Wachters gezocht

Gepubliceerd Monday, 24 May, 2010 in Weblogs · Weblogs Bart 2 Comments

Zaterdag, 22 mei 2010. Vier jaar geleden beklommen we voor de eerste keer de hoge wenteltrap die naar de muur van Jeruzalem leidt. Samen met Joke en Gijsbert Spijker, (Gijsbert, die mij de eerste drie maanden van dit wachtersavontuur vergezelde).

Ik vond het spannend. Twee jaar voorafgaand aan dit moment had God me bij de kraag gepakt, en nu was het moment van de waarheid aangebroken. Zou het wachtersavontuur bevestigd worden, of zou ik na veertien dagen gillend naar huis terugkeren? Ik zie het nog voor me, hoe ik onwennig om me heen keek. ‘Ik hoop dat niemand ons ziet of hoort’.

Met die onwennigheid was het snel gedaan. Al vanaf het prilste begin hadden we in de gaten dat deze wachterswandelingen pasten in Gods plan voor dit seizoen. Deze eindtijd.

Medewandelaars.

Het duurde niet zo heel lang, of de eerste nieuwsgierige medewandelaars meldden zich aan. ‘Mogen wij ook eens met jullie meewandelen?’ Wij vonden het prima. Nu vier jaar later zijn de muurproclamaties niet meer weg te denken. Vele duizenden wandelaars liepen met ons mee. Uit Nederland, maar ook uit Duitsland komt een steeds grotere stroom wachters naar de muren. Het gerucht verspreidt zich snel.

Iedere dag beklimmen wachters de muren van de hoofdstad van Israël.

Iedere dag herinneren we God aan zijn beloften voor Israël. We gunnen onszelf en Hem geen rust. (Jesaja 62) We hebben zelfs het idee dat er in ons land aarzelend een voorzichtige beweging op gang komt van gelovigen die zich steeds krachtiger achter Israël gaat opstellen. Gelovigen die moed tonen en onvoorwaardelijk voor Israël in de bres springen.

We ontvangen steeds meer berichten van gemeenten en kerken die zich meer gaan richten op Gods plan met Israël. We krijgen steeds meer uitnodigingen om te komen spreken. Overigens gaan we graag op deze uitnodigingen in. (Neem voor spreekbeurten contact op met Ton Nennie: tonnennie@neverbesilent.org)

Er is sprake van grote onwetendheid bij de gemiddelde gelovige en leider. De kennisachterstand is enorm. De meeste voorgangers en predikanten hebben zelf geen idee wat ze met Israël aanmoeten. Laatst hoorde ik dat een voorganger Israël als interessant thema wilde behandelen. Een klein glimlachje kan ik dan niet verbergen. Israël als ‘thema’. De brave man toont daarmee aan dat hij werkelijk geen idee heeft van de fundamentele rol die Israël vervult op deze aarde. Israël kun je niet ‘behandelen’ als ‘thema’.In de Bijbel zul je ontdekken dat niet Israël een thema is, maar wij…gelovigen uit de heidenen. De hele Bijbel draait immers om Israël en haar Messias Jeshua. Als het in Gods woord handelt over niet-Joden, dan is dat bijna altijd in relatie tot Israël. Kortom, we zullen onze houding t.o.v. Israël serieus moeten herzien.

Israël kun je niet in de marge van de gemeente wegzetten en als thema beschouwen. Die tijd ligt inmiddels achter ons! God is opgestaan om zich over Sion te ontfermen. Israël bevindt zich in het brandpunt van Gods bemoeienis met deze aarde. De politieke, maatschappelijke, geestelijke en culturele ontwikkelingen op deze wereld, maar ook binnen de gemeente, draaien om Israël! Alle pijlen van deze wereld staan gericht op Jeruzalem. Alle ogen van de media wijken niet van deze navel van de aarde.

Voor veel gemeenteleiders geldt Israël vooral als een lastig opstakel binnen hun gemeente. Waren ze net zo fijn bezig met de Alfacursus, komt er plotseling zo’n lastige vraag over de betekenis van Israël…In de genoemde Alfacursus zul je tevergeefs naar die betekenis zoeken. Terwijl deze cursus het stempel ‘fundamentencursus’ draagt. Daar klopt iets niet. Op theologische academie’s en Bijbelscholen wordt nauwelijks gedoceerd over de Joodse wortels van ons geloof in de Jood Jeshua, en zijn Vader, de God van Abraham, Isaak en Jakob, (drie Israeli’s). Eeuwenlang werd de gemeente met een wijde boog om Israël heen geleid. Waarheen?

Vandaag ontspringt een nieuwe, heilige nieuwsgierigheid naar de werkelijke oorsprong van het evangelie. Jeshua zegt natuurlijk niet voor niets: ‘De redding komt van de Joden’. (Johannes 4:22) Joden, meervoud dus.

We hebben een eeuwenlange achterstand opgelopen. Die moeten we snel zien in te halen. Ik schreef al eerder dat de kudde de herders dreigt in te halen. Bij de gelovigen is sprake van een heilige nieuwsgierigheid waar juist de herders nerveus heen en weer drentelen. Waarheen leidt de herder de schapen? Inderdaad, de grazige weiden liggen in Israël. Je kunt er niet omheen. De kudde heeft genoeg van die platgetrapte kale grasmat.

Steeds meer gelovigen melden zich bij de Jaffa poort in Jeruzalem.

Dikwijls keren ze vol passie en vol vuur terug naar hun plaatselijke gemeente. Ze hebben een ontmoeting met de God van Israël gehad. Ze voelen zich thuis in Jeruzalem. Velen willen niet meer terugkeren naar huis. Heimwee naar Sion vervult hun hart.

Luidkeels proclameerden zij Gods beloften voor Israël van de muren van Jeruzalem. Nu moeten ze het weer doen met die ene Israëlzondag per jaar.

Of helemaal geen Israël.

De stroom Israëlgangers zal alleen maar aanzwellen. Alleen in deze maand mei liepen al zo’n 600 mensen met ons mee.

Wachters nodig.

Als ik eerlijk ben ontwikkelen de muurwandelingen zich onstuimiger dan ik ooit verwacht had. En God glimlacht; ‘Eindelijk… zonen en dochters die om Jeruzalems wil niet langer zwijgen, mijn kinderen die Mij herinneren aan mijn beloften en Mij houden aan mijn Woord…’ Lijkt Hij te verzuchten.

Meerdere dagen liepen we met meer dan honderd wachters over de muren.

Je begrijpt het al. Ons gebed is steeds krachtiger; ‘Vader, zend meer wachters die anderen kunnen leiden. Wachters die uw Woord kennen en in uw authoriteit hun positie kunnen innemen aan dit front in Jeruzalem.’

We hebben hulp nodig. Wachters die verschillende talen spreken, wachters die zichzelf, en Hem geen rust meer gunnen. Waar worden wachters opgeleid? Helaas, niet op de Bijbelschool. God Zelf leidt hen op. Wachters kennen dikwijls al jarenlang die stille roep. Dit is de tijd dat ze door de Vader naar voren worden geroepen. Dikwijls zullen wachters als echtpaar opereren. Door fysieke en andere (geestelijke) omstandigheden zal de leiding op de muren van Jeruzalem, in handen van mannen liggen. Vrouwen vervullen dikwijls een geweldige rol in Gods Koninkrijk, maar juist op de fysieke muren van Jeruzalem klinkt de roep naar mannenbroeders cq. echtparen.

Wie weet dat jij een wachter bent. Roep het uit naar je Heer. Kom naar Israël, wandel eens een week mee en onderzoek of Hij jou, jullie roept om als wachter jezelf en Hem geen rust te gunnen.

Tot ziens op de muren van Jeruzalem.

2 reacties op “Wachters gezocht

 1. 1
  jaap zei: op 2 August 2010 om 10:24

  Wellicht zal de Genade van Christus zal ons doen zenden.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  GERARD ZWINKELS zei: op 27 July 2010 om 10:48

  LEEF MET JULLIE MEE SHALOM

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>