog gesproken had over zijn Israëlreis zeiden zij; ‘Jazeker, de dominee beklom de kansel en begon zijn preek met de mededeling dat hij een geweldige reis had gehad en dat hij tot de conclusie was gekomen dat hij zijn inzichten betreffende Israël en het Joodse volk drastisch moest herzien.’ Dat zijn prachtige momenten. Helaas verloopt het niet altijd zo positief. Een andere predikant berichtte me dat hij op non actief was gesteld n.a.v. zijn gewijzigde (positieve) prediking betreffende Israël. Het geeft aan dat we in beslissende dagen zijn aanbeland. Bakens worden verzet.

‘God is opgestaan om zich over Sion te ontfermen.’ (Psalm 102:14) Ik raad iedere gelovige aan om met Hem mee ‘op te staan’ en ‘mee te bewegen’ richting Sion. In Jeremia 31:3 lees je dat God ‘ven verre naar Israël is gekomen’. Jij en ik leven in de dagen dat God zich wederom naar Israël wendt! Wij zullen met Hem mee moeten bewegen, richting Israël, richting Jeruzalem. Tegen al mijn gelovige vrienden zeg ik: ‘richt je vizier opnieuw op Israël, daar zal Gods eindspel zich gaan afspelen. De geestelijke wereld heeft dat allang in de gaten, vandaar de enorme druk die op Israël en Jeruzalem wordt gelegd. Waar blijven wij, gelovigen? Waar blijf jij?’

Israël steeds meer geïsoleerd.

Juist nu is dat van belang, in deze verwarrende dagen waar Israël steeds meer geïsoleerd komt te staan. Turkije, een jarenlange loyale buurman van Israël, begint opeens een vals, anti-Israëlisch deuntje te zingen. De islamitische premier Erdogan zocht in de afgelopen weken contact met Syrië en bleek opeens ook goede maatjes met Ahmadinejad van Iran. Vertel me wie je vrienden zijn en ik vertel je wie jij bent…

President Obama beseft dat hij zijn hand overspeeld heeft. Hij is te kritisch naar Israël is geweest en tracht iets van zijn verloren gegane gezag terug te winnen. Hij bindt wat in.

Het Palestijns Gezag neemt alleen zichzelf nog serieus. Brallend probeert ze Israël te vertellen wat de voorwaarde tot overleg moet zijn; volledige stop van de huizenbouw in ‘Oost’-Jeruzalem, Samaria en Judea. Premier Netanyahu heeft hen duidelijk te kennen gegeven dat dit niet zal gebeuren. De terreurorganisatie Hamas wacht geduldig af tot Machmud Abbas, de ‘Palestijnse President’ zijn gezag verloren heeft. Ik heb het te doen met de ‘Palestijnse’ bevolking. Je moet er niet aan denken dat Hamas ook in Samaria en Judea hun besmeurde vinger in de pap gaan roeren. Onzekere tijden.

Maar ook de geïnstitutioneerde kerk wijst met een kritisch, religieus/humanistisch vingertje naar Israël. Dat moet afgelopen zijn!

Zijn authoriteit.

Wij voeren geen politieke strijd. Onze strijd is een geestelijke. Ik noemde het al; veel gelovigen hebben te weinig inzicht in de geestelijke positie die zij bekleden. God heeft ons, in Jesjoea, een kleed van verzoening omgedaan. Hij heeft ons Zijn Heilige Geest geschonken. De laatste jaren is veel aandacht geschonken aan de liefde van Hem, Zijn genade, barmhartigheid en vrede. We leerden dat Hij geneest, lichamelijk maar ook ons innerlijk. We leerden over aanbidding, intimiteit en het vaderhart van God. Al deze aspecten zijn van grote waarde. Maar waar we wat minder, of helemaal niets over geleerd hebben is dat dit kleed van Jesjoea dat om jouw schouders wordt gelegd, ook Zijn gezag vertegenwoordigt. Als we lezen; ‘Zo zal nu door de kerk de wijsheid van God in al haar schakeringen bekend worden aan alle vorsten en heersers in de hemelsferen…’ (Efeziërs 3:10) dan kijken we elkaar toch wat onwennig aan. Om deze bijbelse opdracht te vervullen zullen we toch enigszins op de hoogte moeten zijn over onze authoriteit in Hem. Predikanten en voorgangers; werk aan de winkel!

Juist over deze zaken zullen we het met elkaar hebben op de NeverBeSilent dag die op 12 December in Harderwijk wordt gehouden. Als jij het gevoel hebt dat je geroepen bent om juist in deze verwarrende tijd tot je bestemming te komen, meld je dan aan.

Overigens zal ik tijdens ons verlof in december ook een bijbelstudie geven in Aalsmeer.

(www.begraaalsmeer.nl) Datum, 14 december, Aktiviteitencentrum Heliomare, Zwarteweg 98, Aalsmeer.

Tot ziens op de muren van Jeruzalem!

2 reacties op “Oktober drukste maand

 1. 1
  Angela zei: op 4 November 2009 om 07:09

  Bedankt voor uw duidelijke stuk. Zo vaak komt de vraag ben je voor of tegen Israel, maar mijns inziens is het kies je voor of tegen God. God doet en gaat nog wonderlijke zaken doen aan Zijn volk, maar dit alles is omwille van Zijn grote Naam, Zijn verbonden en Zijn profetien
  Met vriendelijke groet

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 2

   Beste Angela,

   Bedankt voor je reactie!

   Gelijk heb je; ik zeg vaak tegen medewandelaars: ‘Je hoeft niet voor of tegen Israël te kiezen… dat heeft God eeuwen geleden reeds gedaan, jij hoeft Hem slechts in deze keuze voor Israël te volgen.

   We zien met elkaar uit naar Gods opzienbaarlijke handelen met zijn volk.

   Groet, Bart Repko

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>