Wie neemt ons bij de hand ..,?

Gepubliceerd Wednesday, 20 July, 2011 in Weblogs · Weblogs Bart 4 Comments


Ermelo, 21 juli 2011. Joke en ik genieten van de stilte der Veluwse bossen. We genieten zelfs van de regen die regelmatig met bakken uit de hemel valt.

We kijken met grote dankbaarheid terug op een intensieve, maar buitengewoon geslaagde spreektour door Nederland. De opkomst was ver boven verwachting. Enkele keren kwamen teveel mensen opdagen voor de beschikbare ruimten. In Waddinxveen was dat het geval. We besloten onze stoel op te nemen en op het nabij gelegen schoolplein samen te komen. Mooie zomeravond, heerlijk in de buitenlucht, gadegeslagen door nieuwsgierige buurtbewoners. Zelfs de politie kwam nog even checken of er geen sprake was van een opruiende samenscholing in het groene hart van Nederland. Dagen der reformatorische ‘hagenpreken’ leken voor even terug te keren.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat voor een groot aantal toehoorders de krachtige en soms confronterende woorden geen lichte kost waren. Het is wel even slikken.


→ Beluister spreekbeurt Oud Beijerland

De tijd is aangebroken dat we uit een ander vaatje zullen moeten tappen. Oude, vertrouwde christelijke slogans zullen het veld ruimen. Melkspijs zal moeten plaatsmaken voor vast voedsel, passend bij onze veranderende samenleving. Holle, zalvende woorden maken geen discipelen. Bij een, snel groter groeiend, aantal gelovigen is sprake van een toenemend gevoel van ‘heilige verontwaardiging’ met het aangereikte geestelijk voedsel.

Oude, traditionele dogma’s voldoen niet langer. Integendeel, ze leggen het falen van eeuwenlange, christelijke theologie pijnlijk bloot. Massa’s jongvolwassenen houden het voor gezien. Ze zijn het religieus, humanistisch, Laodiceaans junkfood meer dan beu. (Openbaring 3:14 e.v.) Kerken lopen leeg en sluiten voorgoed hun poorten. Moskeeën openen hun deuren. Deze tijd vereist passend voedsel. (Matteüs 24:45,46; Handelingen 8:30,31) De tijd der religieuze huurlingen (Johannes 10:11,12) zit er op. Nieuw leiderschap zal zichtbaar worden. Leiders die de ernst van deze tijd op juiste waarde duiden en aanvoelen. Leiders die vertrouwd en vervuld zijn met Gods ‘Geest van onderscheiding’. Juist aan dit geestelijk onderscheidingsvermogen ontbreekt het in de huidige gemeente. Richtingloos dobberen we rond.

Opmerkelijk genoeg geldt dit niet in de laatste plaats voor de charismatische gemeenschappen. Waar je zou mogen verwachten dat deze ‘geestvervulde’ gemeenschap zich laat leiden door Gods Geest, lijkt Gods handelen met Israël grotendeels aan deze ‘vernieuwingsbeweging’ voorbij te gaan. Manifestaties en steeds uitbundiger kretologische opwekkingspreken, badend in praise-en-worship geweld lijken het onderscheidingsvermogen der ‘geestvervulde’ leiders te verduisteren. ‘More Lord’ klinkt het zelfgenoegzaam, daar waar God juist uitziet naar meer van jou en mij. (Genesis 3:9)

Waar God aankondigt dat Hij de ‘vervallen hut van David’ zal herstellen (Amos 9:11) blijft de christelijke goegemeente bij haar misleidende waanidee dat met deze vervallen hut niet Israël, maar de christelijke gemeente bedoeld wordt. ‘Ontwaak uit je droom’, kan ik slechts roepen.

Steeds meer gelovigen komen na afloop van de spreekbeurten op ons af met de dringende vraag: ‘Wie neemt ons bij de hand?’ Ook op de muren in Jeruzalem wordt deze vraag ons dikwijls gesteld. In welke gemeente wordt Gods herstelplan met Israël onvoorwaardelijk onderwezen? Waar wordt de betekenis van Israël in Gods reddingsplan met onze wereld onderwezen? Waar wordt geleerd dat niet de kerk/gemeente Gods ‘ware’ Israël is, maar dat het Joodse, fysieke Israël nog steeds Gods uitverkoren en geliefde volk is? Waar worden de oude profeten nauwkeurig bestudeerd? Waar wordt aan Israël de plek toegekend die God hen, verzegeld in zijn eeuwig verbond, beloofd heeft? Waar wordt schuld beleden? ‘Schaamte bedekt ons gelaat’ roept Daniël. Waar klinken deze woorden van berouw? 2000 jaar christendom maakte ons tot de aartsvijand van het Joodse volk. Gods uitverkoren volk, zijn lieveling, zijn duifje, zijn oogappel.

Wie neemt deze ‘heilig ontevredenen’ bij de hand?

Zij die geloven haasten niet.

Het aantal ‘heilig ontevredenen’ groeit met de dag. Steeds luider klinkt hun roep. Deze wachtersroep verzet zich tegen de algemeen aanvaarde, politiek correcte houding ten opzichte van Israël. Wachters bieden weerstand tegen ‘evenwichtige’, religieuze, ‘consensus’ woorden.

Ik heb de indruk dat zich in ons land een wachtersbeweging zal gaan vormen. Onderwijs en toerusting zijn broodnodig. Het gebrek aan kennis is enorm groot. We besloten dat het ‘Oude Testament’ en de Profeten hun tijd gehad hadden. ‘Wij leven immers in het ‘Nieuwe Verbond.’ Hoe hebben we ooit zo dom kunnen zijn. Juist het Eertse Verbond openbaart hoe laat het is op Gods tijdklok. We lopen eeuwen achter. De verleiding is groot om direct een nieuwe ‘wachtersbeweging’ te starten. Sommigen staan te trappelen. Ik twijfel niet aan het belang en de noodzaak van zo’n organische wachtersbeweging. Het zal zeker gebeuren. Een Gideonsbende die niet meer zal zwijgen. Een ‘heilige rest’ die onvoorwaardelijk voor Israël in de bres zal staan. Gelovigen die het verschil gaan maken. Ondanks de kritiek en afwijzing die onvermijdelijk zal zijn. Zelfs je plaatselijke gemeente/kerk zal je niet in liefde omhelzen. Wachters zullen soms de gemeente worden uitgeknikkerd. Eenzaamheid zal je metgezel zijn.

De grijze middelmatigheid zal verdwijnen. Voorgangers en predikanten zullen, klip en klaar, in heldere taal hun standpunt t.a.v. Israël moeten communiceren. Niet langer kunnen zij op hun handen blijven zitten. Israël laat zich niet langer naar de schaduwrijke krochten van de gemeente duwen. God zelf plaatst Israël in het brandpunt van zijn schijnwerpers. De kerk kan niet langer om Israël heen.

Geduld is een schone zaak. Op het Juiste moment zal deze wachtersbeweging opstaan. Het wachten is op Gods juiste timing. Gelovigen worden klaargemaakt en toegerust. Dit is het seizoen dat een ‘heilige rest’, een Gideonsbende wordt gerekruteerd. Zorg dat je erbij komt.

Toen David Goliath hoorde snoeven tegen de God van Israël werd hem door zijn oudste broer verweten dat hij (David) ‘altijd met zijn neus vooraan staat als er gevochten gaat worden’.(1 Samuël 17:28) Deze mentaliteit is vereist voor een wachter. Zorg dat jij met je neus vooraan staat als er gevochten gaat worden!
Deze houding omschrijft de werkelijke identiteit van een herder.

Tijdens onze spreekbeurten werd mijn nieuwe boek ‘Steen door de ruit’ gretig gekocht. Als jij nieuwsgierig bent naar de betekenis van Israël in deze spannende tijd en naar de identiteit en opdracht van een wachter, dan is dit wachtersboek verplichte kost. Het zal je op weg helpen om tot je bestemming te komen.


→ Meer informatie ‘Steen door de ruit’

Mocht je op het punt staan om naar Israël af te reizen, maak dan zeker een proclamatiewandeling over de muren van Jerusalem. Meestal nemen andere wachters onze wandeling waar. Maar ook als niemand zich meldt op het pleintje buiten de Jaffa poort raad ik je aan de muur te beklimmen.

Wij duiken nu even onder in ons eigen kikkerlandje. Eind augustus zullen we zelf de dagelijkse wandelingen weer oppakken.

Tot ziens op de muren van Jerusalem!

4 reacties op “Wie neemt ons bij de hand ..,?

 1. 1
  jan willem zei: op 13 August 2011 om 07:12

  t is inderdaad verplichte kost en zeker geen fastfood, maar echt wel vast voedsel.
  mooi omschreven…

  ik wacht op jullie en hoop nog eens mee te gaan.

  geniet van de herfs en relatives.

  shalom, Jan Willem

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Sanne Blankenstijn zei: op 6 August 2011 om 03:04

  Lieve Bart en Joke
  Zondag 14 augustus zie ik jullie terug op de muren van Jeruzalem!
  Dan zijn jullie al wel terug toch?
  Tot bijna!
  Liefs Sanne

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  anna zei: op 3 August 2011 om 16:23

  Hoe later op de avond hoe beter volk….(hoop ik).
  Ik wil je laten weten dat ik me al enige jaren bewust ben van het feit dat niemand mijn hand vast houd!!
  Wel ga ik ervan uit dat onze Here Yeshua mijn hand vast houdt…
  Steeds merk ik dat ik weer de kracht krijg om door te gaan ook met de zware taak voor mijn broer er altijd te zijn.
  Tot ziens op de muren van Jeruzalem!
  Lieve groeten ook aan jouw vrouw Joke van,

  Anna.

  P.S. : Ik ben me aan het voorbereiden wat raampjes in te gooien hier…..

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 4
  Bettina Vlot zei: op 23 July 2011 om 05:23

  Geniet van jullie welverdiende vakantie in het prachtige Holland!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>