De ShofarDe Shofar

Shana Tova 5772

Gepubliceerd Thursday, 29 September, 2011 in Weblogs · Weblogs Bart 5 Comments

Jeruzalem, 29 september 2011 (5772). Gelukkig Nieuwjaar! Al de hele week klinkt deze begroeting. ‘Shana Tova!’. Regelmatig kun je de klanken van de sjofar horen. Joke en ik genieten, lezend in de zon op ons balkon van het geluid van deze bazuin. Eén van onze buren kan er geen genoeg van krijgen. Korte stoten worden afgesloten met een lange klank.

Nee, in Israël geen miljarden verslindend vuurwerk. Het nieuwe jaar wordt in de synagoge en thuis gevierd. Een feestelijk diner met familie en vrienden is het hoogtepunt. We eten een stukje appel in honing gedoopt en spreken de hoop uit dat het komende jaar zoet, aangenaam en gelukkig zal zijn. Rosh Hashana (Nieuwjaar) vindt plaats in de feestmaand Tisjri. Dat is eigenlijk de zevende maand in het jodendom. Tisjri wordt beschouwd als de scheppingsmaand van de wereld. Voor het religieuze jodendom wordt de maand Nisan als de eerste maand beschouwd. Deze maand Nisan verwijst naar de bevrijding van het Joodse volk uit Egypte. Beetje ingewikkeld, maar zo zit het nu eenmaal.

Rosh Hashana wordt als een sabbat gevierd. Het is een feestelijke, maar ook een ernstige dag. Een dag van zelfreflectie en inkeer (t’shuva). Rosh Hashana is de eerste van de tien ernstige dagen van inkeer. De sabbatdienst duurt de gehele ochtend.

Deze periode wordt afgesloten met Grote Verzoendag (Jom Kippoer), een nationale dag van vasten en t’shuva (terugkeer tot God).

Er wordt met spanning uitgekeken naar het komende jaar. Veel Israëli’s zijn niet zo zeker van een zoet, aangenaam en gelukkig jaar. De voortekenen beloven niet veel goeds. De ongepaste, eenzijdige actie van de Palestijnse leider Machmud Abbas (Abu Mazen) in de Algemene Vergadering van de VN om Palestina te erkennen als onafhankelijke staat, krijgt nagenoeg algehele bijval. Zelfs de Wereldraad van Kerken meent een politiek correcte duit in het zakje te moeten doen. Met klem ondersteunen zij deze Palestijnse actie. Geen woord van kritiek richting de Palestijnen. Het onderscheidingsvermogen van deze christelijke wereldclub is ronduit bedroevend en beschamend. Ik vraag me af of onze geestelijk leiders, die lid zijn van deze club, zich realiseren welke verantwoordelijkheid zij dragen. Ik spreek hen daar op aan.

Zij keren zich tegen Israël, en zodoende tegen de God van Israël (Zacharia 2:12). Je moet maar lef hebben. Het zijn de levende vissen die tegen de politiek correcte modderstroom inzwemmen.

Krachtiger dan ooit zullen we van de muren roepen dat God is opgestaan om zich over Sion te ontfermen. Hijzelf bracht het Joodse volk terug naar het Beloofde Land: ‘Ik zal hen terugplanten in hun grond, en zij zullen niet meer worden weggerukt uit het land dat Ik hun heb gegeven – zegt de HEER, jullie God.’ (Amos 9:15)

Klare taal, nietwaar?

Geestelijk leiders kunnen onmogelijk volhouden dat zij niet op de hoogte zijn van de Bijbelse voorzeggingen die betrekking hebben op het herstel van Israël. Wat hebben ze uitgevoerd op hun academies en bijbelscholen? Je kunt je wel verdiepen in de bestudering van Griekse filosofen en oude kerkvaders, maar daarmee zal je geestelijk inzicht niet toenemen. Integendeel, 2000 jaar professioneel christendom heeft de gemeente in de grootst mogelijke chaos gebracht. We zijn om de grazige weiden van Israël heen misleid. Eeuwenlang. Vandaag zitten we met de gebakken peren. Het dramatisch gebrek aan onderscheidingsvermogen bij onze geestelijk leiders maakt van de christenheid een beklagenswaardig, en onbetekenend randgebeuren. Dit geldt evenzeer voor het ‘geestvervulde’ kader. Ook de charismatische beweging weet van gekkigheid niet waarheen zij op weg is. Koers en richting ontbreken.

Het wordt bijna te pijnlijk om aan te zien. Men roept ‘more Lord’, terwijl Hij juist alles gegeven heeft. Het is precies andersom; Hij wacht met smart op ‘more of you and me…!’ Natuurlijk doe ik met deze vaststelling de uitzonderingen te kort, maar deze uitzonderingen delen mijn zorg met overgave.

We zullen er aan moeten geloven. God herstelt de vervallen hut van David (Amos 9:11). Voor de goede orde; nee, dominee en voorganger, met deze hut van David wordt niet verwezen naar de christelijke kerk of gemeente! Met deze hut wordt Israël bedoeld. Zij keren immers terug naar huis. God is opgestaan om zich over Sion te ontfermen (Psalm 102:14). We kunnen er met geen mogelijkheid omheen, God verlegt zijn aandacht van ons, heidenen opnieuw naar zijn eigen volk, Israël. Mis die profetische ontwikkeling niet. Ken je profeten!

Waar de hele wereld zich tegen dit herstel van de vervallen hut van David keert, is het van het grootste belang dat jij ontwaakt uit je religieuze, rose dutje, en opstaat. Juist nu stelt God wachters aan die om Sions,-en Jeruzalems wil niet langer zullen zwijgen. Wachters die het verschil maken. Levende vissen die tegen de religieuze modderstroom inzwemmen.

Je hoeft geen profeet te zijn om vast te stellen dat de omstandigheden in onze wereld met grote snelheid wijzigen. De islamitische onrust in de buurlanden van Israël kondigen dreigende dagen aan voor Israël en de westerse wereld.

De economie staat onder grote druk en zal bezwijken. De euro heeft zijn glorietijd alweer gehad. Maak je geen illusie aangaande je spaarcentjes of pensioen.

De wereld zal schudden (Jesaja 24:17-20; Nahum 1; Joël 4:16,17 NBV). ‘Ach, hoe kom je daar nu bij…God is toch genadig?’ blaten sommige in slaap gewiegde leiders. Slaap, kindje slaap.

Andere (charismatische) leiders doen onze dringende wachtersroep af met: ‘Dat zijn een stelletje ‘Zionistische, oudtestamentische onheilsprofeten’. Eerlijk gezegd moet ik wel een beetje grinniken om deze benaming. Zo had ik mezelf nog niet eerder horen omschrijven.

We raken steeds meer overtuigd van de noodzaak om met meer wachters de muren van Jeruzalem te beklimmen. In Jesaja lezen we: ‘Jeruzalem, Ik heb wachters op je muren gezet die nooit zullen zwijgen, dag noch nacht.’ Ik ben al blij nu we eenmaal per dag de muur opgaan. Ik twijfel niet aan de betrouwbaarheid van deze profetie als opgetekend wordt dat wachters dag en nacht de muren zullen bemannen. Stel je voor, elke twee uur een ander team van wachters die onophoudelijk God herinneren aan zijn Woord. Wachters die voortdurend Bijbelse proclamaties uitroepen op de muren van Jeruzalem. In alle denkbare talen.

We denken na op welke manier we in Nederland een Gideonsbende kunnen toerusten die voor korte of langere tijd naar Israël kunnen komen om de wachtersdienst te vervullen. (Mijn boek ‘Steen door de Ruit’ kan je een eind op weg helpen). In gedachte zie ik het al voor me…dag en nacht de muur op.

Kortom, we gaan een heftige tijd tegemoet. Israël, en met name Jeruzalem zullen in het volle licht van de schijnwerpers staan. In het licht van de spotlights van politiek en media, maar wat veel interessanter is, in de lichtbundels van Gods handelen met zijn lievelingsvolk.

Laat je niet misleiden door de enorme toestroom van berichten en nieuws. Ook niet vanuit Israël. Een doeltreffend wachter laat zich niet leiden door Facebook, maar door Faith Book.

Blijf je richten op Gods Woord. Juist degenen die zich laten afleiden door de veelheid aan geruchten, ideeën en rampenscenario’s zijn ongeschikt om als wachter in vol vertrouwen hun strategische positie in te nemen. Wachters bewaren hun shalom door dicht bij hun Heer en Vader te blijven. Hij is de Rots, onze schuilplaats. Hij weet wie bij Hem schuilen (Nahum 1:7).

Nogmaals, een heel vruchtbaar joods nieuwjaar gewenst! Wees alert en op je hoede. Tot ziens op de muren van Jeruzalem!

5 reacties op “Shana Tova 5772

 1. 1

  Dag Bart en Joke een groet van mij van de vredekerk hoop dat ik ook eens het lef heb om jullie tebezoeken snel, Ron.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Fred Barendsma zei: op 6 October 2011 om 12:21

  Beste Bart en Joke,
  Ook jullie wens ik en de anderen van Succat Yeshua vanuit een winderig Katwijk een SHANA TOVA 5772.
  Ik zie er ook naar uit hoe ik kan bijdragen aan deze Gideonsbende.
  Van 27 oktober tot en met 7 november vertoeven Jan, Bep, Rolanda en ik in ons huis aan de muur.
  Wellicht kunnen we dan van gedachten wisselen omtrent een invulling hiervan.
  Shalom en lehitraot.

  Fred Barendsma

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 3

   Shalom Fred, hartelijk dank voor je reactie. Ik zie er naar uit jou en je vrienden weer te ontmoeten. Ik heb de indruk dat het seizoen aanbreekt dat meer wachters naar Jeruzalem zullen komen om Gods roep te beantwoorden. ‘Om Sions wil niet zwijgen…’ De tijd begint te dringen. In gedachten zie ik wachtersgroepjes de gehele dag over de muur wandelen, maar ook gedurende de gehele nacht.

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 4
  David de Vries zei: op 2 October 2011 om 03:48

  Lieve Joke en Bart,

  Wel wat laat maar hierbij een gelukkig nieuwjaar toegewenst !!!

  Gr. David (de wandelaar)

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 5
  Ingrid van de Wetering zei: op 1 October 2011 om 12:14

  Lieve Joke en Bart,
  Ik wens jullie ook een SHANA TOVA 5772!
  Wanneer het zover is, hoor ik graag meer over plannen voor toerusting van een Gideonsbende die de wachtersdienst vervullen!
  Je boek is daarbij een geweldige steun!
  Wie weet tot gauw!…..Shalom,
  Ingrid

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>