Op de muren van Jeruzalem - op de achtergrond de OlijfbergOp de muren van Jeruzalem - op de achtergrond de Olijfberg

Fluisteren en Prevelen

Gepubliceerd Wednesday, 23 December, 2009 in Weblogs · Weblogs Bart 4 Comments

Jerusalem, 23 december 2009. Na een winters verlof in Nederland zijn we weer veilig teruggekeerd in Israël.

We kijken terug op een mooie periode. Joke en ik hebben een aantal dagen doorgebracht in Duitsland. NeverBeSilent heeft een Duits zusje. De belangstelling bij onze oosterburen voor het wachtersavontuur groeit. Steeds meer Duitse wachters komen naar Israël toe. Heel ontroerend om te zien hoe Duitse gelovigen boete doen en verzoening zoeken met het Joodse volk.

Natuurlijk is dat niet eenvoudig. De overgrote meerderheid van de Joodse bevolking draagt nog diepe littekens die hen voor altijd verbinden met het afschuwelijke shoa (holocaust) verleden. Toch worden de verzoenings- pogingen door de Duitse (klein)kinderen over het algemeen hartelijk ontvangen. Ik ben er van overtuigd dat juist Duitse wachters hun plek op de muren van Jerusalem zullen gaan innemen. Vele laatsten zullen eersten zijn.

Wachtersdag.

Voor het eerst sinds ons prille bestaan hadden we een ‘wachtersdag’ georganiseerd in Harderwijk. We hadden werkelijk geen idee of er belangstelling zou bestaan voor zo’n dag. Je raadt het al; de zaal zat vol.

Prachtig om met meer dan 300 wachters bij elkaar te zijn. Er beweegt iets in ons landje. Er komt iets op gang. Mensen gaan staan en laten van zich horen.

Om Zions wil niet langer zwijgen. Prachtig om met zo’n grote groep Gods Woorden te proclameren. Het kan toch niet anders of Zijn glimlach rust op zo’n initiatief.

Niet langer fluisteren en prevelen.

De tegenstander van God is er in geslaagd om twee pijlers onder de gemeente weg te roven; Ten eerste is-ie er in geslaagd de gelovigen tot zwijgen te brengen; fluisterend prevelen we onze gebedjes, ten tweede heeft satan ons beroofd van gezag. Dat is vooral veroorzaakt op het moment dat we de richtlijnen van Paulus naast ons neergelegd hebben. Hij legt uit dat de gemeente samenkomt en dat ‘een ieder iets heeft’. (1 Korintiërs 14, hele hoofdstuk met de klemtoon op vers 26). Een actieve groep mensen dus. Wij hebben gemeend naar Grieks/Romeins model om een professional op een kansel of podium te plaatsen, maar die handeling maakte van de gelovigen een passief stelletje toehoorders die slechts bij het zingen van de psalmen in actie kwamen. Vele honderden jaren luisteren wij inmiddels toe. Juist door te participeren worden je talenten ontwikkeld, wordt je identiteit in Jesjoea gevormd en leer je geloven.

Paulus zegt: ‘Als ik zwak ben, ben ik machtig’. (2 Korintiërs 12:10). Op deze autoriteit doel ik. Niet in eigen kracht. We kennen onszelf. Maar als je in Hem wandelt, mag je de mantel van Zijn autoriteit omdoen. Als wachter is dat zelfs een voorwaarde. Als we Gods woorden proclameren, dan richten we ons tot de Almachtige, maar ook tot de vorsten en heersers in de hemelse gewesten. (Efeziërs 3:10) Zoals je kunt lezen in deze tekst uit Efeziërs is dat zelfs de opdracht voor de gemeente.

Aan de slag dus!

Hardop lezen met de mantel van Gods gezag om je schouders. Jouw woorden resoneren in de hemel en in de duistere krochten van de tegenstander. Satan zal zich, samen met zijn vunzige demonen, moeten onderwerpen aan de woorden Gods. Met het kleed van Jesjoea de Gezalfde om je schouders ben je inderdaad machtig! Wat is het van groot belang om een nieuwe generatie gelovigen toe te rusten tot zulke wachters. Dat is de manier om tot persoonlijke groei te komen. Jij bent aan zet. Neem je genoegen met een leven van dociel toeluisteren naar de zoveelste preek, of sta je op.

‘Ontwaak uit je slaap,
sta op uit de dood,
en de Messias zal over je stralen.’

Woorden door Paulus uitgesproken. Geen kinderachtige teksten. Wij zijn dikwijls zo voorzichtig. Terwijl de wereld in brand staat. We zijn in een geestelijke strijd verwikkeld. Je kunt niet aan de kant blijven staan, dan zul je onherroepelijk in slaap sukkelen onder de tonen van prachtige religieuze muziek. Het speelkwartier is echt voorbij. Dat geldt voor ‘gewone’ gemeenteleden, maar ook zeker voor het geestelijk leiderscorps.

Israël wordt struikelblok.

De politiek maakt zich o, zo druk over dat eigenzinnige landje Israël.

De volksvertegenwoordigers struikelen over elkaar. Tijdens mijn verblijf in Nederland zag ik toevallig een uitzending van Pauw & Witteman. CDA Minister van Staat Hans van den Broek deed zijn uiterste best zich te beheersen in het uiten van zijn ongefundeerde kritiek op Israël. Het kostte hem alle moeite om niet te gaan schelden. Hij kreeg het niet voor elkaar de interviewer recht aan te kijken in zijn ongeremde kritiek. De PVV-er Sietse Fritsma keek Hans rustig aan en pareerde diens antisemitische uitspraken eenvoudig.

Maar het blijft niet bij politiek. Ook religieuze leiders weten van wanten.

Niet ernstig gehinderd door kennis van de oude profeten spuien ze hun politiek correcte teksten. Humanisme is het toverwoord. ‘Was u maar koud of warm! Maar nu u lauw bent in plaats van warm of koud, zal Ik u uitspuwen.’ (Openbaring 3:14) God wordt dus een beetje misselijk van zo’n lauwe houding.(‘kotsen’ staat er in de grondtekst, maar dat maakt het wel heel rommelig, zal de vertaler gedacht hebben).

Israël zal niet alleen politiek, maar ook in de kerk voor grote opschudding gaan zorgen. Ik spoor je daarom aan om ernst te maken met Gods woord.

Het zal niet altijd makkelijk zijn om tegen de ‘correcte meerderheid’ op te boksen. Soms zal zelfs je voorganger of predikant tegenover je staan.

Wees sterk en moedig! Vraag of Hij je vult met Zijn Heilige Geest. Bid om de gave van onderscheid. Lees de profeten en ontdek Gods fantastische herstelplan met Israël. Ontdek dat we in een geestelijke strijd verwikkeld zijn. Het is de tegenstander van God slechts te doen om het geliefde volk van God te vernietigen en om het land Israël van de kaart te vegen. Dat alles om Gods schitterende ontknoping van de geschiedenis te dwarsbomen. Want wat de vijand ook zal proberen, hij zal niet kunnen verhinderen dat Jeshoea zal terugkeren op de Israëlische Olijfberg (Zacharia 14) en dat God zal wonen op de Sion. (Psalm 132:13,14) Uiteindelijk zullen alle volken optrekken naar deze berg Sion! (Jesaja 2:2-4). Wachters zoals jij en ik worden door Hem opgeroepen om onze posities in te nemen.

Ik wens je een heel gezegend 2010 en sluit af met de bekende woorden;

tot ziens op de muren van Jeruzalem, ook in 2010!

4 reacties op “Fluisteren en Prevelen

 1. 1
  Hugo Oortwijn zei: op 16 January 2010 om 00:55

  Lieve Bart en Joke,
  Wat heerlijke om te lezen dat jullie
  geen brave wachters zijn , maar vechters voor het Koninkrijk !!
  Gods onmisbare zegen toegewenst !!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Hans van Ede zei: op 3 January 2010 om 09:34

  Dank voor je woorden!!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  Cynthia zei: op 29 December 2009 om 23:32

  Leuke foto. Als ik nu ‘s ochtends m’n internet opstart is het eerste wat ik zie: Bart en Joke op de muur met de olijfberg op de achtergrond. Geweldig!!

  Jullie natuurlijk ook een heel gezegend 2010 gewenst.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 4
  Henk Vermeule zei: op 24 December 2009 om 20:40

  Amen! En dat roep ik luidkeels hierop. Wat een bevestiging om zo kort na de start van jullie roeping al zo veel vrucht te mogen zien. Ontroerend was het om de zaal in Harderwijk binnen te komen en te zien dat hij vol was! Dat kan alleen als God Zelf de leiding heeft en Zijn richting word gevolgd. Wel wat anders dan wat ik meekreeg vanuit mijn pinksterachtergrond:Jarenlang ploeteren, wikken en wegen en dan de onderneming ”Onverrichte zaken”teruggeven. Niet wetend dat de wolk terug is boven Jeruzalem, er vruchtensap uit de edele olijf nodig is en er geen opwekking komt los van onze oudste broer Israël..Een mantel van gezag! Ik doe daar bij de schoenen en een ring om onze vingers. Drie zaken die de “verloren gewaande zoon”kreeg toen hij thuiskwam.
  Schoenen spreken voor mij van een verbond Ruth 4:7 , maar ook van bereidvaardigheid Efeze6:15
  En een ring:Eindelijk, Israël IS de bruid!
  Men noemt je niet langer Verlatene en je land niet langer Troosteloos oord, maar je zult heten Mijn verlangen en je land Mijn bruid. Want de HEER verlangt naar jou en je land wordt ten huwelijk genomen. Heerlijk om daar deelgenoot van te zijn, Ná het thuiskomen!

  Voor iedere wachter een bekende, Jesaja 62:4
  Joke en Bart, en alle anderen:Tot gauw op de muren!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>