Obama en Netanyahu

Obama doet stof opwaaien

Gepubliceerd Sunday, 24 March, 2013 in Weblogs · Weblogs Bart 11 Comments

Jeruzalem, 25 maart 2013. Velen in Israël en daarbuiten kijken terug op een schijnbaar succesvol bezoek van de Amerikaanse president naar Israël. Het wordt omschreven als een geslaagd charme bezoek. Dat was ook wel nodig, want veel Israëlisch waren zijn kritische commando’s behoorlijk beu. Hij omhelsde zijn Israëlische collega en ministers, sprak mooie woorden en bevestigde nog maar eens de onverbrekelijke en eeuwige vriendschapsband met Israël. Zijn speech tot een grote groep studenten in Jeruzalem wordt nu al beschouwd als één van zijn beste en meest historische. De tijd zal het leren. Waar niet iedere Israëli over te spreken was, was het moment dat hij de jonge toehoorders opriep om hun (politieke) leiders onder druk te zetten. Hij riep de enthousiaste menigte op om te ontwaken uit hun slaap van onverschilligheid en hun leiders onder druk te zetten om vrede te maken met de Palestijnen.
Ik denk niet dat Obama het op prijs zou stellen als een buitenlandse regeringsleider hetzelfde zou doen. Stel je voor dat premier Rutte tijdens een staatsbezoek een menigte Amerikaanse studenten zou toespreken en hen aansporen hun president te dwingen zijn gezondheidswet te herzien, of om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Obama would not be amused.

Het was opmerkelijk dat bij Obama’s vertrek uit Israël, een plotselinge zandstorm opstak. Wij liepen juist over de muren van Jeruzalem. Binnen een mum was de hemel versluierd door een dikke zandmist. Zelfs de nabijgelegen Olijfberg werd aan ons wachtersoog onttrokken. Mijn ogen zaten binnen de kortste tijd vol zandkorrels. Onmiddellijk schoot door mijn hoofd: De God van Israël laat even merken hoe Hij denk over dit bezoek. Zeker, Obama sprak mooie woorden. Ik hoor ze ook nog al eens… Maar het gaat om werkelijke daden. Durft hij een vuist te maken richting Iran, Hamas, Hezbollah, de Egyptische moslimbroeders, de Syrische allahu akbar schreeuwende moslimbroeders die al hebben aangegeven dat na de val van Bashar Assad Israël aan de beurt is? Obama’s vertrek werd uitgesteld vanwege de harde wind en de enorme stofwolk die werd opgeworpen…

De omstandigheden in Syrië verslechteren met de dag. Gisteren en vandaag werden een Israëlische jeep en een groepje patrouillerende soldaten beschoten vanuit Syrië. Israël schoot terug. De pas gekozen president van de Syrische oppositie, Mouaz al-Khatib heeft de pijp alweer aan Mohammed gegeven, hij trad af na amper een week in functie te zijn geweest. De zojuist gekozen premier Ghassan Hitto wordt door de rebellenleiders niet erkend. De onderlinge machtsspelletjes zijn in volle gang. De organisatorische en strategische wanorde is compleet.  Je mag er van verzekerd zijn dat Israël niet werkeloos zal blijven toekijken wanneer de zaak volledig uit de hand loopt. Dat verklaart ook waarom Israël en Turkije hun strijdbijl – voorlopig – hebben begraven. Spannende tijden.

Wachtersbeweging groeit
Kortgeleden kwam een aantal wachters bij elkaar om met elkaar na te denken over de invulling en betekenis van het steeds meer in aantal toenemende aantal wachtersgroepen in ons vlakke polderland. Er is sprake van een groter groeiende groep krachtige wachters dat hun heil niet langer kan vinden in hun plaatselijke gemeente of kerk.
Niet langer kunnen zij zich verenigen met een boodschap die volkomen voorbijgaat aan de beslissende rol die Gods oogappel en uitverkoren eerstgeboren zoon Israël speelt in zijn reddingsplan met deze wereld. Zeker, een groeiend aantal geestelijk leiders lijkt in te zien dat Israël niet langer kan worden gediskwalificeerd tot een ‘interessant, maar uiterst lastig’ thema binnen hun gemeente. Zij noemen Israël regelmatig in hun wekelijkse preek en bidden voor Gods volk. Het zou overdreven zijn om deze voorzichtige wijziging te kenmerken als een positieve ‘trend’ binnen de christengemeente. Eén zwaluw maakt nog geen zomer.

Wat wel degelijk een nieuwe trend lijkt te gaan worden is de groei van het aantal ‘heilig ontevreden’ wachters dat, los van de plaatselijke gemeente, wachtersbijeenkomsten organiseert ‘ten huize van’.
Rond een goede maaltijd komen wachters samen om voor Israël en het Joodse volk in de bres te staan. Samen eten is belangrijk, wachters maken het gezellig. Onderlinge gemeenschap is geen bijzaak, maar een onmisbare bouwsteen.

Helaas wordt aan steeds meer wachters, die onvoorwaardelijk voor Israël in de bres staan door hun geestelijk leiders op niet mis-te-verstane-wijze duidelijk gemaakt dat in hun ‘schaapskooi’ niet langer ruimte is voor hen. Wachters worden niet zelden de religieuze laan uitgestuurd. Wekelijks kom ik ze tegen op de muren van Jeruzalem. Een ongehoorde, en uiterst afkeurenswaardige actie! Toch gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ik daar toch niet zo rouwig om ben. Israël zal de aanleiding vormen voor het opschudden van een, in een diepe humanistische- of genadeslaap gedommelde, kerk. Deze opschudding is onvermijdelijk. Israël zal de steen des aanstoots zijn. Je kunt je heil niet in Rome én Jeruzalem zoeken. Het is kiezen of delen. Of je dommelt verder in Rome, of je maakt rechtsomkeert, richting Jeruzalem! Op het verkeersbord dat je tegenkomt op de terugweg naar Israël staat maar één oproep. Op dat bord staat niet geschreven: ‘dialoog’, ‘bruggenbouwen’, of ‘omweg’, nee, er staat met koeienletters het woord ‘Bekering’ opgekalkt. De stem van je Navigator roept je toe: ‘Keer Nu Om!’

Deze ‘wachtersroep’ zal niet meer verstommen. De behoefte om samen met andere wachters regelmatig voor Israël in de bres te gaan staan zal alleen maar toenemen.
De oude vertrouwde Israëlbidstonden zullen steeds meer tot het verleden gaan behoren. Niet langer zullen ellenlange gebeden de fut verjagen. Niet langer smeken wachters met deemoedig gesloten ogen of God zijn ‘Ik zal’-beloften zal vervullen. Nee, wachters kijken de Vader aan terwijl ze Hem herinneren aan zijn Woord. ‘Beloofd is beloofd!’ Wachters houden hun ogen wijd geopend. Maar ook hun hart, hun oren, hun handen, hun neus en hun mond zullen niet langer gesloten blijven. Wachters zitten niet. Wachters staan bij het proclameren van Gods beloften. Zij spreken met gezag. Niet in hun eigen, beperkte gezag, maar met het gezag van hun Heer. ‘Als ik zwak ben, ben ik machtig’, verklaren zij eenstemmig, samen met Paulus.

Ben jij langzamerhand uitgeslapen en voel je de onbedwingbare behoefte om als wachter je plek in te nemen in Gods eindtijdscenario? Neem dan contact op met NeverBeSilent.

We leven in beslissende dagen. Blijf je gelaten toekijken hoe deze wereld en de gemeente steeds dieper wegzakt in haar richtingloze, platgetreden Romeinse moeras, of wil je tot je bestemming komen als wachter die om Sions wil niet langer zwijgt en om Jeruzalems wil niet langer stil blijft?

Ik kijk naar je uit op de muren van Jeruzalem!

11 reacties op “Obama doet stof opwaaien

 1. 1
  Peter & Ellen de Vries zei: op 21 January 2014 om 10:32

  Shalom Bart, Begin tot half april komen we naar Israël.
  Gaan jullie dan misschien met een groep naar het hartland? Wij hebben belangstelling! Tot dan op de muren van Jeruzalem!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 2

   Beste Peter & Ellen, mooi dat jullie weer naar Jeruzalem komen. Helaas kan ik dat nu nog niet beloven. Maar anderen bezoeken Samaria en Judea ook regelmatig, het is niet zo moeilijk om zo’n onvergetelijke trip te maken. Dat kun je goed regelen als jullie hier, ter plekke zijn. Tot binnenkort!

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 3
  Wim en Marga van der Ende zei: op 14 April 2013 om 06:32

  Shalom Bart en Joke,

  We zouden graag een keer meelopen met jullie op de muren van Jeruzalem, maar we moeten nog even geduld hebben. Het is de tijd nog niet. We zijn op dit moment in Amerika en mogen een Bijbelstudieserie geven over Israel. Een vraag van ons is of jullie een video in het Engels hebben over het wachter zijn.
  Dat zouden we graag willen laten zien hier in Malvern, Arkansas.
  Een hartelijke groet, Wim en Marga.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 4

   Beste Wim en Marga, nee… er bestaat geen representatieve video… onze (beproefde) ervaring is dat je lijfelijk de wachterswandeling moet meemaken… Het valt niet uit te leggen. Ook niet via video.
   Tot binnenkort, op de muren van Jerusalem

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 5
  Geert Dijkstra zei: op 30 March 2013 om 01:55

  De wachters beweging komen in beweging dat is wel zeker. JHWH heeft al eeuwen lang Zijn blauwdruk de route hoe we als navolgers van Yeshua moeten handelen. Het zijn kleine groepjes, wat zei de engel ook alweer aan Gideon? “De HERE is met u, gij dappere held”. Gideon was bezig in de wijnpers tarwe uit te kloppen om die voor de Midjanieten in veiligheid te brengen. Voor G’d ben je al een held, al heb je nog niets gepresteerd. Het komt er niet op aan om een grote legermacht te formen, maar vertrouw op JHWH Hij zal voor ons strijden.

  Hartelijk Shalom Geert

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 6
  jeanette & jannie zei: op 29 March 2013 om 18:35

  Goed stuk Bart! Tevreden…het kan door de beugel (alleen niet door de Kerkse beugel)

  Chag Sameag vanuit Kaapstad

  Jannie Tolhoek & Jeanette Geelhoed

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 5. 8
  jannie hietland zei: op 29 March 2013 om 08:04

  Wat zie ik uit naar die dag dat ZIJN voeten weer zullen staan op de Olijfberg en dat HIJ alles nieuw zal maken!!!Ook en in de 1e plaats voor Zijn oogappel Israel.
  Mag die dag spoedig komen!
  Tot aan die dag gaan we door met het doen van Jes. 40:1 en 2. Troost, troost MIJN volk!

  Dank je wel br. Bart! IK ben het zo met je eens.

  Gds zegen toegewenst voor jullie allemaal!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 9
   Liekele Lieko Helmus zei: op 8 April 2013 om 12:38

   Vanavond 8 apr 2013 in Almere weer een aflevering van de z.g. Kesjercurus. Nooit meldden zich zoveel mensen voor deze cursus aan als hier in Almere. (Alle letters van de naam Almere zitten ook in Jerusalem…). Dank aan de initiatiefnemers in Almere om deze cursus te organiseren. (Mijn wens? Dat rabbijn Moshe Stiefel een keer gast is!). Shalom

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 6. 10
  Jan-willem zei: op 25 March 2013 om 00:37

  Lieve wachters,
  Chag sameach.
  De Gd van Israël zal alles beseder maken.

  Beshana be Yerushalayiem!
  Want met eigen ogen zullen we zien hoe Hij israels lot ten goede keert.(sefanja 3;20)
  Hartegroet uit Kampen

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>