IDF&NbS

Geloof het ……… of niet!

Gepubliceerd Monday, 8 April, 2013 in Weblogs · Weblogs Gastschrijvers 2 Comments

Zeven april was het Jom HaShoah, een dag die officieel wereldwijd uitgeroepen is als dag om de Shoah te herdenken. In het t.v. programma Een Vandaag werd er zaterdagavond aandacht aan besteed. Er werd uitgebreid verslag gedaan van een monument in Rotterdam dat dan (nu pas?.) onthuld zou worden met de namen van 686 Joodse kinderen die in WO II naar vernietigingskampen zijn gestuurd. Een complete Joodse gemeenschap van zo’n 6000 mensen moest zich destijds verzamelen in een loods om daarna ‘afgevoerd’ te worden. Tegelijkertijd bekeken we de indrukwekkende Holocaust documentaires van Willy Lindwer, bekende en minder bekende verhalen, stuk voor stuk verbijsterend. Hoe heeft dit kunnen gebeuren, waarom konden de treinen vanuit Westerbork ongehinderd hun zo kostbare vracht regelrecht de dood in sturen? De meeste mensen die we zien op oude filmbeelden en foto’s zijn gruwelijk mishandeld, uitgehongerd en vermoord. Omdat ze Jood waren. Ongelofelijk.
Een Joodse, zeer respectabele vrouw, zelf overlevende van de Holocaust, eindigt een interview met de hoopvolle uitspraak dat ze een herhaling hiervan in Nederland zeker niet verwacht, omdat ons land immers een democratie is. Ik kan haar uitspraak helaas niet beamen.
Want wat doen we met de zeer heftige antisemitische uitspraken van in dit land wonende, zogenaamd goed geïntegreerde, Turkse tieners, die alle Joden het liefst zo gauw mogelijk dood willen zien, daarbij Hitlers uitspraken omarmend? Die jongens worden niet direct duidelijk aangepakt, maar hun Turkse begeleider heeft wel met zijn gezin moeten onderduiken. Hij wilde juist door het lezen van het Dagboek van Anne Frank die ongenuanceerde haat de nek om draaien en hen bijbrengen dat het nooit te accepteren is dat de ene groep de andere haat.
Slechts even verscheen op Teletekst het bericht dat vanuit Tel Aviv onderzoek gedaan was naar het antisemitisme in de wereld. De conclusie was dat in het afgelopen jaar het antisemitisme wereldwijd met 30 % is toegenomen, in Frankrijk zelfs met 50 %. Onheilspellende cijfers. Het bericht was weer snel verwijderd.
De staat Israël bestaat 65 jaar. Alle reden toch om overal in kerken en gemeentes Gods geliefde volk en land eens flink centraal te zetten.
Niets is minder waar. We hebben in diverse gemeentes diensten bijgewoond en ontdekt dat – zelfs met Israël in het nieuws – teksten uit de Profeten en de Psalmen zoals altijd uitgelegd worden naar ons eigen kleine wereldje toe, en absoluut niet naar Gods handelen met Israël NU. Er wordt gewoon niet over gesproken.
Als we in het land spreken over Israël, over Gods brandende hart voor zijn volk, over de profetieën die tijdens ons leven zo duidelijk vervuld worden, dan krijgen we dikwijls verraste reacties. Zo maakten diverse jongeren in een evangelische gemeente en tijdens een conferentie van LEF (het jongerenwerk van de Navigators) deze opmerking: “Dit hebben wij nog nooit zo gehoord. Hoe kan dat?” Dan stimuleren we hen natuurlijk dat ze zelf studie doen in de Bijbel en naar de geschiedenis, op een nieuwe manier, met open oren en ogen, hun blik gericht op dat kleine land in het Midden-Oosten, met Jeruzalem als hoofdstad.
Niet zomaar een willekeurig land en een willekeurige stad. God heeft Zijn naam eraan gekoppeld als Hij spreekt over “Mijn land, Mijn stad”, als Hij zegt “Je bent van Mij.” Dat is een krachtig bezittelijk voornaamwoord waarmee wij wel degelijk rekening hebben te houden. Dat laat geen enkele andere interpretatie toe.
Geloof het. ( …… of niet)

Ton & Tineke Nennie

2 reacties op “Geloof het ……… of niet!

 1. 1
  ANNA zei: op 25 April 2013 om 12:41

  26 april vergadert de PKN synode over de vervolg-islamnota!
  Integriteit en respect……..
  Bah wat een lafaards! Niets, maar dan ook niets hoor je over het 65 jarige bestaan van Israel of holocaust!
  Niets over het toenemende antisemitisme….
  Evangelischen gaan samen met hen (oikumene) en hebben niet in de gaten in wat voor val ze trappen.
  Protest hier tegen, wordt gesmoord in de kiem…..
  TULP.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Jan willem zei: op 13 April 2013 om 12:31

  Grote zorgen, maar G.d verlaat Zijn volk niet weer.
  Am Yisrael Chai.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>