Israel staat er alleen voor

God neemt zelf het heft in handen

Gepubliceerd Wednesday, 30 January, 2013 in Weblogs · Weblogs Bart 17 Comments


Jeruzalem, 31 januari 2013. Dit jaar is nog maar een maand oud, maar heeft al voldoende stof tot nadenken opgeworpen. De aankondiging van het aftreden van onze koningin heeft op ons Nederlanders een grote indruk gemaakt. Joke en ik bekeken haar aankondiging op onze computer, hier in Jeruzalem. Een moment van ontroering en kippevel. Beatrix is een bijzondere vrouw. Een tijdperk wordt afgesloten. Haar troonsbestijging, 33 jaar geleden in Amsterdam, werd gehuld in grauwe protestdampen van rookbommen en rellen. Haar afscheid wordt met weemoed ingeluid. Haar aftreden past bij het nieuwe Nederland.

Verkiezingen Israël
In Israël wordt nagepraat over de verrassende verkiezingsuitslag. Premier Netanyahu blijft de politiek leider van Israël, maar heeft toch veel van zijn glans en steun ingeleverd ten koste van nieuwe en nog onbekende leiders. Ik denk dat de uitslag niet slecht is. Deze beweging naar een meer centrum-gerichte regering lijkt een goede ontwikkeling. Juist met het oog op de ernstige bedreigingen rondom Israël is het belangrijk om een breed politiek draagvlak te hebben. Een beweging naar het politieke ‘midden’ lijkt gunstig. Een keiharde linkse oppositie zou veel lastiger zijn in het geval van een mogelijke, zelfs waarschijnlijke oorlog.
Laten we er geen doekjes om winden; de situatie rondom Israël is ronduit explosief. In Egypte heerst chaos. Het gezag van moslimbroeder Morsi wankelt. Binnenkort zal de werkelijke identiteit blijken van deze nieuwe leider. Israël heeft inmiddels geen vragen meer over zijn ware aard. In een speech vergeleek Morsi Joden met afstammelingen van honden en apen. Een naaste medewerker van Morsi noemt de Holocaust een hoax die werd verzonnen door Amerika. Jazeker, in Israël weet men inmiddels dondersgoed met welke antisemiet men zaken moet doen.

De situatie in Syrië tart alle beschrijvingen. Zestigduizend, voornamelijk burgers, vonden inmiddels de dood in de burgeroorlog tegen het bewind van Bashar Assad.
De wereld kijkt machteloos toe. China en Rusland weigeren iedere interventie. Syrië beschikt over een groot arsenaal aan modern wapentuig, nog afgezien van de enorme voorraad chemische wapens. De islamitische terreurorganisatie Hezbollah kan niet wachten om de hand te leggen op deze wapens in hun strijd tegen Israël.
Israël zal niet toestaan dat Hezbollah zich versterkt met dit moderne en levensgevaarlijke wapentuig. Israël zal ingrijpen. (Tijdens het schrijven van deze blog verschijnt het bericht op mijn scherm dat Israël een chemisch-militair lab heeft gebombardeerd in de buurt van Damascus).
Wat te denken van de Iraanse dreiging? Het is nu voor iedereen wel duidelijk dat zij werken aan de fabricage van een nucleaire bom. De bestemming van deze bom is bekend. Ook de ontwikkeling van deze bom zal niet door Israël worden getolereerd. Israël zal ook hier moeten ingrijpen.
Intussen proberen de westerse landen in een wanhopige poging het ten dode opgeschreven vredesproces met de Palestijnen nieuw leven in te blazen. Het zal niet lukken. Palestijnen willen geen twee-staten oplossing. Palestijnen willen maar één staat; een moslimstaat zonder Joden. Dat zal niet gebeuren.

Hoe gaat dit allemaal aflopen?
Om daarop een antwoord te vinden zul je de profeten moeten raadplegen! Tot je verrassing zul je ontdekken dat God – hoogstpersoonlijk – zal opstaan om zich over Israël te ontfermen. Hij zal zelf het heft in handen nemen. Hij zal niet toestaan dat zijn oogappel opnieuw onder de voet zal worden gelopen. Die tijd ligt definitief achter ons! Vandaag wordt Gods persoonlijke optreden door de grote massa voor onmogelijk gehouden. Zelfs de christengemeente zal je minzaam aanstaren. Maar de heilige rest weet het zeker. Een groeiende groep van wachters twijfelt er niet aan, we stevenen af op een profetische tijd die aan alle twijfel abrupt een eind zal maken. God ontbloot zijn heilige arm. Met andere woorden, Hij stroopt zijn mouwen op en komt in actie. Dat zal niet onopgemerkt blijven. Onthutst en geschokt zal de wereld kennis maken met de vernietigende kracht van de God van Abraham, Isaak en Jakob.
Hij zal afrekenen met de vijanden van Israël, geen twijfel mogelijk. De profeten spreken klare taal! Gods wraak zal over de westerse, maar ook over de islamitische buurlanden van Israël worden uitgestort. De wereld zal kennismaken met de God van Israël.

Israël komt alleen te staan
Vanaf het moment dat Israël alleen komt te staan breekt het moment aan dat God zich zal ‘laten kennen’. Het klinkt je misschien wat onwennig in je oren, maar Israël zal en moét alleen komen te staan. Uit alle volken heeft Hij – alleen – Israël uitgekozen. In Numeri 23 lees je: ‘Ik zie een volk (Israël) dat afgezonderd leeft, zich niet verbindt met andere naties.’(vers 9) Zodra Israël alleen staat, breekt het moment aan dat de God van Israël de vrijheid heeft om soeverein in te grijpen. Israël heeft dan geen keus. Ze zullen hun vertrouwen volledig moeten stellen in hun Heer.
Dat moment ligt niet zover meer van ons vandaan. Zelfs president Obama, de ‘grote vriend’ van Israël doet er alles aan om Israël aan het verstand te brengen dat zij zich ‘politiek correct’ dient te gedragen. Gedwongen door de dreigende omstandigheden zal Israël acties ondernemen die niet zullen worden gepikt door de rest van de naties. Dan zijn de rapen gaar. Israël zal worden beschouwd als de schurkenstaat van onze aarde…Ik weet het, dat lijkt een onwaarschijnlijk scenario, maar ik zou deze woorden toch maar in je achterhoofd opslaan. Israël komt volstrekt alleen te staan.

En de kerken dan?
Ja, daar vraag je me wat. Ik informeerde deze week bij een goede vriend hoe het staat met de christelijke media in Nederland. Wordt er regelmatig geschreven over de uiterst dreigende situatie in Israël? Verschijnen er vlammende, profetische artikelen die oproepen tot actie? Wijzigen organisaties en gemeenten hun strategie t.a.v. Israël? Wordt er geroepen en alarm geslagen? Of blijven we – zo nu en dan – correcte, ‘positieve’ Israël bijbelstudies schrijven….? Blijven we artikelen schrijven die uitleggen dat het allemaal wel meevalt in de kerk ? Dat het eigenlijk heel goed gaat met het christendom? Blijven we elkaar zoethouden met slaapverwekkende berichtgeving? Het lijkt dat zelfs een aantal ‘Israël’-organisaties niet precies meer weet welke weg ze moet inslaan. Een bekende Nederlandse organisatie ‘van-het-eerste-uur’ geeft haar basis op in Israël, ze hebben geen boodschap meer. Ze ploeterden zich vast in het heilloze verzoeningsdrijfzand. Er zullen principele keuzes gemaakt moeten worden, beste broeders!
Tijden veranderen. Dit zou juist de tijd zijn om een vestiging te openen in Jeruzalem! Deze tijd vraagt om nieuwe inzichten. Nieuwe (Israëlische) wijn in nieuwe zakken! De profetische roep zal gehoord moeten worden.

Wachtersbeweging
Gelukkig ontvangen we steeds meer berichten over nieuw ontstane wachtersgroepen in Nederland. Gelovigen die samenkomen ‘ten huize van’ en de wachtersroep laten klinken. Gelovigen die opstaan en niet langer zwijgen. Gelovigen die inzien dat de profeten de enig juiste richting aangeven en gezamenlijk proberen te ontdekken wat de wil van de Vader is voor dit beslissende seizoen.
Van harte stimuleren we de ontwikkeling van deze nieuwe wachtersgroepen.
Als jouw wachtershart klopt, start een wachtersgroep bij jou thuis. Neem contact met ons op, we helpen je graag!

De kerk is uitgepraat…tenzij. Tenzij zij zich buigt voor de dringende oproep van Petrus: ‘Geliefde broeders en zusters, dit is al de tweede brief die ik u schrijf. Met beide wil ik u tot een helder inzicht brengen, en wel door u te herinneren aan de woorden die de heilige profeten destijds hebben gesproken…’ (2 Petrus 3:1,2)
De gemeente zal op haar heilloze schreden moeten terugkeren en Israël – alsnog – de plek toekennen die God haar toekent. Beter laat dan nooit. Ze zal moeten terugkeren, van Rome naar Jeruzalem.
Om enig inzicht te krijgen in de huidige ontwikkelingen zullen we de woorden die de profeten hebben geschreven weer serieus moeten nemen. Geleid door de heilige Geest van onderscheiding. Doen we dat niet, dan zijn we werkelijk uitgepraat. Dan zal de gemeente verzanden tot een irrelevant, religieus bezigheidsclubje. Ze doet er niet langer toe.
Ongemerkt zijn we weggedreven van onze oorspronkelijke bestemming. Richtingloos dobberen we rond. Wie stopt de malaise? Wie staat er op? Wie slaat met zijn geestelijke vuist op de kansel? Wie schudt de redacties wakker van de christelijke life-style bladen?

Vanuit het verre Jeruzalem zullen we ook in dit jaar de gemeente blijven oproepen en uitdagen om haar profetische wachtersopdracht te vervullen. Gelovigen hebben een grote rol te spelen in deze dagen. Met name voor hun oudere broer, Israël. Zorg dat je in de pas loopt met de God van Israël. Hij is opgestaan om zich over Sion te ontfermen. Ik raad je aan om – samen met Hem – op te staan en tracht te ontdekken wat de wil van de Vader is.
Natuurlijk worden we enorm bemoedigd door de vele positieve reacties. Gelovigen staan op en komen tevoorschijn. De wachtersbeweging zal nooit een massale beweging worden. God zal zijn plannen via een kleine groep getrouwen bewerken. De wachtersbeweging is een kleine Gideonsbende. Zorg dat jij deel uit maakt van dat legertje slurpers…

Ik kijk naar je uit, op de muren van Jeruzalem.


Bart en Joke Repko zullen van 20 februari tot 20 maart in Nederland zijn. Laat je niet weerhouden om de muren te beklimmen, mocht je in Israël zijn. Dagelijks zullen gelovigen hun proclamatiewandelingen maken.

17 reacties op “God neemt zelf het heft in handen

 1. 1
  j noordam zei: op 3 February 2014 om 13:28

  bedankt voor het artikel zijn rijk is toch heel dichtbij god zegen toegewenst

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Hannie zei: op 30 April 2013 om 20:55

  Ik heb de boodschap van Bart beluistert, ik ben al jaren pro Israel. Wat wordt er precies bedoelt met je positie innemen als wachter? Ik ben bijna bang om “domme”vragen te stellen, want dan gooit Bart je over de muur. Zelf ben ik ook actief in de beweging van het Vaderhart van God. Ik denk dat ook dit vooral een boodschap is voor Christenen, omdat ze de liefde en aanvaarding van God niet kennen. Ze kennen hun positie niet als geliefde zonen en dochters van de Vader. Echte intimiteit kun je niet hebben als je in feite bang bent voor God. Als je niet weet wat onvoorwaardelijke liefde betekent. Ook dit moet je geopenbaart worden, kennis is niet het doel, maar “kennen”.Vaak word hier over de verloren zoon gesproken. Zie ik het goed als Israel de oudste zoon is, al het mijne is het uwe? Hartelijke groet hannie

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 3

   Beste Hannie, ik beloof je plechtig dat ik je niet over de muur zal gooien. Met betrekking tot het Vaderhart van God raad ik je aan toch eens de relatie tussen Vader en zoon (Israël, Ex.4:22) eens te bestuderen. (Hosea 11:8, Jeremia 31:9b, 31:20) Gods Vaderhart wordt – vooral – zichtbaar in zijn relatie tot zijn eerstgeboren zoon, Israël.

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 4
  Eva Veldhuijzen-Stolk zei: op 30 March 2013 om 13:03

  Dag Israëlvrienden,

  Wij zijn net terug van een 10-daagse reis naar Israël, wij, 6 vrienden (1 vriendin moest thuisblijven vanwege de gezondheid van een oude moeder.)hebben daar
  die zandstorm en dat sterk veranderende aparte weer , die vrijdag in Jeruzalem meegemaakt, je kon inderdaad geen omgeving meer zien!! ‘s morgens prachtig weer met zon en daarna ging het hard waaien en kreeg je heel slecht zicht, opmerkelijk.
  Gelukkig voor Israël dat God regeert, Hij laat niet varen wat Zijn Hand begon.
  Op maandagmiddag mochten we bij de Jaffapoort helaas niet de muren op i.v.m.Pesach werd het om 14.00 gesloten.Heel jammer vonden we dat, vooral daar de andere dagen al besproken en ingevuld waren en we dus geen kans meer hadden daar te lopen.
  Misschien een goede aanbeveling om binnen niet al te lange tijd weer naar Israël te gaan??

  Groetjes van Eva V

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 5
  Learsi zei: op 26 February 2013 om 13:01

  Beste Bart,

  Mooi geschreven weer van je, dank je.
  Regelmatig bezoek ik je website om weer energie op te doen en te weten dat ik niet de enige ben die zo denkt.

  Zelf kom ik uit een gereformeerd nest en heb het afgelopen jaar getracht om op het forum van de GKv de profetieën onder de aandacht te brengen.

  Enorm veel weerstand ben ik daar tegengekomen. De Gereformeerde kerk slaap helaas door. Men veegt simpelweg alle bijbelse argumenten van tafel met de smoes dat het huidige Israël niet het bijbelse Israël is.

  Voor het woord vervangingsleer heeft men een tegenhanger bedacht, “vervullingsleer”, als zouden de profetieën over Israël door de gereformeerde theologie niet worden vervangen maar zijn vervuld in Christus. Menig topic dat ik startte hierover is verwijderd door de moderators daar. Menige reactie van mij aangaande het onderwerp eveneens.

  De waarheid mag ook met onderbouwing niet worden geschreven. Voor mij een reden om serieus te overwegen de Gereformeerde kerk te verlaten. Maar ben nog op zoek naar waar ik wel datgene kan vinden wat ik zoek.

  Volgens mij zijn de Hervormde kerk en de Baptisten wel meer open voor deze zaken. Kan iemand dat bevestigen? Welke evangelische kerken erkennen ook de profetieën voor Israël?

  Dan vinden ze het vreemd dat onze gereformeerde kerk aan het instorten is als een kaartenhuis en zoekt men naarstig naar de reden buiten de kerk ipv in de kerk. Niet ziend en ook niet willen zien, dat G-d Zijn Zegen uit de gereformeerde kerk heeft getrokken……

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 5. 6
  marjon zei: op 11 February 2013 om 20:25

  Een wachtersgroep opstarten lijkt mij erg goed,
  maar waar te beginnen!
  wij komen wel elke veertien dagen bij elkaarzo, n
  8 br. en zr.
  om voor Israel te bidden, dat is natuurlijk al goed, maar wat kunnen we meer!
  heeft u tips en/of suggestie, s!
  b.v.b hartelijk dank.
  Shalom

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 7

   Beste Marjon. Mooi dat jullie al samenkomen. Je zou contact kunnen opnemen met Tom Thomas (thomas@eydenberg.nl). Tom coordineert de wachtersgroepen ‘ten huize van’ en kan je vast verder helpen!

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 6. 8
  Maaike zei: op 10 February 2013 om 15:16

  Ha Bart en Joke!
  Aanstaande vrijdag 15 februari hopen wij met ons gezin in Jeruzalem te arriveren, om daar voor een paar dagen te blijven. We gaan jullie ontmoeten!
  Jan, Maaike, Arris , Henk, Lotte en Marith Huijgen uit Spakenburg

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 7. 10
  Machiel Smitsman zei: op 4 February 2013 om 00:45

  Bart,

  Heb met belangstelling je stuk gelezen. Al meerdere boodschappen van je gehoord. De eerste keer was ik helemaal van m´n stuk gebracht. Ik dacht; als datgene wat die man zegt waar is, dan zit ik er toch wel een beetje naast. Zo geneigd om met m´n eigen geestelijke leventje bezig te zijn… Nu lees ik de profeten weer, met in m´n achterhoofd de actuele situatie. Wist niet dat de profeten zo actueel waren. Vorige week in de kerk een prachtige boodschap gehoord n.a.v. psalm 147. De Heere bouwt Jeruzalem en vergadert de wegedrevenen van Israel. Die man had het begrepen. Hij had een interim-directeur van een bouwbedrijf gesproken. Die man had al z´n bouwkranen binnen staan. Die predikant zei vervolgens; kijk nu eens naar en willekeurig foto van Jeruzalem. Altijd wel een bouwkraan te zien ergens op de achtergrond. Mooi he! Hij zei ook nog, straks zit ik achter in de kerk en staat er een Jood op het spreekgestoelte de Heere Jezus te verl
  kondigen zoals we het nog nooit gehoord hebben. Dus wat dat betreft is er ook in de kerken een groter wordende groep mensen die meer en meer oog krijgen voor Israel.

  Ik wens je veel zegen toe in je wachter zijn en hoop je een keer persoonlijk te ontmoeten op de muur.

  Hartelijke groet.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 11

   Beste Machiel, heel bemoedigend. Ik zou deze predikant of voorganger zeker persoonlijk bemoedigen! Het is niet altijd gemakkelijk om onvoorwaardelijk je steun uit te spreken voor Israël. Tot ziens op de muren!

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 8. 12
  Georg Deuling zei: op 31 January 2013 om 21:03

  Lieve Bart en Joke,

  Wij zien verlangend uit naar wat Vader gaat doen en helaas zwijgen de meeste kerken nog steeds. Even als de media die alleen maar tegen Israel schrijven. We komen nu iedere maand in Lemmer als wachters bij elkaar en het is groeiende.Als jullie in Nederland zijn ben ik 10 dagen in Israel en ga uiteraard de muur op.

  Lieve groeten uit Lemmer

  Georg&Tineke Deuling

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 9. 14

  Beste Bart en Joke,

  Helaas slaapt de kerk en de rest van de wereld. Ik bid iedere dag voor Gods oogappel en dat er ogen open zullen gaan, in de kerken, in families in gezinnen in ons land. We zien de profeten uitkomen, wat een ontzettend bijzondere tijd! Eind april hoop ik naar Israel te komen……de muur te beklimmen en daar als wachter op de bres te staan. Maar hoe snel de weeën gaan, dat is de vraag! sjalom Lida

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 10. 15
  Jan Willem zei: op 31 January 2013 om 20:47

  Morgen is het 60 jaar geleden dat “steen door de ruit” plaats vond.

  Laat ons vandaag wakker zijn, waken én voorbidden.

  En ..let op dé kanarie in de koolmijn ( Israel).

  In God is al mijn Heil , mijn eer.

  (mijn bede is dat we een Willem van Oranje krijgen, voorbeeld hoe het wél gaat voor tijd en eeuwigheid)

  Big Jeruzalemhug,
  Jan Willem

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 11. 16
  Ester Rebel zei: op 31 January 2013 om 17:02

  Bedankt voor dit goed geschreven artikel. Fijn om te lezen. Ik wil heel graag wat vragen, kom er niet zo goed uit: als ik Zacheria 12 lees dan lees ik over de bescherming van God voor zijn Volk. Eigenlijk waar jij hierboven over sprak. De verwarring die zal ontstaan tussen de volken die Jeruzalem belagen. Dan stort God zijn Geest over Zijn volk uit en zullen ze Hem gaan zoeken, wow! Maar lees ik nu Zach. 14 dan gaat het er toch wat anders aan toe…heel veel ellende volgt er voor Jeruzalem. God zal hier alle volken samen brengen om tegen Jeruzalem te strijden. Er is sprake over ballingschap, even later komt Jezus die zijn voeten op de olijfberg zal zetten enz… (het is dus geen vervulde profetie). Hoe moet ik hfd. 12 en 14 met elkaar rijmen. Kunnen jullie hier iets over zeggen? We kunnen in iedergeval zeggen dat we in bijzondere tijden leven, waarin heel veel gebeurt en gaat gebeuren! Mooi! Hartelijke groetjes van Ester!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 17

   Beste Ester, Ik begrijp je verwarring. Het begin van Zacharia 14 bezorgt de lezer kippevel. Zeker als je er van uit zou gaan dat dit scenario zich in de toekomst nog zou moeten ontvouwen. Maar ik ben er zeker van dat deze woorden niet van toepassing zijn op de nabije toekomst, maar omstandigheden beschrijven die al hebben plaatsgevonden. Om dat te verklaren zou ik een uitgebreide studie moeten houden over de profetische tijd waarin we nu leven. (in mijn boek ‘Steen door de ruit’ ga ik dieper in op dit onderwerp) Het komt dikwijls voor dat in één profetie schijnbaar over dezelfde gebeurtenis wordt gesproken terwijl er in werkelijkheid honderden jaren verschil kunnen liggen tussen twee opvolgende versen. Ik geef je een sprekend voorbeeld: in Zacharia 9:9 en 10 lees je dat ‘je koning’ nederig komt aanrijden op een ezel…dan lezen we dat zijn heerschappij zich uitstrekt van zee tot zee. (zie ook Micha 5:1-4). Een duidelijke verwijzing naar Messias Jeshua, de komende koning! Maar Hij kwam nog niet om als koning te heersen! Integendeel, Hij kwam naar de aarde om als onschuldig lam te lijden en te sterven. Juist vanwege deze schijnbare profetische ‘vergissing’ raakten de Joden in grote verwarring. Zij keken uit naar een koning die hen zou verlossen van de Romeinse onderdukkers. Zij verwachtten niet de lijdende knecht (Jesaja 53:3). In deze vertrouwde profetieën liggen de gebeurtenissen dus inmiddels zo’n 2000 jaar uit elkaar! Zeker de Messias is gekomen….maar Hij heerst nog niet als koning.
   Vandaag zijn wij ooggetuigen van de vervulling van een groot aantal profetieën. God is opgestaan om zich over Sion te ontfermen.(Psalm 102:14) Na 1948 heeft Israël geen enkele oorlog meer verloren. In Jesaja 54:7-10 lees je dat God zich voor een kort ogenblik voor Israël had verborgen, maar met eeuwigdurende liefde zich weer over Israël zal ontfermen. Ik ben er van overtuigd dat Israël niet meer geteisterd zal worden door de (omringende) vijanden. Integendeel, God Zelf zal het heft in handen nemen.
   Wij leven in de dagen dat de vervallen hut van David zal worden opgebouwd. (Amos 9:11) Juist op de berg Sion zal ontkoming zijn!

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>