Wachtersdag, laatste herinnering

Gepubliceerd Monday, 4 June, 2012 in Weblogs · Weblogs Bart 6 Comments

Jeruzalem, 3 juni 2012. Iedere drie maanden moeten Joke en ik het land uit. We hebben geen doorlopend visum en zijn zodoende genoodzaakt om Israël te verlaten. We klagen niet, na drie maanden dagelijks proclameren op de muren van Jeruzalem, smeken onze beproefde lichaam en geest naar een periode van rust. De wandelingen zijn prachtig en iedere dag weer anders, maar het leven van een wachter is behoorlijk intensief. Zowel geestelijk als lichamelijk wordt er veel van je gevraagd. Never a dull moment. Maar o, wat genieten we van al die onvergetelijke ontmoetingen. Mensen die een levensveranderende ervaring opdoen op de muren van Sion. Bij velen komen emoties los. Het is ook niet niks: eenvoudige gelovigen die Gods opdracht letterlijk uitvoeren. ‘Om Sions wil niet zwijgen, om Jeruzalems wil niet stil zijn…baan de weg, ruim stenen op’. De opdracht, omschreven in Jesaja 62 wordt vandaag vervuld. Wel een beetje aan de late kant, na tweeduizend jaar onderdrukking van Gods eerstgeboren zoon, Israël. Wij, christenen, kunnen niet echt terugzien op een glanzende geschiedenis ten opzichte van onze oudere, Joodse broer. Maar goed, liever laat dan nooit!

Vandaag wandelen elke dag wachters over de muren die er niet langer het zwijgen toe doen! Inmiddels beklimmen wachters al zes jaar achtereen de hoge, ijzeren wenteltrap die hen naar de hoge muren leidt. Nee, dit is zeker geen ‘nieuwe hype’. Integendeel, je kunt ervan verzekerd zijn dat wachters hun proclamaties vanaf de muren zullen roepen tot de dag aanbreekt dat de Messias terugkeert en met een knikje zal aangeven dat onze wachtersdienst er op zit…Ik kijk naar Hem uit.
Maar tot die tijd is er werk aan de winkel.

Er komt beweging in

Natuurlijk vernemen we op de muur veel reacties ‘uit het land’. We verheugen ons in veelbelovende tekenen die aantonen dat er hier en daar werkelijk sprake is van een ontwaken. Israël wordt niet langer als een ‘interessant thema’ naar de schaduwrijke krochten van de gemeente gemanoeuvreerd. Er ontstaan zelfs al wachtersgroepjes waar Gods woord geproclameerd wordt. Ik verwacht dat deze wachters initiatieven zich zullen gaan uitbreiden.
Ik zal het nog wat scherper stellen; deze ontwikkeling zal niet meer te stoppen zijn. Overal in het land zullen wachters bij elkaar komen. ‘Ten huize van’. Niet geïnitieerd of gecontroleerd door de plaatselijke gemeente, maar spontaan en organisch. Gelovigen die terugkeren van Rome naar Jeruzalem.
Daartoe organiseren we deze wachtersdag. Deze dag is dus niet bedoeld voor de gemiddelde conferentieganger. Het wordt geen ‘fijne samenkomst’. Wachters willen zaken doen. Geestelijke zaken. We leven in beslissende dagen. De wereld tolt al behoorlijk heen en weer, de economische crisis wil maar niet tot stilstand komen, pensioenfondsen weten van gekkigheid niet meer hoe ze aan hun financiële verplichtingen moeten voldoen, de euro ligt op apegapen. Dan hebben we het nog niet eens over de chaotische situatie in het Midden-Oosten. Staat de christelijke gemeente als een onverzettelijke banier in de branding? De vraag stellen is hem beantwoorden. Richting ontbreekt. De ‘gave van onderscheiding’ laat het afweten. We dobberen richtingloos rond, actiever dan ooit…

Wachtersdag, zaterdag 9 juni

Hoewel ik me verheug over de initiatieven die in enkele gemeenten ontstaan, gebiedt de eerlijkheid vast te stellen dat er sprake is van een groeiend aantal gemeenten waar Israël het kind van de rekening is. Er wordt geen enkele poging ondernomen om de oude, bijbelse profeten te onderzoeken. Profetieën die het herstel van de vervallen hut van David aankondigen worden als irrelevant en als ‘ niet van deze tijd’ afgeserveerd.
Steeds meer gelovigen die zich juist bewust worden van Gods handelend optreden met zijn volk Israël, stoten hun hoofd. Zij vinden geen weerklank binnen hun gemeente. Steeds meer vrienden van Israël wordt subtiel te kennen gegeven dat voor hen geen plaats meer is in de herberg. Voor anderen bereikt de wekelijkse polderieke prietpreek een verzadigingspunt.
Zij zien geen heil meer in het bijwonen van deze wekelijks terugkerende, religieuze klucht.
Kortom, de hoogste tijd om de wachterskoppen bij elkaar te steken.

We hebben tot het organiseren van deze wachtersdag besloten om gelovigen, die zich aangesproken weten door dit wachtersinitiatief , met elkaar in contact te brengen. Er zal een strategie worden voorgesteld om, verspreid over het land, wachtersgroepen in het leven te roepen. We beginnen geen nieuwe ‘beweging’, maar willen onderlinge ontmoetingen stimuleren en faciliteren.
Bovenal spreek ik de wens uit dat deze dag zal uitgroeien tot één krachtige, onophoudelijke proclamatie van Gods grootheid en overweldigende genade, met name ten aanzien van zijn eerstgeboren zoon, Israël. Wat een voorrecht om betrokken te mogen zijn bij de herstelwerkzaamheden van deze vervallen hut van David. (Amos 9:11)

Je hebt nog enkele dagen de tijd om je op te geven. (Zie aankondiging in de agenda).

6 reacties op “Wachtersdag, laatste herinnering

 1. 1
  Jopie van Woerden zei: op 11 June 2012 om 14:20

  Bart en Joke,
  Gisteren, in een naburige gemeente sprak een oudste de taal van afgelopen zaterdag, zo maar meegenomen uit Amersfoort. Heel duidelijk, als een sjofar! niet mis-te-verstaan.Dat was een snelle vrucht na een langer proces.Hij was ooit op de muren en wij ook. Bedankt dat wij zo worden meegenomen in dat proces van “niet langer zwijgen”. Nog een vraag. De muziek en beelden aan het einde van die belangrijke dag. Van wie? Cd? Videoclip?
  Jopie

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Jan W van de Kamp zei: op 11 June 2012 om 13:08

  Het was een goede dag zaterdag. Het zal wel lang duren voordat wij onze tradities kwijt zijn. Ook ik heb daar wel last van. Ik heb naar Stijntje uitgezien op de wachtersdag. Ik was benieuwd naar je ervaringen in Staphorst. Hebben wij het daar op de muur niet over gehad? Misschien kun je komen als Albert de Hoop op dinsdag, 17 juli in Schagen hoopt te proclameren. Ik heb het zondag voor het eerst gedaan op de preekstoel in Schagen met de woorden uit Jeremia 3 vers 14 en 15.
  Ik zal u naar Sion brengen. Ik zal u herders geven naar Mijn hart, die u zullen weiden met kennis en verstand.
  Misschien hebben wij ook zulke herders nodig?

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  Denise Cohen Rodrigues zei: op 10 June 2012 om 09:59

  Bart en Joke,
  hartstikke bedankt, 9 juni, het was een fantastische dag. 500 mensen! wie had dat durven denken.
  Je ziet wat God aan het doen is! Hijzelf roept zijn volk, maar ook ons! Dank je wel voor je gehoorzaamheid aan Hem. Sjaloom.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 4
  Stijntje zei: op 7 June 2012 om 00:00

  Beste Bart en Joke,

  Zoals jullie al weten vond ik het geweldige ervaringen om mee te wandelen over de muren en te ontdekken wat jullie daar doen. Heel mooi, heel bijzonder, en tegelijk ook heel confronterend. Om zo er bij bepaald te worden hoe ons verleden is ten aanzien van het Joodse volk en Israël.
  Wel een beetje jammer dat de ons vertrouwde prediking in de kerkdiensten in deze weblog worden neergezet als ”polderieke prietpreek” of ”religieuze klucht”. Dit zou misschien wat kwetsend of grievend over kunnen komen en de verwarring des te groter maken voor mensen die met dit alles worstelen…..

  Tot ziens hopen wij! Groeten van Stijntje.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 5

   Hi Stijntje, dank voor je reactie. Beetje onwennig misschien, maar wachters nemen geen blad voor de mond. We scheren niet alle kerkdiensten over een kam maar wie de schoen past trekke hem aan. Ik beloof je dat velen zich voelen aangesproken…
   Tot ziens in Amersfoort

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 5. 6
  Lex Ernst zei: op 5 June 2012 om 20:48

  Hoi Joke en Bart
  Wij wensen jullie een heel gezegende dag in Amersfoort, we hadden er graag bij willen zijn, maar deze keer helaas niet. Doe iedereen de hartelijke groeten en weet wel…, God is altijd groter!!!

  LEX.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>