De Portugese en de Grote Synagoge te Amsterdam. FOTO: Joods Historisch Museum (jhm.nl)De Portugese en de Grote Synagoge te Amsterdam. FOTO: Joods Historisch Museum (jhm.nl)

Gedoogregering pro Israel?

Gepubliceerd Thursday, 5 August, 2010 in Weblogs · Weblogs Bart 10 Comments

De sprong van de muren van Jeruzalem naar de regenwouden van Ermelo is een grote. Elke drie maanden zijn Joke en ik genoodzaakt om Israël te verlaten. Als niet-Joodse wachters is het niet zo eenvoudig om een verblijfsvisum te bemachtigen.
We zeuren niet. Na drie maanden intensieve dagelijkse wachterswandelingen zijn we wel toe aan een pauze. We genieten volop van het o, zo groene en frisse Nederland.

We vallen, politiek gezien, met onze neus in de boter; de linkse politieke partijen speelden hoog spel door de rechtse variant te laten bestuderen door informateur Ruud Lubbers. Ze kijken sip nu de VVD, CDA en de PVV van Wilders er in lijken te slagen een minderheidskabinet te construeren. Voor meneer Job Cohen van de PvdA lijken de druiven wel heel zuur. Als oud burgemeester van Amsterdam dacht hij de ‘koning’ van Nederland te worden. Nu zit hij zijn tijd uit als oppositieleider in een bankje van de Tweede Kamer. Ach, er kan nog van alles gebeuren.

Waarom deze inleiding over de Nederlandse politiek? De komende regeringscoalitie heeft grote betekenis voor de relatie tussen Nederland en Israël. Nederland is een van huis uit goede en betrouwbare vriend van Israël. We onderhouden een eeuwenoude vriendschapsrelatie met het Joodse volk. Nederland opende eeuwen geleden haar poorten toen de Sefardische Joden uit Spanje en Portugal gegooid werden. Spaanse Joden financierden onze beroemde handelstochten naar de Caraïben en het Verre Oosten.

De Portugese Synagoge in Amsterdam is nog een stille getuige van deze goede relatie. Tijdens de belangrijke Zesdaagse- en Jom Kipoeroorlog in 1967 en 1973 kon Israël een beroep doen op Nederlandse steun. De voorspoed in ons land staat in directe verhouding tot onze vriendschappelijke houding t.o.v. Israël. (‘Wie Israël zegent, wordt gezegend…’ Genesis 12:3)

Toenemende kritiek

De laatste jaren neemt de kritiek op Israël echter toe. Vanuit alle hoeken en gaten, ook vanuit religieuze, wordt steeds heftiger met ons Hollandse vingertje richting Israël gewezen. Nederland voegt zich bij de toenemende stroom politiek correcte volken die zich tegenover Israël opstellen. Formeel bevestigen we onze ‘onverbreekbare vriendschap’ maar ondertussen zetten we Israël klem. Dat kan niet zonder gevolgen blijven. Zoals de ‘vrienden’ van Job hun kritiek bleven spuien en ten slotte aan het kortste eind trokken, zo zal dat ook gelden voor ons eigen land.

Mocht er een rechts ‘gedoog’kabinet geformeerd worden, dan zal deze oude vriendschapsband met Israël nog even voortduren. Zowel CDA, VVD en PVV onderhouden persoonlijke vriendschapsbanden met Israël.

Hoewel zo’n regering er wat onnatuurlijk en gekunsteld uitziet, zou zo’n formatie een zegen voor ons land kunnen betekenen. Dat lijkt een vreemde conclusie, toch is een Israëlvriendelijke regering goed voor Nederland. God verbindt zijn zegen aan verklaarde vriendschap met Israël. Het is niet alleen een Bijbelse belofte, de geschiedenis toont dit onmiskenbaar aan.

Hoe anders zal dit zijn als Nederland geregeerd gaat worden door een links kabinet.
De relatie met Israël zal worden heroverwogen. Kritiek zal ongeremd, eenzijdig en anti-Joods zijn. Eeuwenlange vriendschap zal in de waagschaal gesteld worden.
Nederland speelt met vuur. Wie Israël aanraakt, raakt Zijn (Gods) oogappel aan. (Zacharia 2:8) Onze oogappel is de meest gevoelige plek van ons lichaam. God laat geen twijfel bestaan over de ernst van deze zaak. Je raakt Israël niet ongestraft aan. (Obadja 1:15)

Maak niet de fout door dergelijke teksten te geringschatten. We kunnen deze woorden wel achteloos terzijde schuiven, maar daarmee kalmeer je Gods woede niet. Juist nu we spannende dagen tegemoet gaan zal het er om spannen. Israël komt steeds meer in een isolement te verkeren. Ook de kerk schroomt dikwijls niet om als ‘vrienden van Job’ Israël op haar nummer te zetten.

Je moet lef tonen om het publiekelijk voor Israël op te nemen. Veel geestelijk leiders hebben niet de moed om zich onvoorwaardelijk voor Israël uit te spreken; ‘je krijgt er maar gedoe van’, of ‘Israël ligt gevoelig in onze gemeente’, is de voorspelbare reactie.

Er komt reuring

‘Reuring’, eerlijk gezegd kende ik dat woord niet. Tegenwoordig hoor ik het steeds vaker. Reuring wordt gebruikt voor ‘beweging’, ‘opschudding’, ‘gedoe ‘, ‘drukte’.

Reuring rijmt op scheuring. Zal wel toevallig zijn. Toch verheug ik me over de toenemende reuring in de kerk. Steeds meer gemeente- en kerkgangers verzetten zich tegen het doodzwijgen van Israël in hun gemeente. We merken dat veel trouwe gelovigen na een aantal wandelingen over de muren van Jeruzalem ontwaken.

Opeens realiseren ze zich dat ze nauwelijks op de hoogte zijn betreffende Gods geweldige beloften voor Israël. Een heilige verontwaardiging ontspringt in hun ziel.
‘Hoe kan het, dat ik dit nog nooit eerder gehoord heb?’ krijgen we bijna dagelijks te horen. Wat kan ik anders doen dan hen verwijzen naar hun voorganger of predikant?

De Bijbel staat bol van Gods beloften voor Israël. In feite is Israël vandaag de locatie bij uitstek waar Gods handelen zichtbaar en tastbaar is. Profetieën worden voor je ogen vervuld. Zelfs de negatieve profetieën die voorzeggen dat Israël opnieuw alleen komt te staan en de woorden die voorzeggen dat alle landen zich aan ‘de zware steen’ Jeruzalem zullen vertillen worden voor onze ogen werkelijkheid.

Wachters gevraagd

Dit is het seizoen bij uitstek dat wachters naar Israël zullen trekken om de opdracht uit Jesaja 62 te beantwoorden; ‘Om Sions, en Jeruzalems wil niet langer zwijgen.’
Op de muren van Jeruzalem vallen kerkmuren om. Wachters uit alle kerkelijke geledingen zullen tevoorschijn komen. Zij zullen er niet langer het zwijgen toe doen. Kom tevoorschijn! Roep ik hen toe.

Het was zo bemoedigend om te bemerken dat tijdens onze afwezigheid in de maand Juli, de wandelingen gewoon voortgezet werden. Wachters wachtten op het pleintje voor de Jaffa Poort en beklommen de muren. Ik ontving prachtige emailberichten.
Inmiddels wandelen Ton en Tineke Nennie de muren ieder dag.

Joke en ik genieten nog even van de Nederlandse groene frisheid. Vanaf 1 september zullen we onze posities weer innemen. Goede zomer en tot ziens op de muren van Jeruzalem.

Groepen

We stellen vast dat steeds meer groepen ons met een bezoek vereren. Natuurlijk is het goed dat veel mensen kennis maken met ons wachtersavontuur op de muur.

Toch moeten we paal en perk stellen aan het bezoek van groepen. We merken steeds vaker dat we onze wachtersopdracht niet naar behoren vervullen als een groep, of meerdere groepen meewandelen. Op sommige dagen liepen we met meer dan 100 mensen over de muur. Ik verzand in een rol van een soort ‘religieuze gids’. Leg uit wat ik doe en wijs de groepsleden op het belang van het ontwaken van de kerk. Verreweg de meeste groepsleden zouden het niet in hun hoofd halen om privé met ons mee te proclameren. Dat is heel begrijpelijk. De muurwandeling stond nu eenmaal in het reisprogramma.

Voortaan zullen we dus terughoudend zijn t.a.v. groepen. We zullen benadrukken dat het een individuele keus moet zijn om mee te wandelen en te proclameren. De muurwandeling moet niet als een interessant programmaonderdeel worden ingepland.

Natuurlijk stimuleren we de wandeling over de muren, maar dan onder leiding van de groepsleider.

Als jij van plan bent om een groepsreis te organiseren naar Israël, houd dan rekening met deze afspraak.

10 reacties op “Gedoogregering pro Israel?

 1. 1
  Frans de Vries zei: op 21 September 2010 om 15:46

  Ondersteuning van Israël in gebed en daad is één van de speerpunten van onze Pinkster Gemeente Benidorm te Spanje.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 2

   Beste Frans,
   Dat is een goed bericht uit het verre Spanje. Wie weet waait het over naar Nederland?
   Het zou dè speerpunt van iedere gemeente mogen zijn, wat mij betreft.

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 3
  A.A. van den Berg zei: op 19 September 2010 om 07:13

  Ik heb zojuist het gesprek gehoord met Dries van Agt, die vertelde dat hij eigenlijk een bekering had ondergaan nadat hij in Israel en omgeving de moordpartijen had geZien van de Isr. Hij moet het oude testament nog eens goed doorleZen en in het bijzonder stilstaan bij de tekst in Jesaja waar staat dat God met het land gehuwd is en dat er dus geen ruil van land voor vrede kan worden gedaan. Wie Isr. aanraakt raakt ook Gods oogappel aan. Maar…. Isr.moet wel wat voorzichtiger zijn en in de wetenschap dat de Heer God achter Isr. staat all beslissingen wel biddend doen, met steun van de christenen in het buitenland.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 4
  Nel Meeuws zei: op 18 September 2010 om 23:08

  Beste Joke en Bart
  Ja, ook ik ben in het voorjaar 3x met jullie over de muur geweest. Het was geweldig!
  Vorig jaar hadden wij al een toeristische wandeling en dit jaar dus bewuste wandelingen.
  Volgend jaar willen we een echte Jeruzalem- vakantie plannen en zo dus heel wat vaker meelopen.
  Gods zegen!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 5
  Ruben zei: op 21 August 2010 om 14:38

  We zijn weer paar keer meegweest, erg aangeraakt, en erg krachtig. Fijn jullie te ontmoeten. Bart, jou gemist, maar b.l.e.w. komt er nog een kans. Sjalom

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 5. 6
  HENK sPOELMAN zei: op 9 August 2010 om 02:22

  Ik ben niet zo goed in de Bijbel thuis als jullie, ik probeer naast het Oude testament ook het nieuwe Testament te lezen. Ik kan echter nergens in de Bijbel vinden waar staat geschreven dat mensen vernederd mogen worden; ik kan nergens vinden na lezen van het NT dat wij in vijandschap moeten leven. Ik lees nergens dat een land internationale wetgeving mag negeren.
  Zo zijn er nog veel meer ongerechtigheden. Kijk niet met een roze bril naar Israel, maar met openogen.

  vriendelijke groet,
  Henk Spoelman.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 6. 7
  Irene & Albert Pull ter Gunne zei: op 7 August 2010 om 18:15

  Wekelijks zeggen we tegen elkaar, kom we gaan terug naar Jeruzalem, maar inmiddels hoogzwanger, laat dat nog eventjes op zich wachten. In Ermelo is alles inderdaad vast groen en fris. Geniet van alles wat jullie normaal zo moeten missen en mis het anders zo normale!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 7. 8
  Bep & Jakob-Gerard Duijker zei: op 6 August 2010 om 02:05

  Shalom vrienden,
  Wij begrijpen jullie moeilijkheden ten aanzien van; “met groepen wandelen”.

  Overdenk eens een kort boekje te schrijven, boekje is al een te goot woord, een brochure, een handleiding voor wachters op de muur, zou nog beter zijn.

  Als groepen zich aanmelden, kan je ze de “handleiding voor wachters” in de handen stoppen. Dan kan “ieder zijns weegs” gaan!

  Dit is zomaar een idee, event. wil ik dit samen met jullie wel verder uitwerken!

  G’ds Zegen en tot ziens. In oktober zijn we in Jeruzalem en doen we weer mee!

  Shalom, shalom!!!
  een vriendelijke groet van
  Bep & Gerard
  we zijn momenteel in Voorthuizen.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 9
   F. Dijkstra zei: op 5 February 2012 om 00:38

   Bep en Gerard, misschien is het boekje “Alijah en Bijbelse profetie” uitgegeven door Stichting Ebenezer iets voor jullie, een boekje van 12 pagina’s boordevol profetieën. In het Nederlands en het is gratis!

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 8. 10
  Cors en Regina zei: op 5 August 2010 om 14:59

  Ja, jullie zijn wachters op de muren van Jerusalem, om daar de EEUWIGE aan Zijn beloften te herinneren.
  We wensen jullie goede dagen, je zult er zeker aan toe zijn.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>