.. Maarten in zijn rolstoel... Hij wilde zo graag nog eens de muur op, hij had het al eens eerder gepresteerd. ... .. Maarten in zijn rolstoel... Hij wilde zo graag nog eens de muur op, hij had het al eens eerder gepresteerd. ...

Heelheid en gebrokenheid

Gepubliceerd Thursday, 7 June, 2012 in Weblogs · Weblogs Gastschrijvers 2 Comments

Weblog Anne Wittekamp. Jeruzalem Juni 2012. Tijdens onze muurwandelingen in mei jl zijn deze woorden vaak op ons afgekomen en hebben we deze tegenstelling, die ons in Gods Woord zo vaak wordt aangereikt, in allerlei vormen gezien en heeft het ons tot nadenken gezet.

De eerste confrontatie was er al direct, tijdens de eerste proclamatiewandeling. De bijna niet te bevatten schuld die ons als inwoners van Europa aankleeft, ten opzichte van Gods uitverkoren volk. Een schuld die zich tot op de dag van vandaag nog steeds opbouwt met nieuwe, onbegrijpelijke antisemitische meningen, uitingen, ontkenningen, aanhoudend zwijgen, misselijk makende hoogmoed…
Daar tegenover de onuitputtelijke vergeving in het bloed van de lijdende en opgestane Jeshua, en dat bijzondere, door Jaweh zelf uitgekozen en gezegende volk dat zo onschuldig lijden moest. Waarom? Door ons toedoen en tot onze verlossing…

Enkele dagen later de viering van Jerusalem Dag, waarin het Joodse volk de hereniging van west en oost Jerusalem viert, de gebeurtenis die 45 jaar geleden plaatsvond, in 1967. Nooit hebben we zo’n zuivere blijdschap in een feestende menigte meegemaakt. Onuitputtelijk dansende massa’s mensen opgestuwd door prachtige melodieuze volksmuziek die met trots en professioneel wordt opgevoerd. Geen blikje bier gezien, geen speed, geen pillen, maar een zuivere, blijde hartsgesteldheid.
De volgende dag echter komt onvermijdelijk de domper bij het ochtendnieuws (zoals een Joodse kennis tegen ons zei : “Every morning at breakfast we take our daily sandwich, cup of coffee and our daily portion of lies from the newspapers”). Op grond van een onnavolgbare geschiedsvervalsing en vele leugenachtige voorwendsels, schaamteloos omarmd door Amerika en de Europese Unie, blijft Oost Jerusalem onderwerp van gesprek als hoofdstad van een op te richten Palestijnse Staat. De dwaasheid rond Jerusalem kent zijn grenzen allang niet meer…

De agenda van de Vader is van een zo totaal andere dimensie, om daar iets van te zien zou u Psalm 2 nog eens door moeten lezen. De psalm die we vaak proclameren op de bres van de muur tussen de Olijfberg en de Berg van Boze Raad, waar het hoofdgebouw van de UN is gevestigd.

Maarten Maarten
Van een heel andere orde kan de gebrokenheid zijn die we soms op de muur ook tegenkomen. Ik denk aan Maarten uit Oegstgeest, die op de zondag van Shavuot met zijn ouders op het plein voor de Jaffagate ons opwachtten. Maarten in zijn rolstoel… Hij wilde zo graag nog eens de muur op, hij had het al eens eerder gepresteerd. Nooit meer zullen we vergeten hoe hij zich inspande om Amos 9:11-15 te proclameren, over het herstel van de vervallen hut van David… Is dat niet bijzonder? Ik ben er zeker van dat de Vader zelf nog veel meer genoot dan wij.

En we denken terug aan Maike, een als doofstom meisje geboren, nu volwassen vrouw uit Neurenberg, Duitsland. Zij heeft wonderwel geleerd te spreken en was in staat krachtige proclamaties voor te dragen. Waar haar woorden wat onduidlelijk waren vulde ze dat aan met rijke gebaren. Wat heeft zij genoten van de wandelingen en wat was het fijn haar met aanwijzen in de Bijbel en gesprekken 1 op 1 tijdens de koffie meer te vertellen van de rijke profetieën voor Gods Volk en de getrouwen uit de naties die ingelijfd worden in de olijfboom Israel.

Deze gebrokenheid is bij onze Vader bekend en Hij heeft deze kwetsbare mensen aan zijn hart gebonden. Maar wat een toekomst heeft Hij voor hen in petto! We denken aan Psalm 146:7-9 en aan Micha 7:16. Hij zal hen oprichten en doven en blinden genezen. Hij zal hun tranen drogen en ze zullen juichen voor Zijn Troon.
Maar over de hoogmoedige volken (kerken) is het tegenovergestelde geprofeteerd. Ze zullen worden beroofd van hun kracht en doof worden… Wat een tegenstelling!

Hoog tijd om dieper kennis te nemen van Het Plan van de Vader. We zien u graag op de muren van Jerusalem.

2 reacties op “Heelheid en gebrokenheid

 1. 1
  angela zei: op 8 June 2012 om 12:22

  Wat jammer dat jullie ook spreken van Oost Jeruzalem, net of dat een stad is. Het is Jeruzalem-oost, netzo als het Amsterdam- west is en niet West Amsterdam

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 2

   Beste Angela, laat er geen misverstand over bestaan; Oost Jeruzalem is een onderdeel van de eeuwige, ondeelbare hoofdstad van Israël. Ik heb de indruk dat wij daar niet erg vaag over zijn.

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>