De Hurva synagogeDe Hurva synagoge

Onrust in Jerusalem

Gepubliceerd Sunday, 14 March, 2010 in Weblogs · Weblogs Bart 5 Comments

Jerusalem, 14 maart 2010. Het is eigenlijk al weken onrustig in de stad. Palestijnse onruststokers gooien stenen naar biddende Joden bij de Klaagmuur en zorgen al wekenlang voor opstootjes. Ook vandaag was het weer raak.

De Palestijnse Authoriteit roept haar Palestijnse onderdanen op ‘om het Tempelplein te verdedigen tegen Joodse agressie’. De Joden zouden het Tempelplein willen bestormen om de tempel herbouwen…Je voelt het al, er is helemaal geen sprake van Joodse agressie. Integendeel, de Joden vieren feest! De eeuwenoude Hurva synagoge, pronkend in het hartje van de Joodse wijk is herbouwd en wordt morgenavond feestelijk ingewijd. Deze synagoge werd gedurende de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948, toen vijf Arabische legers het piepjonge Israël binnenvielen om de Joden ‘even’ de Middellandse Zee in te drijven, totaal verwoest door de Jordaanse Arabische strijders. Alleen al in het Oude Joodse centrum van Jeruzalem werden zo’n 56 synagogen door Arabieren met de grond gelijk gemaakt. De Hurva synagoge (betekenis “Ruïne”) was wel de meest belangrijke van al die Godshuizen. Nu wordt feest gevierd!

In plaats dat de Palestijnse Authoriteit alsnog haar excuses aanbiedt voor de schandalige vernietiging van zoveel synagogen, brult ze dat de herbouw van deze prachtige synagoge een ‘grote bedreiging’ voor de Palestijnen zou zijn.

De Palestijnse leiders gebruiken woorden als ‘provocatie’ en ‘de Joden spelen met vuur.’ Wat een ophef! De westerse wereld kijkt toe en doet er het zwijgen toe.

Ook onze Amerikaanse vrienden gingen deze week weer eens uit hun dak. Er zijn plannen om 1600 huizen te bouwen in Oost-Jeruzalem. Deze mededeling werd gedaan tijdens de aanwezigheid van de Amerikaanse vice- president Biden. De beste man wist niet waar hij het zoeken moest. Woedend reageerde hij. Toen Staatssecretaris Hillary Clinton van deze Israëlische bouwplannen hoorde, sprong ze bijna uit haar vel. Woedend belde ze Netanyahu op en probeerde hem duidelijk te maken dat ze niet gediend was van zulke Joodse streken. Woorden als ‘insult’ (belediging’) en ‘ondermijning van het vredesproces’ slingerde ze over de lijn. Waar bemoeit de Amerikaanse dame zich mee. Israël dopt haar eigen boontjes.

Jeruzalem, hoofdstad van Israël.

Jeruzalem is de ondeelbare, eeuwige hoofdstad van Israël. Dat was 3000 jaar geleden zo, en dat zal eeuwig zo blijven. Niet omdat de Joden dat bedacht hebben, maar omdat God Zelf dat heeft bepaald.

Daar zit de frictie. De machthebbers buigen niet voor Gods verordeningen. Israël is het beloofde land. Door God aan het Joodse volk gegeven: ’Toen de Allerhoogste land toewees aan elk volk en de mensen ieder hun deel gaf, bepaalde Hij de grenzen voor alle volken naar het aantal nazaten van Israël, want voor de HEER gold dat volk als het Zijne, Jakob was het deel dat Hij zichzelf toemat.’(Deuteronomium 32:8,9)

Israël is het enige land dat God voor Zichzelf uitkoos… en kijk wat er gebeurt; de hele gemeenschap van volken valt juist over deze Godskeuze heen. Jeruzalem werd nooit tot hoofdstad uitgeroepen door vreemde overheersers. Geen enkele veroveraar was werkelijk geïnteresseerd in die woestijnstad. Of je zou de christelijke Kruisvaarders kunnen noemen. Maar dat is van een heel andere orde. Jeruzalem was en is de eeuwige hoofdstad van de Joden.

Zelfs toen de Jordaniërs Jeruzalem bezetten in de Onafhankelijkheidsoorlog kwam er geen verzoek van de Palestijnen om het oostelijk gedeelte van Jeruzalem aan hen over te dragen. Nee, het Palestijns gedonder om Jeruzalem begon pas toen de Israëlische legers Jeruzalem in 1967 terugveroverden tijdens de Zesdaagse oorlog. Toen kwamen de Palestijnse poppetjes aan het dansen.

Christelijke onwetendheid.

De Bijbel staat werkelijk boordevol teksten over het komende herstel van de staat Israël, de terugkeer van de Joden naar hun huis, over Jeruzalem, en Samaria en Judea (zgn. ‘westbank’). Israël is Gods land, geschonken aan het Joodse volk. Tot m’n stomme verbazing zijn het niet alleen de seculiere regeringen die zich tegen Israël verzetten, maar drijven grote christelijke gemeenschappen mee op deze anti-Joodse modderstroom. Massa’s christenen trappen in Satans humanistische val.

Onze eigen Nederlandse PKN bestaat het om een politiek-correcte brief aan de Israëlische ambassadeur te schrijven. Ze gebruiken dezelfde humanistische argumenten die seculiere organisaties hanteren. Geen greintje bijbels inzicht. Geen zoutend zout, geen lichtvlammetje dat schijnt in de duisternis van hun denken. Als verstandige vrienden van Job proberen ze de Joden ervan te overtuigen dat ze het alweer fout doen…Ze etaleren het geestelijk inzicht van een struisvogel. Kop in’t hete woestijnzand. Geachte heren, lees uw klassieken. Gods Woord staat werkelijk boordevol profetisch relevante teksten, handelend over deze tijd. Dat de ‘wereld’ onkundig oordeelt, vooruit….maar de kerk! Je zult maar in de schoenen van het geestelijk leiderschap staan.

Conferentie Bijbel College in Bethlehem.

Op dit moment is in Bethlehem een conferentie gaande met de titel: ‘Christ at the checkpoint’. Aardige titel. Hoe bedoel je insinuerend?

Wordt Jeshua als een empatische welzijnswerker geportretteerd? Het zal me benieuwen. Zullen daar, in het ‘Palestijnse’ Bethlehem westerse profeten opstaan die de geachte deelnemers onmiskenbaar, en zonder reserve wijzen op de profetieën die het herstel van Israël en de terugkeer van het Joode volk voorzeggen? Profetieën die verhalen van Gods eeuwige trouw aan Israël?

Er is zelfs een Nederlandse geestelijk leider uitgenodigd. Zal de broeder gaan staan en de onverbrekelijke relatie tussen de God van Abraham, Isaak en Jakob met Israël bevestigen? Zal hij de christen Palestijnen erop wijzen dat zij geënt zijn op de edele olijfboom Israël? (Rom.11) Zal hij beklemtonen dat Jeshua een Jood is? Dat christen Palestijnen de Joden zullen zegenen en zich onderwerpen aan het Joods gezag? Dat de vervangingsleer een Rooms-christelijke miskleun is? Dat er slechts van verzoening sprake kan zijn als de Joodse identiteit, het uitverkoren volk van God, onvoorwaardelijk erkend wordt? Israël, de dienstknecht van God. (Jes.41:8) Zal hij plaatsvervangend uitroepen: Schaamte bedekt mijn gezicht!? Ik kan niet wachten.

Israël zal haar eigen koers uitzetten.

Hoe luid de Verenigde Naties ook roepen, hoe boos de Amerikanen ook mogen worden, hoe geïriteerd Europa ook zal reageren, hoe onwetend Jobs PKN vrienden driftig hun briefjes zullen schrijven, God gaat onverstoorbaar door met Zijn meesterplan. Hij is opgestaan om zich over Israël te ontfermen. (Psalm 102:14) Israël zal worden opgebouwd. Haar vijanden zullen worden verslagen. Hoe krachtig de dreiging ook toeneemt.

Keer je tot God. Bid om openbaring! God roept wachters die juist in deze roerige tijden opstaan om voor Israël in de bres te staan. Mensen met lef en geestelijk inzicht. De heilige rest. Zij zullen het verschil gaan maken.

Leiders, verschuil je niet langer, kom tevoorschijn. Zwijg niet langer over Sion en Jeruzalem in jullie toespraken. Toon lef!

Tot ziens op de muren van Jeruzalem.

5 reacties op “Onrust in Jerusalem

 1. 1
  mieke van dijk zei: op 21 April 2010 om 04:38

  Hij is een Waarmaker van al Zijn beloften.
  Hij is een waarmaker van ieder woord.
  Hij gaat doen alles wat Hij heeft gesproken.
  Vertel het zodat iedereen het hoort.

  Mieke van Dijk

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Chrystl zei: op 17 March 2010 om 03:22

  Het is duidelijk dat het niet uitmaakt of je theologie heb gestudeerd. Getoetst worden op geloofsbrieven heeft namelijk alles te maken met je hart. Of je met overgave van je hart Zijn wil wilt doen. Dat kan spannend worden.
  Ik weet niet of Van der Plas naar de conferentie komt. Maar, als hij het is, vrees ik dat de PKN nog duidelijker zal worden getoetst hierin, dan dat nu het geval is.

  Baruch haba beSjem Adonai. Halleluja!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  Femke zei: op 15 March 2010 om 09:43

  Goed stuk Bart, dat is duidelijke taal. We kunnen er niet langer om heen!

  liefs!
  Femke

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 4
  angela zei: op 15 March 2010 om 03:20

  Ik weet niet wie er op deze conferentie komen. Maar ik weet wel dat er in Bethlehem een arabische christen voorganger zit met een grote liefde voor Gods woord en Zijn volk. Ds Naim Khoury reist in Nederland rond om hier te vertellen hoe belangrijk gebed en Israel is in Gods ogen. In dat “”Palestijnse”” Bethlehem hebben deze mensen het niet makkelijk , maar God is om hen heen.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 5

   Je hebt gelijk, Angela, Ds.Naim Khoury is een licht in de duisternis. Hij loopt dan ook voortdurend gevaar. Een Arabische voorganger uit Bethlehem met onvoorwaardelijke liefde voor Israël die de vervangingsleer vierkant afwijst.

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>