Weblog Succot

Gepubliceerd Thursday, 27 September, 2012 in Weblogs · Weblogs Bart 5 Comments

Grote Verzoendag is nog niet voorbij, of de buren beginnen al te knutselen aan de gammele loofhutten. Terwijl ik dit schrijf is het een drukte van jewelste. Bovenop ons appartement worden er twee neergeplant. Elk jaar opnieuw worden de planken en tentdoeken tevoorschijn gehaald. Deze loofhutten doen het volk terugdenken aan de veertig jaar van omzwervingen door de woestijn. Kwetsbaar en volledig afhankelijk van Gods bescherming. Ook vandaag ervaart de Joodse bevolking deze kwetsbaarheid maar al te goed.

Israël staat weer in het volle licht van de onophoudelijke stroom van vernietigende en levensbedreigende vervloekingen die door Iran, Hezbollah en andere islamitische Jihadmacho’s worden uitgekraamd. Op dit moment mogen regeringsleiders hun verhaal weer afsteken tijdens de Algemene Vergadering van de Vereinigde Naties. Ahmadinejad en de zijnen kregen weer de vloer. Hij betitelde Israël als ‘uncivilized Zionists’ en drong aan, net als Hitler ooit deed, op een ‘nieuwe wereldorde’.
Hij zal op zijn wenken worden bediend. De (Joodse) Messias zal zeker terugkeren. Als een nietig uilskuikentje zullen Ahmadinejad en de zijnen ineen krimpen bij de introductie van Gods koninkrijk op aarde, locatie: Jeruzalem, Israël. Op deze orde hadden de broeders niet echt gerekend.
(De meeste christenbroeders overigens ook niet…)

Keurige westerse landen zullen de zaal in protest verlaten. Israël schitterde door afwezigheid en beleefde Jom Kippoer in vasten en in wit gekleed.
Het westers verweer zal snel verstommen.
We maken ons liever druk om een dwaas anti-islam filmpje, dan dat het lot van de Joodse bevolking ons uit de slaap houdt. Een belachelijke vertoning. Ach, we wennen er aan. We leren met de moslimdoctrine te leven. Je moet moslims gewoon niet tegenspreken, dan zijn ze best aardig, toch? Nee, natuurlijk geen spotprenten tekenen van Mohammed, dat kan je je kop kosten, maar voor het overige…lieve, evenwichtige en ruimdenkende mensen. Nee, je moet natuurlijk geen magen david (jodenster) dragen, dat is natuurlijk vragen om gedonder. En op school zou ik de lessen die handelen over de Holocaust maar iets inkorten. We moeten de zaak niet op het spits drijven en wijs omgaan met onze islamitische kinderzieltjes.
De moslimgeest is uit de fles. Knappe dominee die ‘m weer terug krijgt.

Opnieuw raakt Israël in een isolement. Aan Israël kun je alleen je handen maar branden. Israël is niet cool.
Hoe bestaat het toch dat Israël zelfs in de gemeente der gelovigen zo’n karige plek krijgt toebedeeld. In de Bijbel vormt Israël de kern van het Verhaal. Alles draait om dat uitverkoren land, zowel in het Eerste, als in het (ver)Nieuwde Verbond.
Jeshua kwam – alleen – voor de verloren schapen van het Huis Israël (Matteüs 15:24) lezen we, en straks zal Hij als koning terugkeren om te heersen in Israël. (Jes.2:2-5, Micha 4:1-5)
Hoe je het ook wendt of keert, je kunt onmogelijk om Israël heen.
We zitten klem in Rome. Wie bevrijdt ons?

Wachters staan op en doen van zich spreken. Onophoudelijk schudden zij aan de kerkpoorten van een in een diepe, humanistische slaap gedutte Laodiceaanse kerk.
En…het heeft effect. Steeds meer getuigenissen druppelen bij ons binnen die verhalen over dominees of (geestvervulde) voorgangers die aarzelend en schoorvoetend tevoorschijn komen. Schuchter geven zij toe dat Israël er misschien toch toe doet.
Eén of twee zwaluwen maken nog geen zomer, maar toch… een wachtershand is snel gevuld.
Andere getuigenissen bereiken ons waar voorgangers de deur naar Jeruzalem juist dichtgooien. Enkele radeloze vervangingstheologen doen een laatste  poging om ‘zionistische neigingen’ de kop in te drukken. Het doet denken aan een necrologie, een afscheidsbrief, een laatste sputtering. Oude zakken scheuren en kunnen de nieuwe wijn niet houden…

De wachterskaravaan trekt verder. Nee, eerwaarde theologen, de wachtersroep zal niet meer verstommen, integendeel, steeds krachtiger zal de roep klinken: ‘Om Sions wil niet zwijgen, om Jeruzalems wil niet stil zijn…’ ‘Op uw muren, o Jeruzalem heb Ik wachters aangesteld die nimmer zullen zwijgen, dag noch nacht…’ (Jesaja 62:1,6)
Inmiddels wandelen we ruim 6 jaar dagelijks over de muren van de stad Jeruzalem.
Deze wachterswandelingen zijn niet meer weg te denken. Ook steeds meer buitenlanders weten inmiddels de weg naar de Jaffa Poort te vinden.

Surinamers op de muur!

Afgelopen week liep een groep jonge Surinaamse vrouwen o.l.v. Rachel Pengel met ons mee over de muren van de stad.

Afgelopen week liep een groep jonge Surinaamse vrouwen o.l.v. Rachel Pengel met ons mee over de muren van de stad. Ook in Suriname dringt de wachtersroep door. Suriname heeft een opvallend gezamenlijk verleden met Joden. Via Amsterdam en Brazilië kwamen veel Sefardische Joden in Suriname terecht. Later voegden Ashkenazische Joden uit Europa zich bij hen. Ik verwacht dat steeds meer Surinamers hun wachtersrol zullen opnemen. Laat de wachtersroep klinken. We kijken naar jullie uit!

Wachtersbijeenkomsten

Dikwijls geven wachters die met ons meewandelen te kennen dat zij in Nederland graag betrokken willen blijven bij het wachterschap. Wij stimuleren dat van harte.
Onder het kopje ‘activiteiten’ vind je het contactadres van Thom Thomas (thomas@eydenberg.nl)
Thom coördineert deze bijeenkomsten ‘ten huize van’. Het is onze wens dat in Nederland een keten van wachters’huizen’ zal ontstaan. Huizen waar met elkaar gegeten, aanbeden en geproclameerd wordt ‘om Sions wil en om Jeruzalems wil’.

Onzekere tijden

Je kunt er niet omheen, de spanning rondom Israël neemt toe. De geruchtenstroom overigens ook. We worden regelmatig bestookt met alarmerende emails. (Tip: stuur ons geen onpersoonlijke berichten en/of nieuwsflitsen. Hoe spannend ook…Wij hebben onze eigen nieuwsvoorzieningen.)
Overigens laten wachters zich niet leiden door ‘alarmerende berichten’. We hebben een duidelijk omschreven opdracht om Gods Woord te proclameren vanaf de muren van Jeruzalem. Waar wachters niet buiten kunnen is de heilige Geest van onderscheiding. Dat is ons dagelijks gebed.
Hij leidt ons door zijn Woord. Wachters laten zich niet leiden door de waan van de dag of facebook, maar door Faithbook, geleid door de Geest.

Ik schreef het al, je ervaart dat de spanning zich opbouwt. De omstandigheden in de omringende landen Egypte, Syrië en Iran is zorgelijk. Ook Hassan Nasrallah, de ijdele leider van Hezbollah in Libanon, blaast voortdurend dreigende taal richting Israël.
Kortom, een groot conflict kan niet uitblijven. Wanneer barst de bom? Niemand kan dat met zekerheid zeggen.
Angst neemt hier en daar toe. Pelgrims cancelen hun bedevaart naar Sion, maar ook in Israël zelf is sprake van toenemende spanning en angst. Vergeet niet dat de Joodse bevolking sinds de onafhankelijkheid van Israël in 1948 nog geen dag kon genieten van werkelijke vrede. Altijd sluimert daar de vijand.
Gelovigen worden opgeroepen om niet langer te zwijgen, en hun strategische posities op de muren van Jeruzalem in te nemen. Juist nu het er om gaat spannen.
Realiseer je je dat God zelf het initiatief nam om wachters op de muren te plaatsen.
Wachters hebben dat niet zelf verzonnen. God nam daartoe het initiatief. Reden genoeg om deze wachtersroep heel serieus te nemen. Het is laat op Gods horloge. De islamitische vijand zit niet stil. Ze zijn verenigd in hun haat naar Gods volk.
Ze kunnen niet wachten om Gods volk te elimineren. Vergis je niet, het is de aartsvijand van God die hier achter schuilt. Allah, afgod van dood en terreur zal geen poging onbenut laten om de wederkomst van de Joodse Messias Jeshua te dwarsbomen.
Juist daartoe wordt de vervallen hut van David (Israël) hersteld en keert het Joodse volk huiswaarts! Wachters assisteren God bij het herstel van deze vervallen hut, en bereiden de weg voor het Joodse volk. Wachters ruimen stenen op en zwijgen niet langer…(Jes.62)

Kom tevoorschijn! Wachters maken het verschil.
We kijken naar je uit op de muren van Jeruzalem.

Video via: http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160298

Mededeling: Wij zijn op zoek naar vertalers die weblogs en andere berichten willen vertalen in het Duits en Engels. Bij voorkeur vertalers die deze talen als moedertaal beheersen. Graag een berichtje zenden aan: neverbesilent@bezeqint.net

5 reacties op “Weblog Succot

 1. 1
  Ton Schall zei: op 7 November 2012 om 18:12

  Wat was het geweldig Gods beloften over Zijn volk en het herstel van Israël op de muur te proclameren !!!
  Sinds God mij als wachter heeft geroepen is de bijbel zó enorm gaan leven voor mij. Ook ik zal nooit meer zwijgen……
  Tot gauw weer Bart.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Thamara van Dijk zei: op 29 September 2012 om 22:18

  Go Suriname!! Gaaf om te lezen dat daar ook wachters zijn. Ja, God zal Zijn plan volvoeren met Zijn Volk! En door Zijn Volk met de wereld!!
  Het ga jullie goed! :-)

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  Judith Redmount zei: op 29 September 2012 om 09:04

  Wij vonden het hartsikke fijn op mee te lopen op de muur en te proclameren dat de Here Israel nimmer zal verlaten. Ik was ontroerd om te zien wat de Here aan herstel bezig is te doen in Israel. God bless Bart Repko en zijn team. I will be back to walk more days. Blessings.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 5
  Judith Redmount zei: op 29 September 2012 om 09:04

  Wij vonden het hartsikke fijn op mee te lopen op de muur en te proclameren dat de Here Israel nimmer zal verlaten. Ik was ontroerd om te zien wat de Here aan herstel bezig is te doen in Israel. God bless Bart Repko en zijn team. I will be back to walk more days. Blessings. Judith Redmount

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>