Albert de Hoop, wachter op de muurAlbert de Hoop, wachter op de muur

Van wie is het land?

Gepubliceerd Thursday, 23 February, 2012 in Weblogs · Weblogs Gastschrijvers 16 Comments

Weblog Albert de Hoop. Jerusalem, 22 Februari 2012 Sinds een paar weken kunnen wij ons “inwoners van Jeruzalem” noemen. Op een heel bijzondere manier heeft Vader voorzien in een woning. Een appartement waar we het komende jaar mogen zijn en waar we ons nu al thuis voelen. Nadat we vorig jaar wisten dat we onze banen gingen opzeggen en dat we de stap zouden zetten om in Jeruzalem te gaan wonen om hier iedere dag op de muren van Jeruzalem G’d te herinneren aan zijn beloften voor Zijn volk Israël, kwam meteen ook de vraag boven drijven, waar ga je dan wonen. En die vraag is nu beantwoord!

We wisten het natuurlijk allang, maar het is absoluut niet vanzelfsprekend, wonen in Jeruzalem. Tenslotte is dit niet ons vaderland, niet het land waar we op een bepaalde manier “recht” hebben om te zijn. Als we terug naar Nederland willen, geen probleem, daar mogen we altijd binnen komen, dat is “ons” land. Dus ja, wij zijn hier gewoon te gast.

Maar…, hoe zit het dan met al die anderen. Zijn die hier ook te gast, of hebben ze rechten om hier te zijn? Van wie is dit land eigenlijk?

Belofte maakt schuld

De Joden zijn nooit honderd procent verdreven uit dit land, en ze zijn de laatste eeuw in grote getale weer in dit land komen wonen. De Arabieren wonen hier soms al verschillende generaties, kerken bezitten grote stukken onroerend goed en vinden daarmee dat zij een claim hebben om hier te zijn. Wie heeft er hier eigenlijk de juiste papieren?

Triest genoeg is dit land een verscheurd land. Beloofd aan Joden en beloofd aan Arabieren. Ooit gehoord van de Balfour-declaratie? Toen de Britten het mandaat over het toenmalige Palestina hadden, hebben zij klip en klaar uitgesproken dat zij er alles aan zouden doen om te zorgen dat de Joden hier hun thuisland zouden krijgen. Deze verklaring heeft later internationale zeggingskracht gekregen door de San Remo conferentie. Helaas heeft uiteindelijk deze belofte geen stand gehouden en werd opnieuw een belofte gedaan, maar nu aan de Arabieren. Er zou voorkomen worden dat de Joden in grote getale in dit land kwamen wonen. Dus geen Joods thuisland in dit gebied.

Parlementen, regeringen, Volkenbond, Verenigde Naties, telkens was er wel ergens iemand die een uitspraak wist te doen over dit gebied en met name of er wel plaats voor het Joodse volk was.

In 1948 was het zover dat de staat Israël is opgericht op een klein gebied van het Britse Mandaat, de belofte dat Israël een thuisland zou krijgen was daarmee dan toch (heel mager) ingelost. Maar dat was niet bepaald het einde van het conflict. Integendeel. Oorlog na oorlog werd uitgevochten omdat Israëls bestaan nadrukkelijk betwist werd. De Arabische, islamitische buren wilden deze staat niet in hun midden hebben. En dat betekende dat er alles aan gedaan moest worden om deze zogenaamde indringers te verdrijven. En vele duizenden doden later is Israël nog steeds in dit land en hebben de Arabieren er nog steeds geen vrede mee dat Israël bestaat.

En Europa? Of Amerika? Ook daar is geen sprake van ondubbelzinnige steun voor het bestaan van Israël.

Conclusie? Als je bij mensen te rade gaat, zul je niet ontdekken wie “de beste papieren” heeft om dit land, zijn eigen land te noemen.

Rechtmatige Eigenaar

Zoekend naar het antwoord op de vraag wie de beste papieren heeft zullen we dus te rade moeten gaan bij de Hoogste Macht in hemel en op aarde. De waarachtige G’d.

En ja, dan kun je van verbazing achterover vallen, als je ziet hoe nadrukkelijk dit land geclaimd wordt. Dit land is namelijk het énige land waarvan G’d Zelf zegt: dit land is van Mij (Leviticus 25:23)! Het enige land ook waarvan G’d zegt dat hij daarvoor zorgt en dat Zijn ogen daar constant(!) op gericht zijn (Deuteronomium 11:12). Als dan de vraag gesteld wordt: van wie is dit land eigenlijk, dan is het antwoord vanuit de bijbel heel duidelijk: Het land is van G’d! Hij is de rechtmatige Eigenaar.

Gegeven aan ..?

En natuurlijk komt dan gelijk de vervolgvraag om de hoek kijken: En de mensen die in dat land wonen, hoe zit het daar dan mee? Het kan niet anders dat we voor deze vraag even contact opnemen met de eigenaar :). En dat levert een heel helder antwoord op. In het Woord van G’d zijn namelijk wel een paar dingen hierover geschreven. Lees maar mee:

G’d sprak tot Abraham: “Ik sluit een verbond met jou en met je nakomelingen, met alle komende generaties, een eeuwigdurend verbond: Ik zal jouw G’d zijn en die van je nakomelingen. Heel Kanaän, het land waar je nu als vreemdeling woont, zal Ik jou en je nakomelingen voor altijd in bezit geven, en Ik zal hun G’d zijn.” (Genesis 17:7-8).

Het land wordt dus dóór G’d aan Abraham en zijn nakomelingen in bezit gegeven, niet voor even, maar voor altijd. Maar…, Joden en Arabieren zijn beiden toch nakomeling van Abraham. Of …?

Dit is wat de bijbel zegt:
“Maar G’d zei tegen hem (Abraham): ‘… alleen de nakomelingen van Isaak zullen gelden als jouw nageslacht. (Genesis 21:12).

De nakomelingen van Ismaël gelden dus niet als nageslacht van Abraham! De belofte die G’d aan Abraham heeft gegeven met betrekking tot het land wordt hierna dan ook herhaald voor Isaak:

“Daar verscheen de HEER aan hem (Isaak)en zei: … Ik zal dit hele gebied aan jou en je nakomelingen geven en zo de eed gestand doen die Ik je vader Abraham heb gezworen.” (Genesis 26:2-3).

Ook Jacob, zoon van Isaak krijgt de belofte van het land:

“Ook zag hij (Jacob) de HEER bij zich staan, die zei: ‘Ik ben de HEER, de G’d van je voorvader Abraham en de G’d van Isaak. Het land waarop je nu ligt te slapen zal Ik aan jou en je nakomelingen geven.” (Genesis 28:13).

Je zou kunnen denken dat het nu toch wel duidelijk is wie de beste papieren heeft voor dit land. Voor alle zekerheid kun je nog veel meer teksten lezen, die allemaal bevestigen dat Israël, het Joodse volk, terecht dit land claimt. Niet alleen Galilea, de strook langs de Middellandse Zee en de Negev, maar heel Israël, inclusief Judea en Samaria (sommigen denken trouwens dat dit gebied de Westbank heet).

Vooruit, nog één tekst om aan alle onzekerheid een einde te maken:

“Hij is de HEER, onze G’d, Zijn besluiten gelden over de hele aarde. Tot in eeuwigheid zal Hij gedenken Zijn belofte aan duizend geslachten, het verbond dat Hij sloot met Abraham en voor Isaak bevestigde met een eed. Voor Jakob verhief Hij het tot wet, voor Israël tot een eeuwig verbond, toen Hij zei: ‘Ik zal jou Kanaän geven, dat land wordt je onvervreemdbaar bezit.” (Psalm 105:7-11).

Neem je plaats in

Als wij, gelovigen uit de heidenen, nu gewoon het Woord van G’d pakken en ophouden te interpreteren, maar gaan accepteren wat er staat, dan hoeven we in onze kerken en gemeenten niet meer te strijden over Israël. Dan gaan we gewoon naast Israël staan en doen er alles, echt alles aan, om te zorgen dat onze oudere broeder nooit meer uit zijn land verdreven wordt.

De dreiging voor Israël is in de loop van de jaren niet minder maar juist meer geworden. Achmedinedjad is heel duidelijk geweest in zijn bedoelingen: Israël moet van de kaart. Zonder dat hij het weet, werd door zijn woorden Psalm 83:5 wel heel actueel. Iran heeft geen vrede met Israël en wil dat ook niet, in Egypte gaan hoe langer hoe meer geluiden op, dat de vrede met Israël opgezegd moet worden, grote vriend Amerika wil Israël niet steunen in een eventuele botsing met Iran, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Israël staat opnieuw alleen. Waar eerst nog sprake was van vriendschap en bewondering voor de staat Israël, moeten we nu constateren dat Israël hoe langer hoe verder geïsoleerd wordt.

De “partner voor vrede”, de Palestijnse Autoriteit, verbindt zich met de terreurorganisatie Hamas en tegelijk doet de P.A. zijn uiterste best om Israël de schuld in de schoenen te schuiven voor het mislukken van vredesbesprekingen. En de wereld? Tja…., de wereld heeft er belang bij om de Arabieren te vriend te houden. En Israël …, staat alleen.

En daarom kan ik het niet nalaten jou op te roepen om je plaats in te nemen, nooit meer te zwijgen, in je kerk, je familie, je vriendenkring. Herinner jezelf, herinner G’d en herinner je omgeving aan G’ds beloften voor Zijn volk Israël.

Shalom vanuit Jeruzalem.

Heb je Twitter? Volg ons dan via http://twitter.com/NeverBeSilentIL al onze nieuwe artikelen worden automatisch getweet.

16 reacties op “Van wie is het land?

 1. 1
  Albert zei: op 13 May 2012 om 23:48

  Tja God is eigenlijk een rare naam voor God…
  Oorspronkelijk was het de zonnegod van de barbaarse Germaanse volkeren…
  Helemaal raar is het natuurlijk, als je God afkort met ‘G’d’! Wat een religieuze poppenkast, als je daarbij nadenkt. Maar goed, het is ook een (rare) keuze, waar Vader echt niet mee geëerd wordt.

  We kiezen ook voor religie… of voor relatie. Religie probeert de mens van buiten naar binnen te veranderen, mert alle ongeschreven wetjes vandien. Relatie, intieme gemeenschap met God doet je veranderen van binnen nar buiten… zonder moeite of kramp, hallelujah!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Jan van deVis zei: op 3 April 2012 om 20:55

  Albert,
  Rechtmatige eigenaar, JA!
  Maar haal jij dat uit Lev. 24:23?
  Help me daar eens bij?
  Jan.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  Dre zei: op 1 March 2012 om 21:33

  Heye Albert en Silvia.
  Wat een zegen om te mogen wandelen op de muren van Jeruzalem, en wat is gezegend geweest. Ik heb er van genoten, en veel om over na te denken.
  Wat heb ik genoten van de gesprekken met een lekker bakkie koffie erbij. Het was bijzonder om zo met elkaar en andere broeders en zusters in gesprek te zijn over wat ons beweegt en hoe we omgaan in relatie tot onze Heer en God.
  We hebben veel gelachen maar ook voor elkaar tot een zegen mogen zijn. Deze momenten staat in mijn hart geschreven. Ik draag jullie mee in mijn gebeden dat jullie tot een zegen mogen zijn in het beloofde Land voor Zijn Volk.
  Een broederlijke groet van Dre

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 4
  Henk Vermeule zei: op 1 March 2012 om 16:13

  Sjaloom Albert;
  Gefeliciteerd met jullie woning!
  Echt Zijn leiding natuurlijk.
  We bidden dat jullie je weg vinden in Dé stad van de grote koning.
  Tot gauw!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 5. 5
  Georg Deuling zei: op 25 February 2012 om 18:09

  Shalom Albert&Silvia,

  Vorig jaar jullie in oktober op de muur ontmoet, richting Damascuspoort. Fijn dat jullie daar nu mogen wonen en iedere dag de muur op kunnen gaan om Vader te herinneren aan Zijn beloften, we hopen dat ook weer te gaan doen, mar tot die tijd doen we het gewoon hier in Nederland, Ik weet zeker dat jllie rijk gezegend zullen worden

  Tot ziens op de muur

  Georg&Tineke

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 6. 6
  Mart en Marja Boone zei: op 25 February 2012 om 17:55

  Albert, het moet ons nog even van het hart. De rondwandeling op de muren afgelopen dinsdag hebben we als een van de hoogtepunten van onze rondreis door Israel ervaren. Met de Bijbel in onze handen werd het zichtbaar dat God Zijn beloftes waarmaakt aan Israel. Nu is het onze taak om het door te vertellen hier in Nederland.
  Gods zegen toegewenst met jullie werk en hopelijk tot ziens.

  Mart&Marja Boone

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 7. 7
  Alfred en Irene zei: op 24 February 2012 om 19:39

  Hi, hi, Albert en Silvia. Wat goed dat jullie al zo snel woonruimte hebben gevonden. Het doet ons goed om nu al een weblog van Albert te lezen.
  Het ga jullie goed en we wensen jullie wederom Gods’ Rijke Zegen en zeggen nogmaals Lehitra’ot. Groet Bart en Joke van ons.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 8. 8
  Thamara van Dijk zei: op 24 February 2012 om 16:08

  Shalom Albert en Sylvia,
  Wat fijn om te horen dat jullie een appartement hebben in Jeruzalem. Super dat jullie wachters op de muren mogen zijn! Ik wens jullie het allerbeste en God’s Zegen toe!
  Jerusalemhugg!
  Groetjes Thamara

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 9. 9
  Likoed Nederland zei: op 24 February 2012 om 12:16

  De seculiere claim op het gebied is ook sterk:
  http://likud.nl/2011/10/het-bestaansrecht-van-israel-zionisme-zelfbeschikking-joden-claim-land-1922-1947-1948/

  Mooie site niet waar? Met dank aan Remi.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 10. 10
  Harry Sleijster - www.vergadering.nu zei: op 23 February 2012 om 23:54

  Nog maar een vraagje: waarom staat er steeds G’d? Als je mij zou aansprken met H’rr’ zou ik me bepaald niet vereerd voelen. En als het uit een soort eerbied gebeurt, vraag ik mij af: ken je deze God wel als je Vader, c.q. Papa?

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 11
   mardien zei: op 24 February 2012 om 17:03

   Jammer, dat je de schrijver van dit stuk niet kent. Ik ken hem als een man die ontzettend veel van God houd en zeker God kent als zijn Vader.
   Iedereen geeft eerbied aan God op zijn eigen manier, het is prima als jij dat op een andere manier doet. Maar dat is toch geen reden om zo te reageren. Een beetje respect is toch heel gewoon.
   Misschien kun je de muren van Jeruzalem eens bezoeken en hem ontmoeten, dat zou je zeker veranderen van mening.

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
   • 12
    Harry Sleijster - www.vergadering.nu zei: op 3 March 2012 om 23:18

    Mardien, ik denk dat je mijn reactie verkeerd opgevat hebt. Ik heb niets persoonlijks over de schrijver bedoeld, maar in het algemeen: als je zo’n eerbied voor God hebt dat je zijn titel God zelfs niet voluit mag opschrijven, heb je dan niet een grote afstand tot Hem gecreëerd? De vraag was ook niet rhetorisch, maar serieus bedoeld. Ik zou wel graag willen weten waarom God niet God genoemd mag worden, of althans niet geschreven mag worden. Dat er geen klinkers in het oorspronkelijke Hebreeuws gebruikt werden, zegt toch niets over de Nederlandse taal?! We schrijven toch ook niet V’d’r (ipv Vader), ”w’g’ (ipv Eeuwige), ‘m’cht’g’ (ipv Almachtige), etc. Vandaar: waarom dan wel God zonder klinker? Eerbied? Respect? Prima, maar is daar een verklaring voor, en welke? Ik ben gewoon zeer benieuwd naar het antwoord van de schrijver.

    | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 13
   Albert de Hoop zei: op 4 March 2012 om 20:27

   Hallo Harry, ik heb je inmiddels een persooonlijk mailtje hierover gestuurd.

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 11. 14
  Harry Sleijster - www.vergadering.nu zei: op 23 February 2012 om 23:47

  Vraagje: Wie is de schrijver van dit stuk?

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 12. 16
  Anja & Bas zei: op 23 February 2012 om 23:07

  Beste Albert en Silvia,
  Dank voor jullie bemoedigende woorden!
  Wat een stap hebben jullie trouwens gezet! Geweldig! G’ds zegen op jullie werk als wachter.
  En tot ziens op de muren van Jeruzalem!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>