Burengerucht

Gepubliceerd Sunday, 30 January, 2011 in Weblogs · Weblogs Bart 11 Comments

Jeruzalem, 30 januari 2011 Eindelijk, vanochtend is het beginnen te regenen. Nat pak op de muren. We verwelkomen deze regen met een zucht van grote opluchting. Ik weet hoe gek dat klinkt in Nederlandse oren. De regen zal de komende twee weken waarschijnlijk behoorlijk doorzetten. Het land smacht er naar.

Bij de buren heerst een grote chaos. Libanon, Tunesië, Jemen, Jordanië, Soedan, Egypte, in de Arabische wereld is het heel onrustig. Alsof een onzichtbare regisseur zijn pionnen stuurt en dirigeert. Wonderlijk genoeg worden de massale protesten in het vrije westen benoemd als ‘democratische hervormingen’ binnen de Arabische, islamitische wereld.

Dat geeft maar weer eens aan hoe naïef wij, democraten kunnen zijn. Democratie en islam gaan niet door één deur. Integendeel, ze zijn elkaars aartsvijanden. Een fundamentele karaktertrek van de islam is dat het een collectieve religie is. In gewoon Nederlands: je doet wat er van bovenaf gedicteerd wordt. Of die instructies nu via de schelle luidsprekers van de plaatselijke moskeeën klinken of worden doorgegeven via TV of de geschreven media, dat doet er niet toe, als ze maar worden opgevolgd. Tegengeluiden worden de kop in gedrukt. Zonder pardon. Geen praatgroepen die er nog eens rustig en constructief over willen discussieren. Nee, democratie zou juist de collectieve moslimdroom uit elkaar doen spatten. Dat moeten we niet hebben. Moslims maken overigens dankbaar gebruik van de
democratische vrijheden in ons onvolprezen vrije westen. Het islamitische paard van Troje wordt geduldig ons democratische westen ingedragen. We kunnen het paard zelfs van dichtbij bekijken en aanraken. Kom maar binnen met je knecht.

De islamitische strijd zal zich ook in onze contreien verder gaan ontwikkelen. Het vrije, democratische westen wordt als Dar al Harb (Huis van Oorlog) gezien. We hebben daar overigens niet om gevraagd, het is een eenzijdige oorlogsverklaring. Maar voordat de moslim broeders hier werkelijk kunnen huishouden, moet eerst in hun eigen Dar al Islam (Huis van Vrede) orde op zaken gesteld worden. Ten slotte zal de hele wereld eraan moeten geloven. De Sjaria (islamitische wetgeving) wordt de norm. Via geestelijke strijd (Jihad) moet dit doel bereikt gaan worden.

Ach, het zal zo’n vaart niet lopen, zul je denken. Misschien heb je gelijk, maar de geschiedenis zal je dat gelijk zeker niet gunnen. Ook in de dertiger jaren was gelatenheid de algemene reactie op de opkomst van Hitlers naziregime. Dat hebben we geweten.

Vandaag is Egypte aan de beurt. Moebarak heeft zijn langste tijd gehad. Opnieuw wordt geroepen om ‘economische en maatschappelijke hervormingen.’ Dat gaat erin als koek. Wie kan daar immers op tegen zijn?
Egypte is een belangrijke islamitische ‘vriend’ van Israël. Dat wil zeggen, de Egyptische bevolking koestert geen vriendschappelijke gevoelens voor hun Joodse buur, maar politiek gezien is er sprake van rust. Jordanië is de andere buur met wie Israël niet in oorlog leeft. Israël volgt de ontwikkelingen natuurlijk op de voet. Israël laat zich geen zand in de ogen strooien. Die weten heel goed dat er een groot gevaar loert. Die weten dat democratische vernieuwingen in een islamitisch land tot chaos leiden. De Moslim ‘Broederschap’ staat te popelen om de touwtjes in handen te krijgen. Deze Broederschap heeft zich al vele malen vijandig uitgelaten over Israël. Een machtswisseling in Egypte lijkt zodoende niet veel goeds te beloven voor Israël.

De democratische ontwikkelingen in de ‘Strook van Gaza’ liggen Israël nog zwaar op de maag. ‘Democratische verkiezingen’ tilden de terreurorganisatie Hamas in het pluche van de macht. ‘Onschuldige’ burgers kozen willens en wetens voor deze islamitische terroristenkliek. De vernietiging van de Joodse staat Israël prijkt prominent bovenaan hun verlanglijstje. Zo onschuldig zijn burgers-met-stemrecht dus ook weer niet.

De werkelijke macht die achter al deze onrust schuilt is een geestelijke macht van terreur. De macht van islam. De tegenspeler van de God van Abraham, Isaak en Jakob.
Tijdens de oorlog tegen Hezbollah in Libanon (2006) sprak hun leider Hassan Nasrallah tijdens een TV interview: ‘Wij zullen dit conflict met Israël ongetwijfeld winnen, want wij voeren een geestelijke oorlog.’ Hassan is zich bewust van de werkelijke aard van de oorlog die woedt tussen Israël en de Arabische, islamitische wereld. Het is een geestelijke oorlog.

Mijn gedachten gaan naar Psalm 83. Je leest dat de omringende (moslim)landen een complot smeden en samen spannen tegen ‘Uw lieveling’ (Israël). Dan volgt een lijst met landen die overeen komt met de vijandige volken die vandaag Israël omringen. Het heeft er alle schijn van dat de onrust die zich op het ogenblik over de Arabische landen uitspreidt, uiteindelijk zal leiden tot radicalisering. Alle woede en haat zal zich richten tegen de aartsvijand van deze moslimlanden: Israël. In vers 5 lees je: ‘…zij zeggen: "Kom wij verdelgen dit volk, Israëls naam zal niet meer worden genoemd."’

Juist nu is het van het grootste belang dat wij, gelovigen, ons realiseren wat er op dit moment gaande is. Inderdaad, een onzichtbare hand schuift de pionnen op haar plaats. De stukken worden op het schaakbord gezet. Het eindspel staat op het punt te beginnen. Uiteindelijk zal de islamitische wereld zich als één man keren tegen één vijand: Israël en het Joodse volk.

De seculiere massa mist dit inzicht. Dat is logisch, om geestelijk inzicht te verkrijgen in deze dynamische ontwikkelingen, zul je de Bijbel moeten naslaan. Laat je niet verrassen. Wandel in het licht van de profeten! (2 Petrus 1:19-21) Helaas moet ik vaststellen dat ook de overgrote massa binnen de christelijke gemeente deze ontwikkeling niet signaleert. Predikanten en voorgangers zijn maar moeizaam in beweging te krijgen als het om Israël gaat. Niet dat ze lui zijn, integendeel, ze zijn drukker dan ooit. Hun agenda’s staan vol. Maar dat is juist een veeg teken. Wacht je voor activisme! Ze zien door de bomen het bos niet meer. Veel geestelijk leiders hebben geen idee hoe laat het is op Gods klok. Leiders hebben geen tijd om op de tijd te letten. Moeten we niet weer eens een themaweek organiseren…

Vandaag klinkt de roep in Jesaja: Om Sions wil niet zwijgen, om Jeruzalems wil niet stil zijn. Op uw muren, o, Jeruzalem heb Ik wachters aangesteld die nooit zullen zwijgen. Iedere dag, iedere nacht…!

Ik beschouw deze oproep in Jesaja 62 als de belangrijkste practische opdracht voor de gemeente van vandaag. Alsnog biedt God ons een (laatste?!) gelegenheid om op onze heilloze weg terug te keren.
Israël mag niet langer naar de marge van de gemeente geschoven worden. Stop daar onmiddellijk mee. Israël staat in het volle licht van Gods schijnwerpers. Je kunt echt niet langer blijven zitten. God is opgestaan om zich over Sion te ontfermen – (Psalm 102:14) Nu wij nog.

Leiders, roep het van de daken. Als jullie deze opdracht in Nederland vervullen, dan doen wij het vanaf de muren van Jeruzalem:
‘Ontwaak! kerk, sta op uit de dood!’Efeziërs 5:14, 15

Tot ziens op de muren van Jeruzalem.

( Bart en Joke Repko zullen van 1 – 15 juli, 2011 een spreektournee plannen. Mocht je een avond met Bart Repko willen organiseren, neem dan contact met hen op via email: neverbesilent@bezeqint.net)

11 reacties op “Burengerucht

 1. 1
  Margreet zei: op 15 February 2011 om 07:12

  Hallo Bart en Joke
  Het klopt wat je zegt in dit stukje over Egypte Zelf zien wij dit ook zo.
  Helaas in de kerken klinkt een ander geluid.
  Vandaar dat ik dat van Jesaja 19 aanhaalde, misschien durven ze de werkelijkheid die minder rooskleurig is niet aan, om dit aan de mensen te vertellen.
  Voor het volk Egypte voelt het als van de regen in de drup gaan.
  Wij blijven voor Israel bidden.
  Gelukkig heeft God altijd nog de touwtjes in Zijn handen.
  Groeten Margreet

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  J.Hoogendoorn zei: op 13 February 2011 om 00:50

  Echt, ( Limburg) 13 februari ’11

  Bart en Joke, Wat een bijzondere tijd en bijzondere uren waren dat met elkaar op de muur! Er gebeurt hier iets wat door Hemzelf in beweging is gezet. Wij zijn erdoor aangeraakt, God beweegt en straks zal heel de schepping beving als zij eens haar Koning ziet! Bart en Joke, Zijn hand heeft ons aangeraakt tot dit werk. God’s macht is niet te stuiten. Laten wij allen in deze stroom gaan staan en werken zolang het dag is! Ik denk aan het bekende vers: “God roept ons broeders (zusters) tot de daad/ Zijn werk wacht, treedt dan aan. En wees gereed om elke weg die Hij u wijst te gaan”. Jullie mogen een weg gaan in Jeruzalem op de muur, die voor Hem ruimte maakt. Hij is over Sion opgestaan en over Zijn stad. Zo liggen de zaken.
  Bart en Joke, samen met alle wachters Shalom, shalom!

  In Hem verbonden, Fam. J.Hoogendoorn

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 3

   Shalom Jan, ik heb genoten van je bijzondere passie en aandeel in de reeks proclamatiewandelingen die we met ekaar gemaakt hebben over de muren van Jeruzalem. Goed om te weten dat we samenop wandelen. Jullie in Nederland, wij in Jeruzalem. Wie weet, tot ziens!

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 4
  Harold zei: op 6 February 2011 om 05:57

  Hallo beste broeders,

  Dank jullie wel voor de info die jullie hier verstrekken.
  Voor mij komt er steeds meer het gevoel bovendrijven dat deze site, en sommige andere roepende en niet gehoorde stemmen zijn! Hier bij ons in het Westen zijn ze inderdaad enorm naïef… of ze willen het gewoon niet zien. Dit weekend nog 2 zgn. MO deskundigen gezien op tv. Die wilden maar wat graag de Moslim Broederschap in het regeringszadel zien. Er was een mevrouw voor de camera die dit liever niet had. Het ging haar in dat geval alleen maar vanwege de vrouwen discriminatie binnen de moslim wetten. Wel een goed argument, maar het raakte de kern niet!

  Ik wil de kerkenraad van onze (CGK) kerk vragen waarom nooit wordt gebeden voor Israël. Zo af en toe maak ik hier in mijn omgeving opmerkingen over de eindtijd en hoe de moslims in hun opmars bezig zijn. Dan word ik wat glazig aangekeken, volgens mij met de gedachten of ik wel helemaal goed bij mijn hoofd ben. Ik weet 1 ding heel zeker: wat God van me gaat vragen om te ondernemen, ga ik zo goed als mogelijk proberen uit te voeren. De wegen ken ik nog niet, maar ik bid God mij zijn wegen te doen leren kennen. Hij zal mij leiden.

  Ik bid jullie heel veel sterkte en wijsheid op de muren van Jeruzalem!

  Sjaloom broeders!!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 5

   Boker tov Harold,

   Bedankt voor je bericht. Wachters worden wel eens glazig aangekeken, niks aan te doen. Blijf de goegemeente wakker houden. Wees in wachter op je eigen plek. Om Sions wil niet langer zwijgen. We zullen moeten wennen aan de gedachte dat de kudde dikwijls de herder zal inhalen. Kom een tijdje naar Israël…

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 6
  gerard en bianca zei: op 5 February 2011 om 02:43

  Laten we danken voor de regen ! en bidden voor de vrede van Jeruzalem.

  Gerad en Bianca.

  Tot ziens in maart !!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 5. 7
  Bianca zei: op 5 February 2011 om 02:28

  He, bedankt voor de ‘wake up call’..
  geef weer een heel nieuw licht op het journaal!
  lieve groet

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 6. 8
  Bert Schuur zei: op 4 February 2011 om 02:01

  De “April 6 Youth Movement” staat aan het begin van de revolutie in Egypte. Een beweging geïnspireerd door een andere jeugdbeweging in het Christelijke Servie, Otpor!, die Milosevic hebben helpen afzetten. Ook in andere Oost Europese landen en in het Katholieke Venezuela zijn jeugdbewegingen geïnspireerd door Otpor!. Bronnen: New York Times, Wikipedia. Kijk eens naar de oproep van Asmaa Mahfouz op Youtube.
  Angst voor de islam staat vrede in de weg.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 9

   Christelijk Servië? Die Milosevic hebben helpen afzetten? Wie dacht je dat Milosovic zo lang in het zadel hielden…?
   Nee, het is niet de angst voor islam die mij drijft. (ik woon tussen hen). Wat we doen is een diagnose stellen. De patient ‘wereld’ is doodziek, islam is het virus dat deze patient niet werkelijk gezond maakt. Integendeel. We hebben te maken met een geestelijke strijd, geen politieke!
   Niet de angst voor islam staat de vrede in de weg…Islam staat vrede in de weg.
   Beterschap.

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 7. 10
  Margreet zei: op 1 February 2011 om 02:59

  Hallo Bart en joke
  Fijn dat jullie bericht geven over hoe het in
  Israel leeft, met al die onrust nu.
  De berichten hier zijn altijd zo gekleurd.
  In de kerk gemeentes wordt Jesaja 19 nu vaak gebruikt voor de preken.
  Een stuk wat gaat over Egypte.
  We volgen alles over ons zo geliefde Israel

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 8. 11
  Machiel van Rosmalen zei: op 31 January 2011 om 05:06

  Gisteren een Israëlavond gehad in Utrecht.
  Heerlijk te zien, dat God zijn belofte aangaande Israël zal vervullen. Toen hebben we ook Jes. 62:6 en 7 gelezen. Gun Hem geen rust. Het kan en mag. Strijden in de gebeden. Zie ook jer. 30 en 31. De Here Jezus is Overwinnaar.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>