Massa-kotel

500.000 Israëli’s bidden om vergeving

Gepubliceerd Sunday, 15 September, 2013 in Weblogs · Weblogs Bart 20 Comments

Jeruzalem, 16 september 2013. Na een lange rustpauze zijn Joke en ik weer teruggekeerd in Jeruzalem. Na zeven intensieve jaren van proclameren, schrijven en opschudden waren we toe aan een langer verlof. We hebben er van genoten, maar o, wat zijn we blij om weer onze wachtersdienst op te nemen. We vielen met onze neus in de boter. Gelijktijdig met onze aankomst verzamelden 500.000 Joden zich bij de Klaagmuur (Kotel) voor het jaarlijkse ‘slihot’ gebed. (Ik heb dit aantal overgenomen uit de Jerusalem Post, van een bewoner uit de Oude Stad begreep ik dat op de bewuste avond 100.000 mensen zich hadden verzameld bij de Kotel, maar dat gedurende de voorgaande dagen ruim 500.000 Joden de Kotel bezocht hadden. Het was dagenlang een onafgebroken stroom van gelovigen die zich door de smalle straatjes van de Oude Stad een weg naar de Kotel baanden.)
Nooit eerder kwamen zoveel Joden bij elkaar om gezamenlijk dit ernstige gebed van vergeving en verzoening uit te roepen. Denk je eens in! Een half miljoen Israëli’s roepend tot hun God. Stel dat we iets dergelijks in Nederland zouden beleven! In Israël vindt deze massale gebeurtenis jaarlijks plaats, voorafgaand aan Jom Kippoer. Ook op andere locaties kwamen vele duizenden Joden samen. Rond het meer van Galilea kwamen nog eens 7.000 jongeren samen. Nooit eerder werden deze bijeenkomsten zo massaal bezocht. 73% van de Israëli’s had aangegeven om Jom Kippoer vastend (water en voedsel) door te brengen. Nee, ik vergis me niet, 73%! Zelfs veel seculiere Joden vastten mee. Een uitzonderlijke bijkomstigheid was dat Jom Kippoer de warmste dag sinds tien jaar beleefde. (de thermometer op ons balkon gaf 36 graden aan – in de schaduw).
Ik sprak een aantal Joden op straat aan en allen waren diep onder de indruk van deze massale ‘tesjoeva’ (terugkeer) tot God.

Wat is er aan de hand?
Mijn Joodse vrienden drukten mij op het hart dat zij nog niet eerder zo’n indrukwekkende en krachtige Jom Kippoer hadden beleefd. De gehele dag brengen Joden in hun synagoge door. Chaim (mijn oude buurtgenoot, 80 plus) vertelde me geëmotioneerd dat hij nog steeds erg onder de indruk was van de enorme eenheid tijdens het samenzijn. Hij zei me: ‘Bart, something is going on, this day was exceptional powerful… I have never experienced something like this in my entire life!’ Ook Jaël, een vriendin die woont in Tekoa (Judea) kon haar emoties nauwelijks onder woorden brengen.

Je zou toch verwachten dat de bevolking in Israël wat nerveus en angstig de ontwikkelingen in Syrië volgt. De dwaas Bashar Assad is onberekenbaar en zeer onbetrouwbaar. Veertig jaar geleden werd Israël nog opgeschrikt door een verrassingsaanval van Egypte en Syrië tijdens deze belangrijkste Joodse vastendag. Opmerkelijk genoeg heerst er een bijzondere rust in Jeruzalem. Wat is er aan de hand? Het lijkt er op dat – opnieuw – sprake is van de vervulling van profetische woorden. We weten dat Israël zich op zeker moment weer zal wenden naar God. Steeds meer wordt duidelijk dat Israël alleen komt te staan. De onvoorspelbare rol die Israëls Amerikaanse vriend Obama speelt wordt in Israël niet bepaald als betrouwbaar bestempeld. Meer en meer concluderen Israëlische leiders dat Israël niet langer blindelings kan vertrouwen op Amerikaanse steun. Israël zal steeds meer in de hoek gedreven worden.
De Europese lidstaten roepen parmantig dat Israëlproducten, afkomstig uit het hartland van het Beloofde Land, Judea en Samaria, geboycot dienen te worden. Wij, Europeanen beseffen niet dat we met deze dwaze maatregel onszelf de das om doen. Niet voor niets lezen we: ‘Ik zal zegenen wie u (Israël) zegenen, en wie u vervloekt, zal Ik vervloeken…’ (Genesis 12:3). Ook Nederland blaast haar boycotpartijtje met volle borst mee. Europa kan zijn borst natmaken. Je kunt Israël niet ongestraft de voet dwars zetten. De tijd zal dat leren.

Israël zal terugkeren naar God. De profetieën laten daar geen onduidelijkheid over toe:
Mijn plan met jullie (Israël) staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: Ik zal je een hoopvolle toekomst geven. Jullie zullen Mij aanroepen en tot Mij bidden, en Ik zal naar jullie luisteren. Jullie zullen Mij zoeken en ook vinden, als jullie Mij tenminste met hart en ziel zoeken. Ik zal Me door jullie laten vinden – spreekt de HEER – en Ik zal in je lot een keer brengen. (Jeremia 29:11-13)

De massale bijeenkomst bij de Kotel was ongetwijfeld een profetische heenwijzing naar de dag dat Israël zich collectief zal keren tot God. Het kan nooit lang meer duren.
Ik weet zeker dat we deze week getuige waren van de eerste druppels van de vroege regen.
Het wachten is op het moment dat geheel Israël terugkeert tot God. Heer open de sluizen van de hemel. Je kunt in de verte het ruisen van de stromende regen al horen…

Wat een aansporing om met verfriste energie en passie Gods beloftevolle Woorden uit te roepen over Jeruzalem en Samaria en Judea. Met onverminderde passie zullen wij onze wachtersdienst voortzetten en gelovigen oproepen om tevoorschijn te komen uit hun comfortabele, maar uiterst onbevredigende religieuze leunstoel. Kom naar Jeruzalem en zwijg niet langer om Zions wil – om Jeruzalems wil.

Ik kijk naar je uit, op de muren van Jeruzalem!

20 reacties op “500.000 Israëli’s bidden om vergeving

 1. 1
  Henk Brom zei: op 25 October 2013 om 10:33

  Ja en amen zo is de G’d van Israél Hij zal doen wat beloofd is. Het was heerlijk om in Israél te zijn en met Bart op de muren van Jerusalem te lopen en te proclameren hetgeen is beloofd en VADER te herinneren aan Zijn woord, wat is dat geweldig te mogen, en te kunnen doen in het land waar wij Israél vanaf de muren zegenen, en om daarna weer naar huis te gaan, als een compleet ander mens…ja wie Israél zegend wordt gezegend, mijn grote droomwens om eens in Israél te zijn is uitgekomen.
  Bart groeten uit Heerenveen Shalom

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 2. 2
  Bert en Corry Bax zei: op 17 October 2013 om 22:52

  Lieve Bart en Joke, Albert en Silvia(ik hoop dat ik je naam goed schrijf).
  Bedankt voor de geweldige tijd die wij bij jullie hebben gehad op de muur en daarna in de persoonlijke ontmoetingen. Het was bemoedigend voor ons. Bij terugkomst in Nederland, inmiddels al vele gesprekken gehad over wat God aan het doen is met Zijn volk en hoe belangrijk het is om te weten dat we geënt zijn op de edele olijfboom .
  We zijn ons alweer aan het voorbereiden om volgend jaar naar Jeruzalem te komen.
  Wij wensen jullie Gods shalom toe.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 3. 3
  tineke v.d. akker zei: op 9 October 2013 om 13:31

  Wat een heerlijk bemoedigend getuigenis van wat God in Zijn land aan het doen is. Ik was tot tranen toe geroerd. Zijn plannen met Israël zullen doorgaan.
  Fijn dat jullie dat ook doen. Ik bid en proclameer met jullie mee.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 4. 4

  Fantastisch om te lezen. Hij is de Machtige van Israël en we zien uit naar Zijn komst! Fijn dat jullie er weer zijn. Shalom.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 5. 5
  jancornelis en cornelia van dijk zei: op 25 September 2013 om 08:31

  lieve Bart en Albert
  we hebben genoten en zijn wederom aangeraakd door de proklamaties. we hebben besloten om vandaag de negev te bezoeken vandaar dat we niet op de muur was. sorry dat we niet kwam afscheid nemen. we komen snel weer terug voor 10 dagen op de muur. veel liefs veel Zegen en enorm bedankt voor jullie wijze woorden en leiding. Cornelia en JanCornelis
  ook namens Hans en Cees de Hartelijke groeten en bedankt

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 6. 6
  Henk en Hennie zei: op 24 September 2013 om 20:27

  Ook wij hopen in oktober naar Israel te komen. Gaan eerst een aantal nachten naar Tiberias en later verblijven wij in Jerusalem. En willen dan zeker het proclameren op de muren van Jerusalem mee beleven.
  Dat lijkt ons wel heel bijzonder.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 7. 7
  Piet en Nel zei: op 18 September 2013 om 19:15

  Hallo Bart en Joke ,

  Nog even dan komen we weer met Mieke op de muur met jullie proclameren uit Gods Woord .Ons hart brand voor de liefde van Jeruzalem . 3 okt . is onze vlucht .

  Shalom , Piet en Nel .

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 8. 8

  wie kan mij als leek vertelen waar Israël vergeving voor vraagt?
  ik kreeg deze link doorgestuurd en ik ben nieuwsgierig :)

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
  • 9

   Beste Dsje, Jaarlijks vragen Joden vergeving voor de overtredingen en foute acties die zij gepleegd hebben t.o.v. God en hun omgeving.
   Een indrukwekkende gebeurtenis. De tien dagen die liggen tussen Rosh Hashana (Israëlisch Nieuwjaar) tot Jom Kippoer (Grote Verzoendag) noemt men wel de ‘dagen van inkeer’.

   Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 9. 10
  mieke van dijk zei: op 18 September 2013 om 15:52

  Hey Bart en Joke nog 2 weken en ik zal er weer zijn met 8 mensen uit de gemeente.
  Ik zie er naar uit.

  Mieke van dijk

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 10. 11
  Mieke de With van Wijnen zei: op 17 September 2013 om 23:04

  Zeer indrukwekkend om te lezen en ik er weer eens bij wordt bepaald dat God’s plan met Israël doorgaat en hoe belangrijk het is om te bidden voor Zijn volk. Ik kan niet naar Israël maar wil ook graag vanuit Nederland een wachter voor Israël zijn.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 11. 12
  Jan en Ans de Koning zei: op 17 September 2013 om 21:08

  Beste Bart,
  we komen er aan! donderdagavond hopen we naar Israel te vliegen en zullen we elkaar weer ontmoeten op de muur! Shalom!!!!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 12. 13

  Ik ben 5 nov. weer terug!!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 13. 14

  Wat een prachtige getuigenis!
  Al het andere zal vergaan, maar Gods Woord zal blijven bestaan. Zie meer en meer uit naar de dag in Jeruzalem te zijn…… . Veel zegen en shalom toegewenst.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 14. 15

  Geweldig verhaal om te lezen, dat jullie getuigen waren van die vroege regen… dat het spoedig mag gaan storten! Dat jullie maar weer veel vruchtbare wandelingen op de muur mogen hebben, shalom vanuit Katwijk

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 15. 16
  Niels C. Quackernaeck zei: op 16 September 2013 om 20:10

  Wow… wat mooi om te lezen!

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 16. 17
  Machiel zei: op 16 September 2013 om 19:45

  Wat geweldig mooi, dat zo velen tijdens “die ontzagwekkende dagen” vóór de Grote Verzoendag zich tot God keren. We bidden dagelijks voor Israël en de landen er omheen.

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 17. 18
  Margriet Limburg zei: op 16 September 2013 om 14:17

  Hoi Joke en Bart,

  Ik kom 6 oktober naar Israël, eindelijk!
  Ik heb een rondreis geboekt met Djoser reizen.
  Ik hoop jullie op de muur te ontmoeten.
  Ik ben in Nederland bij jullie geweest met Laurina Geluk, en Joke we zijn toen naar Jip van Wijngaarden geweest in Groningen.
  Dan weten jullie wie ik ben.
  Ik hoop jullie te zien, en wat een geweldig verhaal hierboven.
  Ik zie uit naar Israël!
  Groet van Margriet Limburg uit Soest

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 18. 19
  Mia Brassé zei: op 16 September 2013 om 10:39

  Geweldig mooi geschreven, en o zo waar, was t al maar zo ver, ik veheug mij er op

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie
 19. 20

  Good to know you’re back……keep praying in that rain :))

  Beantwoord reactie | Je beantwoordt nu deze reactie

Reageer

Je email adres is nooit zichtbaar. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>