Weblog Ton & Tineke Nennie – zomer 2012

Gepubliceerd Saturday, 11 August, 2012 in Weblogs · Weblogs Gastschrijvers 1 Comment

Vanaf eind juni stonden we op de bekende plek buiten de Jaffa Gate te wachten: wie zou er komen vandaag? Dat was elke dag weer een verrassing. Gelukkig wisten mensen ons telkens te vinden, zelfs zónder de bekende NerverBeSilent-cap, die Ton helaas na 5 jaar trouwe dienst is kwijt geraakt.
Behalve landgenoten waren de Duitsers ook deze zomer goed vertegenwoordigd en kwam er een aantal Finnen, Noren, Kroatiërs en Zuid-Afrikaners.
Zo konden Vaders kernachtige beloften in diverse talen klinken!
Wachters op de muur van Jeruzalem! Wat dwaasheid lijkt voor de wereld is een indringende, strategische opdracht van God. Hij wil, vanuit een relatie met mensen die zijn Koninkrijk en zijn gerechtigheid zoeken, machtige dingen doen in deze wereld. Op de muur zijn veelvuldige wijsheid proclameren is daar een voorbeeld van. Wat gebeurt er dan fysiek en geestelijk?
In Efeze 3:10 staat dat die woorden gehoord worden in de hemelse gewesten en daar grootse (voor ons onzichtbare) overwinningen opleveren. Als we bijv. psalm 2 krachtig proclameren met voor ons ‘de berg van de boze raad’ waar nu de VN zijn samenkomsten houdt, en achter ons Gods berg Sion, beseffen we terdege dat we als wachters op de muur bezig zijn met een frontliniegevecht tegen de machten en heersers van de duisternis.

Ons eigen hart en gedachten veranderen ook! We ervaren intens de kracht die Vader verleent aan de beloften die hardop uitgesproken worden over zijn volk, het volk van Jacob, en over zijn stad Jeruzalem. Het meest indrukwekkend is toch wel dat we op die manier Vader zelf mogen herinneren aan zijn woord. ‘Jullie die een beroep doen op de HEER, gun jezelf geen rust en gun Hem evenmin rust.’ (Jes 62:6) Wat een uitdaging. Een beroep doen op, herinneren aan; het Hebreeuwse woord ‘maskira’ staat hier, secretaresse, Gods ‘personal assistant’. Geweldig om elke dag opnieuw mensen uit verschillende landen en kerken hierin mee te nemen!

Een groep van 35 Duitsers kwam naar de muur. De meesten hadden nog nooit zoiets meegemaakt. Het proclameren met hier en daar wat uitleg zette het theologisch denken over Israël volledig op z’n kop. Ook nu kwamen onverwachts emoties los. Een vrouw kon niet proclameren vanwege de plotselinge brok in haar keel en de tranen in haar ogen. Deels tranen van schaamte en verdriet over houding en handelen van ‘de kerk’ ten aanzien van de Joden, deels tranen van blijdschap over het herkennen van het hart van Vader. De emoties van Vader zelf en van Jeshua werden zichtbaar. Gods handelen met zijn volk nú werd duidelijk.

Hoogtepunt voor ons persoonlijk was het feit dat een broer en schoonzus van Ton ruim een week met ons samen Jeruzalem verkenden. Fantastisch om die twee broers op de muur te zien staan. Ook dit stel is duidelijk ‘anders’ naar huis gegaan.
Vanuit Katwijk kwam een enthousiaste groep van 20 jongelui. Ze wilden 2 dagen meelopen op de muur. Sommigen ervaarden ‘de muur’ als behoorlijk confronterend terwijl anderen stonden te popelen om mee te doen. Daar zal ongetwijfeld het laatste woord nog niet over gezegd zijn.
Nooit te jong om de muur op te gaan. Dat moet het stel grootouders gedacht hebben die al hun 6 kleinkinderen van 9 tot 16 jr. Israël lieten zien, het land waarvoor ze zich zelf al zoveel jaar hebben ingezet. Daar mochten die oude muren van Jeruzalem zeker niet bij ontbreken. Wat bijzonder!
Stiekem maken we al plannetjes over hoe wij onze eigen kleinkinderen met Israël kunnen laten kennismaken! Met zijn 9-en passen ze al niet meer in één busje, dus misschien in 2 of 3 ploegen?
Jonge kinderen, tieners, zullen zeker onthouden wat ze hier in Israël en met name in Jeruzalem zien; zij zullen een grotere verwachting krijgen dat Jeshua werkelijk terugkomt. In ps. 102 staat in diverse vertalingen dat dit alles opgeschreven moet worden voor ‘de toekomstige, of de volgende generatie’. Maar zoals een jonge Joodse man bevestigde staat er letterlijk ‘de laatste generatie’.
Dus ouders, grootouders, tiener- en jeugdleiders: neem die jonge mensen mee naar Gods land, en neem hen in elk geval mee de muren op!

Ga mee met de Wachtersreis Jeruzalem van 7 t/m 15 november 2012.

Shalom Ton Nennie

Eén reactie op “Weblog Ton & Tineke Nennie – zomer 2012

  1. 1
    Sonja Molengraaf zei: op 10 November 2014 om 23:15

    dag Ton en Tineke,
    Bij toeval jullie naam op LinkedIn ontdekt. Het is al weer heel lang geleden dat wij samen op het christelijk lyceum in Dordrecht zaten, Tineke. Wat fijn dat jullie het goed maken. Hartelijke groeten, Sonja (vroeger Meulblok) en al sinds ruim 39 jaar Molengraaf.

    Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>