vlammen

Kom niet aan de hel

Gepubliceerd Sunday, 7 April, 2013 in Weblogs · Weblogs Bart 14 Comments


Jeruzalem, 8 april 2013. Wat heeft de hel nou te maken met het wachterschap, vraag je je misschien af. Wachters proclameren Gods profetische beloften en lopen over hoge muren. Wachters moeten zich toch niet bemoeien met het eeuwige inferno? Dat leidt alleen maar af van hun kernboodschap, toch? In eerste instantie zou je dat bijna denken. Maar in werkelijkheid eindigen gesprekken, na afloop van de dagelijkse proclamatiewandeling, heel vaak met de ham(!)vraag over het lot van de Joden. Je kunt nog zo hard roepen op de muren van Jeruzalem, maar als Joden ‘Jezus niet aannemen’ gaan ze toch eeuwig verloren! redeneren veel wandelaars. Met andere woorden, dat proclameren heeft weinig zin – Je kunt hoog en laag springen, fluisteren of roepen – Joden hebben Jezus nodig. Niet proclameren, maar evangeliseren! Zo luidt de christelijke waarschuwing.

Regelmatig worden we bezocht door geestdriftige christenen die op outreach zijn in Israël. Steeds opnieuw stel ik de leiders van deze jongeren de vraag: ‘wat zou toch het lot zijn van de zes miljoen Joden die tijdens het naziregime vermoord zijn, zij stierven zonder ‘Jezus in hun hart’. Werden zij pardoes van de Auschwitzhel gedumpt in de christelijke, eeuwige hel? Zonder van kleur te verschieten beamen deze – meestal jonge – leiders dit scenario. Zo wordt hen dat toch geleerd door hun geestelijke leiders?

Dat zou wat zijn. We lezen in Romeinen 11 dat God Zelf de geest van zijn geliefde oogappel verdoofd en verblind heeft met betrekking tot het verlossingswerk van hun eigen Messias, Jeshua. (vers 8) Even later lezen we dat Hij dit heeft gedaan opdat wij, niet-Joden in de gelegenheid zouden worden gesteld om Hem te leren kennen. (vers 11) Denk je nu werkelijk dat God het lot van zijn eigen, uitverkoren en geliefde volk Israël voor eeuwig opoffert om de heidenvolken te redden? Wat denk je zelf?
Je hebt volkomen gelijk, dat is wel de boodschap die jou wekelijks wordt voorgehouden. Maar de Bijbel spreekt andere taal. Ik geef je één aardig voorbeeld:

Ach Efraïm, hoe zou Ik je ooit kunnen prijsgeven? Hoe zou Ik je kunnen uitleveren, Israël? Zou Ik je prijsgeven als Adma, je laten ondergaan als Seboïm?
Mijn hart wordt verscheurd, door barmhartigheid word Ik bewogen.
Ik zal mijn toorn laten varen en Efraïm niet opnieuw te gronde richten. Want God ben Ik, en geen mens, Ik ben in jullie midden, Ik ben heilig, Ik zal niet meer in woede ontsteken. (Hosea 11:8,9)

Bovenstaande woorden weerspiegelen het Vaderhart van God werkelijk. Zeker, Hij is woedend geweest op zijn eerstgeboren zoon, Israël, maar zijn woede ‘duurt een oogwenk’. Hij verwerpt niet voor eeuwig! (Psalm 30:6, Klaagliederen 3:31-33)
God heeft zijn volk tijdelijk verdoofd en verblind. ‘Tot op de huidige dag’. Maar het goede nieuws is dat Hijzelf deze sluier zal wegnemen. Hij laat deze zendingsopdracht niet over aan christelijke missionarissen. Hoe goed ook bedoeld.

Ik zal
Het is opmerkelijk dat de profetieën die Israëls herstel en redding voorzeggen dikwijls in de ‘Ik zal’-vorm zijn geschreven. Met andere woorden: God laat dit herstel niet langer over aan ons, goedbedoelende mensenkinderen. Hijzelf zal
Hun hart van steen omwisselen voor een hart van vlees, Hijzelf zal hen met zijn Geest vervullen… Hijzelf komt in actie!

U zult opstaan en u over Sion ontfermen, de tijd van genade is gekomen, dit is het uur… (Psalm 102:14)

Cover-Kom-niet-aan-de-hel-J-(2)-1Ook dit laatste boek: ‘Kom niet aan de hel’ is een onvervalst wachtersboek. Gods reddingsplan voor de verloren mensheid zal via Israël lopen. Daartoe werd Israël uitgekozen ‘uit alle volken’. Israël geldt als voorbeeld voor de overige volken. Zelfs voor de christelijke volken! Ook met betrekking tot Gods oordeel en uiteindelijke verlossing voor de gevallen mens geldt Israël als voorbeeld. Zeker, Israël zondigde en keerde zich af van haar Vader. Het volk Israël werd door Hem geoordeeld en zeer zwaar gestraft – we kennen de geschiedenis maar al te goed – maar dat was niet Gods laatste Woord. God verwerpt niet eeuwig! Ten slotte zullen dode beenderen – opnieuw – tot leven komen. Eeuwig leven! Geldt dat uitsluitend voor enkele ‘messiaanse’ beenderen? Nee, Gods Woord spreekt over ‘kol bayiet Jisrael’, het gehele huis van Israël. (Ezechiël 37:11)

De drie wachtersboeken: ‘Steen door de ruit’, ‘Terug van weggeweest’, en ‘Kom niet aan de hel’ vormen samen een wachterstrilogie. Ze horen bij elkaar.
Ik beloof je dat dit voorlopig mijn laatste boek is geweest. Ik zal me dit jaar volledig richten op de dagelijkse proclamatiewandeling over de muren van Jeruzalem.

Dus, tot ziens op de muren van Jeruzalem!


Klik hier om het boek ‘Kom niet aan de hel’ te bestellen.

14 reacties op “Kom niet aan de hel

 1. 1
  Emiel & Nanny van Haasen zei: op 23 June 2013 om 11:42

  Wat een eye-opener over God’s verzoening die zoveel groter is dan wij ons kunnen voorstellen en onze dwaalleer over de hel. En wat is deze kennis nodig in het “christelijke” wereldje. Bedankt voor alle tijd en moeite die je in deze studie en het schrijven van dit boek hebt gestoken.

  Shalom, Emiel & Nanny van Haasen

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Hanneke zei: op 25 May 2013 om 22:16

  Blij en verrast om dit boek te zien liggen in de boekwinkel. Als jongvolwassene die opgegroeid is met deze boodschap uit de schrift hoop ik dat het vele ogen mag openen… Het lijkt alleen inderdaad meer een gehenna te doen losbarsten.
  Helaas kan ik zelf niet zeggen dat ik in het ‘hel’ geweest ben, maar u vast wel wonend in Jeruzalem;)

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  Bas Frelink zei: op 24 May 2013 om 23:59

  Ik het boek nu uit en vind het geweldig. Ben al op heel veel ktitiek gestuit. Logisch ook. Het is zo schokkend . Ik ben 60 jaar en mij is ook altijd geleerd, een hemel dat is prachtig maar de hel hoort er gewoon bij. Trouwens daar komen wij toch niet dus wat maak je jezelf druk. Zo kan ik wel even doorgaan . Het heeft al heel veel rode koppen heeft opgeleverd. Laten we wel opletten als we praten met mensen over het boek dat we Christus centraal houden Hete hoofden , koude harten daar schieten we niets mee op
  . gr Bas Frelink

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 4
  Ellen de Vries zei: op 15 May 2013 om 15:48

  Laatst las ik de stelling: ‘Als God miljoenen mensen voor eeuwig in de hel zou laten branden, heeft satan dus toch gewonnen…’ Absoluut onaanvaardbaar natuurlijk! In je boek zet je de dingen weer in het juiste perspectief!
  Ik ben opgelucht en ontroerd voor degenen die geen kans leken te hebben (gehad) Jeshua te leren kennen. JHWH is goed!!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 5. 5
  Janet zei: op 29 April 2013 om 13:14

  Ik heb het boekje achter elkaar uit gelezen. Ik kon mij er helemaal in vinden. Ik vind het een opluchting dat mede door dit boekje dit onderwerp weer bespreekbaar wordt gemaakt. Zoveel mensen hebben nog een verkeerd beeld van Gods gerechtigheid en genade doordat ze verkeerd zijn voorgelicht. Het is ook goed dat Gods Naam wordt recht gedaan in dit boekje.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 6. 6
  Learsi zei: op 28 April 2013 om 12:21

  Heel blij ben ik om te zien dat hier eindelijk eens aandacht aan wordt besteed in een boek. Dank daavoor Bart.

  Zelf ben ik iemand die Ezechiel 37 heel letterlijk neemt. te vaak wordt het naar mijn mening figuurlijk genomen.
  Maar wie Ezechiel 37 letterlijk neemt leest over een immens wonder dat G’d de Vader met het volk Israel zal doen, namelijk HEEL Israël uit de dood tot leven opwekken en hen Zijn Geest van geloof (in Christus) geven en hun zonden Zelf afwassen.

  Pijnlijke is dat vele broeders/zusters in Christus wel in de letterlijke opstanding geloven van Christus, maar die van Israël, beschreven in Ezechiel 37, verwerpen.

  Shalom, Learsi

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 7. 7
  mieke van dijk zei: op 23 April 2013 om 23:35

  Hallo Bart,
  Nebukadnezar mocht er al over dromen en Daniel mocht het uitleggen dat zonder toedoen van mensenhanden……dus God gaat hetzelf doen!!!
  De steen zal losraken en alle koninkrijken verbrijzelen.
  En dan !!!!! komt Zijn Koninkrijk.
  HALLELUJA.
  Tot ziens op de muur.

  Mieke van Dijk.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 8. 8
  Bas Frelink zei: op 23 April 2013 om 09:44

  Beste Bart
  Ik ben op de helft van het boek. Voorlopige conclusie Jij schrijft mijn mening. Dank God voor dit boek. Nog kritiek, ja, we zien elkaar bij de koffie tweede week in juni .
  gr Bas

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 9. 9
  André zei: op 14 April 2013 om 00:25

  Op basis van o.a. Rom. 2:14-16 heb ik altijd al geloofd dat God’s genade christelijke dogma’s ver te boven gaat. Met opwinding in mijn hart zie ik het voor me dat de laatsten de eersten zullen worden. Slaven, zwervers, het Joodse volk, e.a. komen op de eerste rang te zitten nadat God hun tranen heeft afgewist. Met Israël gaat het goed komen.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 10. 10
  Marnix van Ede zei: op 11 April 2013 om 16:00

  ‘Ik beloof je dat dit voorlopig mijn laatste boek is geweest. Ik zal me dit jaar volledig richten op de dagelijkse proclamatiewandeling over de muren van Jeruzalem……….’ EN OP LIEVE (IMMA) JOKE! Amerikaanse hug, van 8 van Ede’s

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 11

   Gelijk heb je! Geniet van jullie verblijf in de US. In Nederland is de Gehenna losgebarsten rond mijn laatste wachtersboekje (zoals ik al voorzag bij de keuze van de titel)

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 11. 12
  Huibert zei: op 9 April 2013 om 19:14

  Zo zeg Bart de gehenna is losgebarsten op cip.nl nav het artikel over je nieuwste boek. Ben inmiddels erg nieuwsgierig gewoden

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 12. 14
  Ton Schall zei: op 7 April 2013 om 20:25

  Zo, boek net besteld. De eerste twee waren een regelrechte openbaring, dus nr 3 mag niet missen! In oktober ben ik eindelijk ook weer op de muur, kijk er naar uit jullie weer te zien, Gods land te zien en te beleven en te proclameren. In de tussentijd hebben we hier in Heerenveen ons “eigen stukje muur” vanwaar we Gods beloftes aan de onzienlijke wereld bekend maken op de wachtersavonden.

  shalom ve leitraot
  Ton Schall

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>